• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW e39 523i problemy z sekwencją

Rysiek102

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Kraków
Witam.
Zakupiłem nie dawno BMW e39 523i 170km 99r.
Od paru lat ma zamontowaną sekwencje Stag 300.
Opiszę dokładnie jaki problem występuje:
Problem z wolnymi obrotami: Podczas jazdy po mieście gdy wcisnę sprzęglo przy dojeżdżaniu do świateł obroty ewidentnie za nisko spadają, aż czuć to w samochodzie. Zauważyłem, że jak jest końcówka gazu obroty potrafią falować i auto czasami gaśnie.

Podczas przyśpieszania z miejsca pedał w podłodze w górnej części obrotów czuję dwa szarpnięcia i przy nagłym wciśnięciu sprzęgła obroty spadną do zera i auto gaśnie, ale nie zawsze..

Diagnozy są trzy od trzech gazowników:
1 Reduktor ma za małe ciśnienie(Do wymiany kompletny) Obecny emmegas p-250
2 Złe nawierty kolektora? Chodzi o podłączenie wtryskiwaczy( o chyba valteki niebieskie)ile dobrze pamiętam. Stąd problemy z obrotami i szarpnięciem vanosa x2 w górnej części obr.
3 Zła długość przewodów od wtryskiwaczy i diagnoza jak wyżej.

Teraz pytanie do osób, które się znają na tym bo nie chciałbym na darmo wywalić parę stówek..
Która diagnoza może być przypuszczalnie trafna, o ile jest trafna. Dodatkowo nie ma objawów przełączania się samoczynnego na benzynę.

Pozdrawiam :)

A

autozibi

Zrób zdjęcia gdzie są nawierty wtryskiwaczy w kolektorze lub napisz dokładnie jak to wygląda .
Nawierty muszą być jak najbliżej wtryskiwaczy benzynowych i listwa zasilająca też powinna być najbliżej kolektora .
Problem może być też już ze starym zużytym parownikiem .

alberthajnówka

Bywalec
Punktów
0
sprawdz jak kolega zibi napisal czy reduktor wyrabia z cisnieniem ostatnio wstawialem do takiej gaz musialem wstawic w kolektor specjalne rurki ktore dochodziły prawie pod zawory i objawy mineły do nij proponuje tylko wtsrskiwacze hana albo regi niebieskie fast valteki slabe sa

Rysiek102

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Kraków
Jak zdejmę osłonę tą górną silnika będzie to widoczne ? Czy trzeba kolektor zdejmować ? Ogólnie w sprawach LPG jestem zielony dlatego pytam :D Zrobię dokładne zdjęcia w sobotę bo akurat cały dzień mam wolny:)! Ogólnie dzisiaj problemu nie ma, rezerwa się zapaliła i ani razu nie falowały mi obroty :) Spalanie też jak na taką pojemność super bo trasa wyszła 9,2l. Pozdrawiam

A

autozibi

Jak zdejmę osłonę tą górną silnika będzie to widoczne ? Czy trzeba kolektor zdejmować ? Ogólnie w sprawach LPG jestem zielony dlatego pytam :D Zrobię dokładne zdjęcia w sobotę bo akurat cały dzień mam wolny:)! Ogólnie dzisiaj problemu nie ma, rezerwa się zapaliła i ani razu nie falowały mi obroty :) Spalanie też jak na taką pojemność super bo trasa wyszła 9,2l. Pozdrawiam
Dlatego jedź do sprawdzonego gaziarza bo sam i tak nic nie wykombinujesz .

Rysiek102

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Kraków
No właśnie kolego z tym u mnie jest problem bo każdy mówi co innego i nie wiem komu wierzyć :) U każdego naprawa oscylowała w granicy 400zł więc nie chciałbym zaliczyć "wtopy" by wymienić pół instalacji, a problem będzie nadal.

A

autozibi

No właśnie kolego z tym u mnie jest problem bo każdy mówi co innego i nie wiem komu wierzyć :) U każdego naprawa oscylowała w granicy 400zł więc nie chciałbym zaliczyć "wtopy" by wymienić pół instalacji, a problem będzie nadal.
Więc zrób zdjęcia , pokaż gdzie aktualnie masz założone wtryski LPG .
Jeżeli parownik ma powyżej 80 tys. km to również jest do wymiany .

brombal

SuperMechanior
Punktów
24
Miasto
kosmos
przyczyn może być tyle co wymieniłeś czyli parownik wtryski montaż i regulacja .
wszyscy gazownicy oscylują ok 400zł to umów się na 400 i jak auto nie będzie dobrze chodzic nie płacisz za usługę .
ustal to jasno i klarownie przed robotą jesli gazownik zna się na robocie podepnie komputer pod staga przejedzie się i zgodzi sie na robotę lub nie jesli się nie zgodzi na taki układ jedź gdzie indziej dobry fachowiec dojdzie na 10 min do auta i bedzie wiedział co zrobić sam nie grzeb bo koszty mogą wzrosnąć ;)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
prawdopodobnie wszyscy maja racje ,
- walteki rozstukane i zasyfione parafiną wymagają wymiany tłoczkow i kalibracji , ja bym wywalił bo miałem o klełem jak co 5 000 musiałem kalibrować ale twoje auto nie raportuje takich błedów wiec jakiś moze chodzić na ubogiej co skonczy sie naprawą glowicy
- reduktor po paru latach przestaje prawidlowo pracować z powodu zanieczyszczen jak i stwardnienia gumy . a masz autko mocne wiec reduktor powinien być naprawde dobry nie dajacy spadków mocy przy max bucie .
BMW daje się przedłużacze wewnatrz kolektora nie wiem czy takie masz.
Ile chcesz wywalić to twoja sprawa ale niestety jak chcesz zeby to dobrze chodziło to trzeba powymieniać wypracowane elementy .
A potem dobre strojenie niestety ten roczniek nie ma OBD wie po LTFT I STFT nie ustawisz .

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
nawet z poziomu zwykłej sondy da się ale najpierw mechanika ogarnięta

Rysiek102

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Kraków
Czekam na wolny garaż żeby zdjęcia zrobić i nic.. Nie, każdy oglądał jeden nawet nie podpinał tylko stwierdził to z góry, że złe są nawierty. Bylem u kolejnego to mówił żeby najpierw wymienić odme bo kuleje i świece i powinno być ok :)

Pawlocar

Nowy
Punktów
0
Jak reduktor trzyma cisnienie to bezsensu wymieniać , według mnie to sprawdzić jakie ciśnienie jest ustawione i jakie są dysze założone i regulacja a od jakiego czasu są te objawy ?

Do góry Bottom