• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW e46 2.0 falowanie obrotów

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
175
Miasto
Warminsko maz.
Witam.
Mam problem z BMW e46 99 rok 2.0 benzyna 2x vanos 150KM. Silnik po odpaleniu praktycznie od razu faluje od 500 do 1600, podczas jazdy szarpie, cieżko nim jeździć w ogole przez to, obroty czasem się stabilizują wtedy pracuje nie równo tak jakby na sportowych wałkach po podłączeniu do kompa wyszły błędy przepływomierza i jeden od przepustnicy. Wymieniłem przepływke(stara rzeczywiście śmierdziała spalenizną) i nie dało to żadnego efektu. Po jakiś dwóch dniach zapaliła się kontrolka EML i silnik prawie nie reagował na dodanie gazu, ponowne podłączenie pod kompa 4 blędy wszystkie od przepustnicy i dalej od przepływki. Wymieniłem przepustnice i od razu gume dolotu bo była dziurawa i nie daje to żadnego efektu , praca silnika po tych wymianach nie zmieniła się ani trochę cały czas wywala błąd przepływki no ale może to od czego innego? Miał ktoś taki problem?

leon 1.8t

SuperMechanior
Punktów
132
sprawdz instalacje od przeplywki do compa i od przepustnicy do compa

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
175
Miasto
Warminsko maz.
Od przepustnicy chyba nie ma co sprawdzać bo żadnego błedu nie ma jest tylko od przepływomierza, sprawdzę czy jest przejście na pinach od kostki przepływki do sterownika.

GTH

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Piła
A ja powiem tak o ile dobrze kojarze, zawor odmy, czesto leci membrana.

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
175
Miasto
Warminsko maz.
No właśnie to też może być dobry trop bo po odkręceniu korka wlewu zmniejsza się głośność zasysanego powietrza w kolektorze i jak przyłoże ręke do wlewu to też czuję, że ssie w ogole większość bemek gaśnie nawet po odkręceniu korka a tu nic.

Czytałem też różne tematy z podobnym problemem i niestety u większości skończyło to się na regeneracji vanosów.

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
175
Miasto
Warminsko maz.
Faktycznie wąż od odmy był zapchany, zdejmowałem cały kolektor, wszystko przejrzane i jest ok. Teraz chodzi lepiej jeździ już się w miare normalnie nie ma takiego szarpania jak przedtem ale silnik dalej potrafi sobie falować ale teraz w mniejszym zakresie 600-1000 wcześniej było 500-1600 jak dostawał ataku.Jak się uspokoi i trzyma równe obroty to też dalej chodzi trochę nie równo ale znowu lepiej niż z zapchaną odmą.

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
175
Miasto
Warminsko maz.
Dzisiaj dalej walczyłem z nią, zamówiłem zestaw naprawczy do vanosów i zabrałem się za regeneracje, uszczelnienia był twarde jak plastik na pewno nic to nie uszczelniało, już sobie po cicho mówie mam cie! Złozyłem do kupy,odpalam i dalej chodzi tak samo już mi brakuje pomysłu na to, jedyny plus z tej roboty to taki, że ma jeszcze więcej mocy chociaż wcześniej słaba też nie była.

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
175
Miasto
Warminsko maz.
Wymieniłem wąż od odmy który był niedrożny i w dodatku zagięty, a samego zaworu odmy nie wymieniałem.

GTH

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Piła
Po co wymieniac jak moze byc sprawna, latwo ja sprawdzic, w srodku jest membrana ktora sie uszkadza i ktora powoduje problemy.

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
175
Miasto
Warminsko maz.
Spróbuję go podmienić chociaż wątpię w jakąkolwiek poprawe, gdy silnik jest zimny objawy są silniejsze bardziej faluje i występuje szarpanie przy zmianach biegów obroty zawieszają się na 3 tys, gdy tylko się trochę rozgrzeje obroty zaczynają normalnie opadać i jeździ się bardziej płynnie. Dodatkowo silnik na zimnym wpada w dziwne wibracje, może to przez którąś z cewek, przestaje pracować któryś z cylindrów i przez to może opadają obroty. Jutro coś spróbuje pogrzebać przy nim i dam znać.

Do góry Bottom