• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Bmw e 60

Maciek maciek

Początkujący
Punktów
0
Dostałem BMW E60 2.5 diesel 2006 rok. Niby ok ale pojechałem w góry z rodziną i się zaczęło. Obroty zaczęły skakać straciłem moc kontrolki sie zapaliły chęck engine trakcja i hamnreczny wszystkie na żółto Co to może być tut mechanik mówił że niby coś z cis paliwa nie takie podłączył na pod kompa i mówił że jednak nie że coś z elektryka . Auto postało noc u niby ok ale zapałem do pel a Verva na Orlenie i zaczęło się to samo,obroty moc ,i skakanie silnika. Znowu postało i niby ok co to może być? Pierdolka czy mam sprzedawcę auta za uszy wziąć proszę o poradę. Acha i błędy na kompie:3f32,4166,4671,4432,3f41 warto to naprawiać proszę o poradę

Maciek maciek

Początkujący
Punktów
0
Dostałem BMW E60 2.5 diesel 2006 rok. Niby ok ale pojechałem w góry z rodziną i się zaczęło. Obroty zaczęły skakać straciłem moc kontrolki sie zapaliły chęck engine trakcja i hamnreczny wszystkie na żółto Co to może być tut mechanik mówił że niby coś z cis paliwa nie takie podłączył na pod kompa i mówił że jednak nie że coś z elektryka . Auto postało noc u niby ok ale zapałem do pel a Verva na Orlenie i zaczęło się to samo,obroty moc ,i skakanie silnika. Znowu postało i niby ok co to może być? Pierdolka czy mam sprzedawcę auta za uszy wziąć proszę o poradę. Acha i błędy na kompie:3f32,4166,4671,4432,3f41 warto to naprawiać proszę o poradę
Może to być pompa paliwa w baku
Automatyczne połączenie postów:

Może to być pompa paliwa w baku
?

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Ogólnie ten model jest nisko oceniany,zasada jest taka,by przed zakupem dobrze auto sprawdzić,nie ma co nawet tykać kosztujących mniej jak 30 tyś zł,wszelakie naprawy są nieopłacalne,potrafi się w zaniedbanym egz,sypac wszystko,elektryka,moduły,to auto dla ludzi,którzy lubią thrillery i Horrory oglądane wraz oraz Halny w kieszeni to auto zapewnia.

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
@Ondraszek przesadzasz. Latam e60 LCI prywatnie i nie dam złego słowa powiedzieć. Naprawiam głównie Bmw i uwierz mi ze e60 w porownaniu z seria f i g to jest tani samochód w utrzymaniu

bss2

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
polska
Dla tego swojego mechanika zaprowadż ruski rower do naprawy też stwierdzi że coś z elektryką
Podstawa diagnostyka programem do bmw z uwzględnieniem dpf

Ostatnia edycja:

Maciek maciek

Początkujący
Punktów
0
Nie wiem czy zaczynać w nim dłubać czy nie bo miałby igła a zaczęło się po 300 km komplikować więc nie wiem czy inwestować w to auto czy nie aby się nie okazało że będzie to studnia bez dna

Dalem za niego 20 tys po targowaniu 2.5 diesel chyba lepszy niż 2.0diesel dlatego go kupilem

bss2

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
polska
Zrób diagnostyke inpą albo istą wklej błedy może tylko klemy luzne to auto ma dużo elektroniki i naprawde dobry silnik

Maciek maciek

Początkujący
Punktów
0
2006 rok przejechane 235tys
Kusi mnie go zostawić i dopiescic

Ale nie chce z nim utknac

bss2

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
polska
4166DDE: system filtra cząstek
4671DDE: Napięcie zasilania
4432DDE: Wtryskiwacz cylinder 3, włączenie
3F41DDE: czujnik ciśnienia w układzie common rail
Tyle wynika z błędów nie wiem czym to czytałeś

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
@Ondraszek 393 tys km. 3,0d 235 koni zawirusowane na 290. Turbina ori, pali na widok kluczyka. Leje zgodnie z Twoimi sugestiami Shell ECT C3 5w30. Silnik czysty, chodzi pieknie.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
630
Miasto
Okolice Krakowa
Potwierdzam to co mówi slawek1. E60 to zajebiste samochody. Pierwsze egzemplarze zaraz będą miały 20 lat i trzymają się świetnie i nadal mają solidną cenę na rynku wtórnym. Jak ktoś liczy, że po 15-20 latach eksploatacji, nie będzie trzeba nic do samochodu dołożyć i nic się w nim nie będzie psuło, to sorry, ale raczej ma nierówno pod kopułą.

Jeśli chodzi o problem autora tematu, to kluczowym błędem jest ten 4671. Jakiś komponent z osprzętu ma zwarcie i sterownik uruchamia zabezpieczenie przeciwzwarciowe na linii jego zasilania. Trakcja i ręczny się świeci, bo następuje przerwa w komunikacji pomiędzy DDE a innymi sterownikami. Trzeba wykasować błędy, podpiąć kompa i w momencie wystąpienia usterki, sprawdzać, który czujnik pokazuje głupoty albo nie pokazuje niczego.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
3.0d to zupełnie inna bajka,500 tyś km robią bez mrugniecia,problem w tym,,że to jedyne sensowne silniki,gdyby to było auto z jakimkolwiek innym silnikiem,byłbym zdziwiony,jest jeszcze inna kwestia,mechanik sobie poradzi,wie jak podejść,ale zwykły kierowca lepiej by trzymał się z daleka od tego modelu,w ogóle od BMW,z czasem potrafili spieprzyć nawet i te silniki.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Widocznie nie,skoro polecane są tylko te 3.0 d,już nie pamietam co jest skiepszczone w tym 2.5,na liście polecanych go nie ma.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
630
Miasto
Okolice Krakowa
Nic nie jest skiepszczone. Po prostu są słabsze przy podobnym spalaniu, dlatego poleca się tylko 3.0d. Ta sama sytuacja jest z M54. 2.2/2.5/3.0 to praktycznie ten sam silnik, ale poleca się tylko 3.0, bo najmocniejszy.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Zgadza się,problem tylko w tym,że te auta sprowadzone mają zazwyczaj ok.500 tyś km przebiegu,cofane z połowę ,jeśli ktoś ma takie z rzeczywistym przebiegiem ok.300 kkm ,powinien pojeżdzić jeszcze,jeśli,nie trafi mu szlag koło pasowe,klapki w dolocie,rozrząd,nie pęknie kolektor wydechowy(montowano w pewnych partiach z kiepskiego materiału),poza tym nietrwałe i awaryjne automaty.Obecnie policja brytyjska wycofuje z użytku diesle 3.0 d,nie nadają sie do pościgów,silniki się rozlatują.Jesli już,to wiadomo M57.Jedno pewne,te auta dają radosć tylko tym,którym nie żal wywalać chajs,mają go na tyle,że kosztowne awarie nie robią na nich zadnego wrażenia,lub są mechanikami i sami sobie ogarniają wszystko.

Do góry Bottom