• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

bmw e46 N42b20 luz koła zębatego wałka wydechowego

mr_lova

Nowy
Punktów
0
Miasto
Pokój
Witam wszystkich.
Pacjent to bmw e46 2.0 benzyna.Podczas wymiany łańcucha zaobserwowałem ze kolo zębate dziwnie się zachowuje.Zresztą zamieszczam film wiec sami zobaczcie.

Mam następujące pytanie:
Czy kolo powinno się w ten sposób zachowywać?
Czy może powinno być nieruchome?

Chętnych pomóc zapraszam do dyskusji.
Pozdrawiam

A

Anonymous123

Nie wiem o co ci chodzi. Walek masz chyba na blokadzie i nie skrecona sruba a kolo sie obraca razem z łańcuchem. Nic dziwnego w tym nie widze poza tym, ze na zablokowanej górze krecisz wałem a nie powinieneś.

Rokers

SuperMechanior
Punktów
69
Miasto
Ostrołeka
On nie ma zablokowanych wałków.
Chodzi mu zapewne o te skokowe ruchy tej kształtowej tarczy na wałku zaraz przed łańcuchem.

Niestety nie mam pewności czy to ma być aż tak luźno.
Raczej ten Vanos jest już wysłużony.

mr_lova

Nowy
Punktów
0
Miasto
Pokój
On nie ma zablokowanych wałków.
Chodzi mu zapewne o te skokowe ruchy tej kształtowej tarczy na wałku zaraz przed łańcuchem.

Niestety nie mam pewności czy to ma być aż tak luźno.
Raczej ten Vanos jest już wysłużony.
Też mi się wydaje że najlepsze czasy ma
już dawno za sobą. Jestem ciekaw czy może ktoś z forumowiczów się już z takim czymś spotkał.

Rokers

SuperMechanior
Punktów
69
Miasto
Ostrołeka
Tam vanos jest sterowany ciśnieniem oleju i bez ciśnienia może i ma mieć taki luz?

Pablo Guzzi

Gaduła
Punktów
7
Miasto
Radomsko
Wszystkie koła zmiennych faz rozrządu są sterowane ciśnieniem oleju i każdy sprawny wariator bo tak to się nazywa ma być w stanie zablokowanym przesunięcie między kołami następuje pod wpływem ciśnienia oleju.Tak jak masz popychacze zaworów kupujesz Nowe i są zalane olejem sprawnego nie jesteś w stanie nacisnąć.Moim zdaniem koło rozrządu do wymiany.

Rokers

SuperMechanior
Punktów
69
Miasto
Ostrołeka
Tylko , że ten wariator ma budowę podobną do pompy łopatkowej . A olej z niego sobie spokojnie może spłynąć.
Ale i tak uważam , że lata zbyt luźno. Zresztą można porównać go do drugiego z wałka ssącego.

Łydziak75

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
OPOCZNO
wariator ma w środku sprężynę która go cofa na maxa do tyłu przy spadku ciśnienia oleju lub jego braku , kręcąc wałem łańcuch ciągnie za wariator a wałek napotykając opór dźwigienek zaworowych powoduje uginanie się tej sprężyny co wywołuje w tym przypadku wahania tarczki czujnika położenia wałka ,co widać na tym filmiku, więc moim zdaniem tutaj jest wszystko ok

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
wariator ma w środku sprężynę która go cofa na maxa do tyłu przy spadku
Już pisałem na forum, żelazna zasada co do wariatory, jeśli da się zablokować wałek w pozycji na maksa to jest dobry, jeśli nie to złom. Pytanie czy obraca na kompresji, czy wyjęte świece ?

mr_lova

Nowy
Punktów
0
Miasto
Pokój
Już pisałem na forum, żelazna zasada co do wariatory, jeśli da się zablokować wałek w pozycji na maksa to jest dobry, jeśli nie to złom. Pytanie czy obraca na kompresji, czy wyjęte świece ?
Świece wyjęte i solenoidy też. Olej spuszczony bo miska olejowa zdjęta. To chyba tyle ze szczegółów.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Świece wyjęte i solenoidy też. Olej spuszczony bo miska olejowa zdjęta. To chyba tyle ze szczegółów.
No to bez oporu skacze jak głupi po pustym sklepie. Ustaw tak jak opisałem, ale podzielam zdanie kilku przedmówców, że już wyryrany- groźba przeskoczenia łańcucha.

mr_lova

Nowy
Punktów
0
Miasto
Pokój
Witam wszystkich.Po wymianie łańcucha w aucie praca silnika się poprawiła ale na zimnym silniku po odpaleniu dało sie słyszeć głośne klekotanie. Po odpięciu elektrozaworu vanosa po stronie wydechu klekotanie ustało. Nie wachając sie ani chwili kupiłem używane koło vanosa. Po wymianie auto odpala i brzmi jak powinno.Niniejszym ogłaszam koło widoczne na filmie powyżej za winne klekotania a co za tym idzie uszkodzone. Temat uważam za zakończony.Pozdrawiam

Do góry Bottom