• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

bmw E46 pisk przy cofaniu i hamowaniu silnikiem

witek6

Początkujący
Punktów
0
Miasto
poznań
Witam,

Mam problem z piskiem który wydobywa się z tyłu auta podczas cofania. Jest on identyczny jak ten przedstawiony na filmiku poniżej. Sęk w tym że u autora filmu występował tylko przy cofaniu. Jednak u mnie jest on także w momencie gdy jadę do przodu na niskim biegu tj 1,2 lub 3 i puszcze gaz. Wtedy im niższe obroty tym coraz bardziej piszczy. Jak chociaż lekko wcisnę gaz lub nacisnę sprzęgło to odgłos ustaje. Autor filmu rozwiązał problem wymieniając tarcze klocki i szczeki.

Ja też pomyślałem o szczękach tylko nie dawało mi spokoju że również przy jeździe w przód ten problem jest i przy wciśnięciu gazu ustępuje. Dlatego wszedłem do kanału, kolega cofał i okazało się że pisk dochodzi z okolic dyfra ewidentnie. No i teraz pytanie do was. Czy to możliwe aby ten pisk z koła przenosił się na dyfer? Czy jednak powinienem szukać przyczyny w dyfrze albo może krzyżaku? Tylko z doświadczenia wydawało mi się że dyfer wyje ale nie piszczy i to na wstecznym.

Link do filmu

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
VelvetyNaturalChimpanzee-size_restricted.gif OJP... kolejny co będzie przez internet diagnozował piski...:banghead:

Jak jesteś głuchy to postaw kogoś kto dobrze słyszy...a jak nie to kup sobie wzmacniacz słuchu- o taki STETOSKOP-DIAGNOSTYCZNY-WARSZTATOWY-SAMOCHODOWY_[25094]_1200.jpg
A jak nie masz możliwości podnieść auta tak aby dało się ,,jechać,, na miejscu i słuchać to przywiąż się trytytkami do podwozia i zróbcie róndkę po okolicy- ktoś będzie kierował, a ty będziesz słuchał pod spodem gdzie piszczy...:p:D

Czasem trza użyć trochę mózgu...:bored:
O ile się go ma...:rolleyes:

Do góry Bottom