• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW E39 bardzo niestabilna jazda w koleinach

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
dlatego autor tematu ma tak jak ma.
gdzie nie pojedzie to zostanie olany, skorojony by cokolwiek zarobić i dowidzenia szerokiej drogi.

Mengog

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Jelenia Góra
hehe...no i weź teraz rusz tylny zawiech w e39
W e39 nie miałem wielkich problemów nigdy w sumie, tam jeszcze stary dobry materiał i sie odkręcało - bynajmniej u mnie

Wiesz, co innego jak robisz auto, a co innego jak ktoś Ci przynosi problem z ulicy.

Mój stary majster powiadał tak:
"jak baby nie będziesz mógł dobrze wyruchac to też przyjdziesz do mnie po pomoc?" :D
Co by nie było mechanika to kowalstwo artystyczne :p trzeba nieraz pomyśleć albo wymyślić jak cos ugryźć bo nie idzie zgodnie z sztuką ;)
wiec powiedzenie majstra jak najbardziej jest trafne :D

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2068
Miasto
Kaczory
Przy e90 młotek 5kg sobie poradził i nawet ten sam przegub został :)

Przy e91 ostatnio miałem taki zonk. Nakrętki przegubów zrobiły się okrągłe. Rdza je zżarła do takiego stopnia że nawet nabijanie klucza nie pomogło. To co zostało z nakrętek ucielismy palnikiem.
Klientka mieszka w lesie i droga do jej domu to nieutwardzony dukt leśny dodatkowo przez większość roku jest tam błoto (podmokle tereny). Przez 5 lat auto przejeżdża ta droga codziennie 10km w dwie strony. Od spodu auto wygląda jakby w bagnie parkowało.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Jak mam stałe auto, to po wymianach zawieszenia lubię nakrętki i wystające gwinty pomalować i smaru nałożyć jeśli jest możliwość. Odwdzięcza się przy następnej naprawie.

Speedmania

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
Miałeś ustawiona geometrię przodu i tyłu a sprawdzone luzy tylko na przodzie? Przecież to wgl bez sensu, najpierw są sprawdzane luzy wszystkie przód i tył, sprawdzane opony/koła czy wszystko z nimi ok i dopiero można ustawiać geometrię. Jak nie został sprawdzony luz z tyłu, a gdyby ten luz jednak był to geometria tyłu po ustawieniu i tak się zmieni odrazu po zjeździe auta że stanowiska właśnie przez ten nie sprawdzony luz..
Oczywiście że sprawdzili przód i tył i według nich nie ma luzów, po czym ustawili geo i pojechałem na próbę, okazało się że nadal jest źle więc wróciłem i jeszcze raz sprawdzili geometrię i wszystko ok. Następnie wjechali autem na szarpaki i znów wszystko ok. Następnie jeszcze raz wszystko sprawdzili na podnośniku i jak zwykle nic nie znaleźli, chyba będę musiał zmienić mechanika...

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
a wicie czym wędkarze jeżdzą na ryby?
peugeot 307 peugeot 206 rn thalia focus mk1.
bardzo fajni klienci, nawet za syf na warsztacie potrafia sie odwdzięczyć np. leszczem 2.5kg.

Speedmania

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
A to szkoda prądu na takich.

A Ty Kolego od razu wymień przewodu hamulcowe sztywne dostęp z tyłu jest do kitu jak wózek wisi, a na 95% masz zgniłe.

A może ty masz nivo z tyłu i jakiś nie trzyma i pływasz po drodze jak na morzu.
Nie mam nivo to sedan

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Oczywiście że sprawdzili przód i tył i według nich nie ma luzów, po czym ustawili geo i pojechałem na próbę, okazało się że nadal jest źle więc wróciłem i jeszcze raz sprawdzili geometrię i wszystko ok. Następnie wjechali autem na szarpaki i znów wszystko ok. Następnie jeszcze raz wszystko sprawdzili na podnośniku i jak zwykle nic nie znaleźli, chyba będę musiał zmienić mechanika...

wrzuć foty kół, może coś się rozkmini

sam pisałeś że na zimowych kołach nie ma problemu.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
IMG_20200809_134156.jpg
To są warunki sprawdzenia geometrii w ałdi a4, nie wiem czy BMW musi być obciążone czy nie ale takie informacje podają książki :)

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2068
Miasto
Kaczory
Teraz to żeś dołożył do pieca.
Kij malarski z przyklejonym metrem krawieckim.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2068
Miasto
Kaczory
Najlepsze jest gdy któraś z osi jest węższa :)

Do góry Bottom