• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

bmw e46 m52tub25 gaśnie zaraz pod odpaleniu

Alwarez123

Początkujący
Punktów
0
Miasto
warszawa
Auto odpala i zaraz gaśnie. Gdy przytrzyma się pedał gazu to jest odpalone, a po odpuszczeniu obroty spadają i gaśnie. Auto stało na głębokiej rezerwie. Dolałem 10L z kanistra ale poprawy brak. Jutro się za nie zabiorę i chciałbym znac wasze sugestie na co zwrócić uwage. Auto mam od niecałego tygodnia. Do wymiany jeszcze sa prawdopodobnie świece bo zdarzało mu się przez chwilę pofalować na jałowym. Wczoraj wymieniałem termostat, ale to raczej mało z tym wspólnego a temp. teraz trzymał normalnie. I do wieczora jezdzil normalnie, później jak próbowałem odpalić sytuacja w/w.
Podłaczyłem pod inpe i mam takie błędy:
18 Signal Nockenwellengeber Auslass / EWS sygnał lub czujnik wałka rozrządu
228 Lambdareglerabweichung Bank 2 zu gross / Odchylenie mieszanki Bank 2
227 Lambdareglerabweichung Bank 1 zu gross / Odchylenie mieszanki Bank 1
203 Lambdaregelung Bank 2 Regelanschlag / Lambda regulacja Bank 2 za kat
202 Lambdaregelung Bank 1 Regelanschlag / Lambda regulacja Bank 1 za kat
240 verbrennungsaussetzer zylinder 3
241 verbrennungsaussetzer zylinder 4
243 verbrennungsaussetzer zylinder 6
239 verbrennungsaussetzer zylinder 2
238 verbrennungsaussetzer zylinder 1
Takie błędy wyrzuciła mi inpa.Od czego zaczynać wymiany? Błędy dotyczące sond mogą być spowodowane przez LPG bo jeden przewód jest załamany i nie miał mocy na gazie. Błędy dot. cylindrów wydaje mi się że są od świec, bo poprzedni właściciel mówił że są do wymiany. Czyli wychodzi na to że najważniejszym problemem jest czujnik wałka rozrządu? Jeszcze może zaciągnał syf z baku i filtr paliwa trzeba wmienić? Macie Panowie jakieś pomysły?

WMserwis

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
499
Miasto
Wołomin
Zmien swiece,czujnik wałka najlepiej Siemensa pokasuj błędy to powinno załatwić temat

Alwarez123

Początkujący
Punktów
0
Miasto
warszawa
A możliwe jest to że od tych tylko rzeczy by tak od razu jakby się dusił? Bo właśnie się zastanawiałem czy nic nie uwaliłem tą rezerwą (głupie roztargnienie, ale może tylko zbieg okoliczności z tym czujnikiem). Dzięki za odzew :)

bartek664521

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
nowe miasto
Auto odpala i zaraz gaśnie. Gdy przytrzyma się pedał gazu to jest odpalone, a po odpuszczeniu obroty spadają i gaśnie. Auto stało na głębokiej rezerwie. Dolałem 10L z kanistra ale poprawy brak. Jutro się za nie zabiorę i chciałbym znac wasze sugestie na co zwrócić uwage. Auto mam od niecałego tygodnia. Do wymiany jeszcze sa prawdopodobnie świece bo zdarzało mu się przez chwilę pofalować na jałowym. Wczoraj wymieniałem termostat, ale to raczej mało z tym wspólnego a temp. teraz trzymał normalnie. I do wieczora jezdzil normalnie, później jak próbowałem odpalić sytuacja w/w.
Podłaczyłem pod inpe i mam takie błędy:
18 Signal Nockenwellengeber Auslass / EWS sygnał lub czujnik wałka rozrządu
228 Lambdareglerabweichung Bank 2 zu gross / Odchylenie mieszanki Bank 2
227 Lambdareglerabweichung Bank 1 zu gross / Odchylenie mieszanki Bank 1
203 Lambdaregelung Bank 2 Regelanschlag / Lambda regulacja Bank 2 za kat
202 Lambdaregelung Bank 1 Regelanschlag / Lambda regulacja Bank 1 za kat
240 verbrennungsaussetzer zylinder 3
241 verbrennungsaussetzer zylinder 4
243 verbrennungsaussetzer zylinder 6
239 verbrennungsaussetzer zylinder 2
238 verbrennungsaussetzer zylinder 1
Takie błędy wyrzuciła mi inpa.Od czego zaczynać wymiany? Błędy dotyczące sond mogą być spowodowane przez LPG bo jeden przewód jest załamany i nie miał mocy na gazie. Błędy dot. cylindrów wydaje mi się że są od świec, bo poprzedni właściciel mówił że są do wymiany. Czyli wychodzi na to że najważniejszym problemem jest czujnik wałka rozrządu? Jeszcze może zaciągnał syf z baku i filtr paliwa trzeba wmienić? Macie Panowie jakieś pomysły?
Tez stawiam na czujnik walka..

Alwarez123

Początkujący
Punktów
0
Miasto
warszawa
A co do świec to byście wsadzili to co zaleca producent czyli NGK BKR6EQUP? Bo przeczytałem na innym forum żeby przy LPG dać jednoelektronowe.
Przytaczam wypowiedź:
"Przyczyną szarpania na gazie po rozgrzaniu silnika w mojej BMW były złe/padnięte/nieodpowiednie świece

Czytałem długi temat o cewkach, będąc przekonany że to jest przyczyną, lecz podmiana ich z innego auta nic nie dała. Załamany, pomyślałem że wymienię świecę, bo nie jest to drogi interes, a studiując temat cewek, natknąłem się na informację, że do gazu powinny być założone świece jednoelektrodowe z przerwą między biegunami ok 1 mm, a w BMW seryjnie montują świece 4 elektrodowe. Idąc tym tropem, znalazłem w Intercarsie świece Denso K20TT (jednoelektrodowe z przerwą ok 0,85 mm).
Świece kupiłem po 10,17 zł za sztukę.
Czas dostawy - 2 godziny.
Czas wymiany - 30 minut bez pośpiechu.
Po jeździe próbnej wróciłem do domu z bananem na twarzy, ponieważ wszelkie objawy zniknęły jak ręką odjął

Rozwiązanie zamieszczam dla potomnych u których również występują takie objawy, a przyczyna nie leży po stronie cewek, jak to często bywa. "
Kolega od wypowiedzi wyżej przytoczonej miał ten sam silnik co ja czyli 323ci

Łydziak75

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
OPOCZNO
ja ostatnio robiłem e46 2.5Ci z takimi objawami i błędami , miała uwalone obydwie sondy diagnostyczne

Alwarez123

Początkujący
Punktów
0
Miasto
warszawa
Wymiana świec i czujnika pomogła (trzyma 800obr i nie faluje). Jeszcze go podłącze pod kompa czy wszystko jast ok. Dzięki Panowie za pomoc.

Do góry Bottom