• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW E39 bardzo niestabilna jazda w koleinach

Speedmania

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
witam, czy ktoś z szacownego grona przerabiał temat ściągania auta w koleinach, a konkretnie chodzi o e39, opony zamontowane to rozmiar 215/55/17 a według specyfikacji producenta powinny być 235/45/17 felgi ori,ustawiona geometria sprawdzony cały zawias pod względem luzów i wszystko OK a autem strach jechać w koleinach,wyrywa kierownice z rąk, już o wyprzedzaniu nie mówiąc.
Na równej drodze wszystko git, jedzie jak po sznurku, może ktoś coś podpowie? będę wdzięczny pozdrawiam

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2068
Miasto
Kaczory
Moje e39 w koleinach zachowuje się jakby złapało 2 kapcie. Problem w tym, że one są szersze niż koleiny i dlatego tak tańczą.

Speedmania

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
Moje e39 w koleinach zachowuje się jakby złapało 2 kapcie. Problem w tym, że one są szersze niż koleiny i dlatego tak tańczą.
to dla czego na zimowych 205/65/15 problem jest prawie nie odczuwalny, przecież rozstaw osi się nie zmienia a mój znajomy ma zamontowane 18cali i jedzie elegancko...

Mengog

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Jelenia Góra
Może tuleje tylnego wózka masz wyjechanie, tam są 4 duże tuleje które po latach sa pozrywane/miekkie.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
weź i wytłumacz dziecku dlaczego...hehehe
"bo znajomy ma 18ski."
a pytaj wsród wyznawców wiejskiego tiuningu i nie zawracaj d... mechanikom dzieciaku.

Mengog

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Jelenia Góra
wymień tuleje wózka + pewnie pływające też maja dosyć na wahaczach z tyłu + tulejki pod dyfrem przy okazji, bo zapewne wózek na dół pójdzie i bedzie dobrze,

i nie wpadnij na pomysł czerwonych poliuretanów, bo zapewne na allegro będziesz grzebał...

No i zasadnicze pytanie czy geometria ustawiona cała czy tylko przód?

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
tyy, taki mój dobry znajomy garnitur powymieniał se wszystko co sie da na pouliretany z alledro w grand vitara i jeszcze się z tego cieszy.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Przerabiałem te tematy,jeśli mają być opony,które będą nadawać się i na koleiny i poza nimi,to niestety 205 ki,ja miałem kiedyś 205 ki w aucie,do którego dedykowane były 195 ki,tamte świetnie sprawdzały się na dobrej drodze,w koleinach na A4 strach było jechać,załozyłem 195 ki i problem zniknął.Jarzi wyczerpał temat pędzikiem.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2068
Miasto
Kaczory
Ja mam 225/55R16. Ogolnie w głębokich koleinach wozi (nie wykluczam, że u mnie też może być coś do zrobienia), ale nie jest tak, że nie idzie auta utrzymać, kierownica też nie telepie. Tak jak ktoś pisał wyżej, sprawdź dokładnie tylne zawieszenie.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
koleś napisał że ma węższe o 2cm. felgi ori a wysokość ta sama.
to tez źle. opona źle sie układa, robi dziwny trapez.

no i jak to teraz rozkminić???
dopóki się nie zobaczy i nie weźmie w łapy felgi i nie pomierzy, to za chiny ludowe nie dobierze się rozmiaru opon, a pierdzielić o tym można 123strony.

Ostatnia edycja:

Speedmania

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
weź i wytłumacz dziecku dlaczego...hehehe
"bo znajomy ma 18ski."
a pytaj wsród wyznawców wiejskiego tiuningu i nie zawracaj d... mechanikom dzieciaku.
po to jest to forum wieśniaku żeby szukać odpowiedzi i daruj sobie tego typu posty, jeśli nie masz nic mądrego do powiedzenia

wymień tuleje wózka + pewnie pływające też maja dosyć na wahaczach z tyłu + tulejki pod dyfrem przy okazji, bo zapewne wózek na dół pójdzie i bedzie dobrze,

i nie wpadnij na pomysł czerwonych poliuretanów, bo zapewne na allegro będziesz grzebał...

No i zasadnicze pytanie czy geometria ustawiona cała czy tylko przód?
geometria oczywiście ustawiona cała, dzieki za podpowiedz mechanik szukał luzu w przednim zawieszeniu a tu proszę tył też ma znaczenie

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
389
po to jest to forum wieśniaku żeby szukać odpowiedzi i daruj sobie tego typu posty, jeśli nie masz nic mądrego do powiedzenia

geometria oczywiście ustawiona cała, dzieki za podpowiedz mechanik szukał luzu w przednim zawieszeniu a tu proszę tył też ma znaczenie

Miałeś ustawiona geometrię przodu i tyłu a sprawdzone luzy tylko na przodzie? Przecież to wgl bez sensu, najpierw są sprawdzane luzy wszystkie przód i tył, sprawdzane opony/koła czy wszystko z nimi ok i dopiero można ustawiać geometrię. Jak nie został sprawdzony luz z tyłu, a gdyby ten luz jednak był to geometria tyłu po ustawieniu i tak się zmieni odrazu po zjeździe auta że stanowiska właśnie przez ten nie sprawdzony luz..

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
tyy, z założenia miała to być zabawka w teren, sory, vitara bez grand.
także jeszcze lepiej...nie komentować, bo znajomy z tych co zawsze mają rację.

Mengog

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Jelenia Góra
tyy, z założenia miała to być zabawka w teren, sory, vitara bez grand.
także jeszcze lepiej...nie komentować, bo znajomy z tych co zawsze mają rację.
A to szkoda prądu na takich.

A Ty Kolego od razu wymień przewodu hamulcowe sztywne dostęp z tyłu jest do kitu jak wózek wisi, a na 95% masz zgniłe.

A może ty masz nivo z tyłu i jakiś nie trzyma i pływasz po drodze jak na morzu.

Do góry Bottom