• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A4 B9 pisk podczas przyśpieszania

Przemek_g

Nowy
Punktów
0
Cześć,

Mój problem to pisk podczas przyspieszania. Problem w tym że jest on tylko na początku a potem ustaje, jakby coś się musiało rozgrzać a gdy ostyga to znów piszczy. Piszczy w trakcie jazdy przy przyspieszaniu między 1600 a 2100 obrotów, gdy automat zmienia bieg to przestaje na chwilę i znów piszczy i tak z 3 razy i cisza. Potem jak auto postoi z 5-10 min to znów to samo. Jeden mechanik stwierdził że to sprzegielko od alternator. Po sprawdzeniu to nie sprzegielko więc padło na rozrząd, a że już 80tys było najechane na rozrządzie to wymieniłem ale nadal to samo. Jakieś pomysły?

Filmik:
https://files.fm/u/n6ytxkajtm

Niestety udało mi się uchwycić chwilowy pisk. Ale na samym początku po ruszeniu trwa to dłużej i jest głośniejsze a potem ustaje.

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Pytania podstawowe:
- czy piszczenie występuje tylko i wyłącznie podczas jazdy
- czy piszczenie występuje także, gdy auto stoi w miejscu z włączonym silnikiem

W między czasie do sprawdzenia:
- łożysko wałka sprzęgłowego

Przemek_g

Nowy
Punktów
0
Piszczy tylko podczas jazdy i tylko zawsze na początku jak mocniej prześpieszam.
Mogę przesłać filmik gdzie mocniej słychać.

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Zrób test: rozpędź auto do około 100km/h, puść na luz gdzieś na bezpieczniej prostej, trzymaj wciśnięte sprzęgło i pozwól autu toczyć się do prawie zatrzymania. Nasłuchuj czy piski ustaną.

Drugi test: co się dzieje gdy przestajesz przyspieszać i jedziesz rowniuteńko powiedzmy 70km/h nie hamując i nie dodając gazu?
Stan oleju w skrzyni prawidłowy? Dawno temu wymieniany?

Przemek_g

Nowy
Punktów
0
Zrób test: rozpędź auto do około 100km/h, puść na luz gdzieś na bezpieczniej prostej, trzymaj wciśnięte sprzęgło i pozwól autu toczyć się do prawie zatrzymania. Nasłuchuj czy piski ustaną.

Drugi test: co się dzieje gdy przestajesz przyspieszać i jedziesz rowniuteńko powiedzmy 70km/h nie hamując i nie dodając gazu?
Stan oleju w skrzyni prawidłowy? Dawno temu wymieniany?
To automat. Jak jadę równo to nic. Normalnie wszystko. Olej wymieniany pół roku temu jakoś.
Tutaj filmik
https://files.fm/u/qf89y3xn4g

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Coś doradzę - można tu tak gdybać i wymyślać lecz najrozsądniej podjechać do byle warsztatu tuż przed fajrantem, warsztatu który ma podnośnik. Podnieść autko, odpalić, furman za kierownicą, włącza bieg i rura do przodu. Mechanizm odetnie napęd z pewnością lecz myślę, że mechanik bez problemu osłucha spód i znajdzie tego piszczka. Ciężko stwierdzic zdalnie co to może być. Gdybyś znał lokalizację skąd to dokładnie wydobywa się... tyle, że dźwięki rozchodzą się tak, że nie zawsze jest to rzeczywiste miejsce.
Gdy włączysz bieg P (Parking) lub N i i przytrzymasz auto chwilę na powiedzmy 3000 obrotów - piszczenie się pojawia, gdy trzymając 3000 rpm zaczniesz te obroty delikatnie, płynnie i równo zwiększać do np. 4500 ??
Automatyczne połączenie postów:

Te cykliczne sliiip, sliiiiip... na filmie to nie wydech. To metaliczny dźwięk, jakby łożysko a nawet pod piskiwanie klocka hamulcowego. Podobne czasami do tarcia paska klinowego...
Moje ucho tak to odbiera.
W starym gracie w pracy kiedyś napotakłem podobny dźwięk. Nie był on jednak tak cykliczny i piski były różne, krótsze, dłuższe, na przemian. Wtedy okazało się, że zbyt niski poziom oleju w skrzyni. Tu u Ciebie te sliiiip, sliiip raczej jasno wskazuje, że pisk wydobywa się z jakiegoś koła, nie chodzi o oponę. Koło alternatora, koło sprężarki klimy, koło tarczy hamulcowej o coś trącej, tylko tak gdybam próbując wyobrazić sobie, skąd to może dochodzić.

Jeszcze jedno pytanie: czy ten pisk (jego cykliczność) wzrasta wraz z rozpędzaniem auta? Znaczy, czy gdy przyspieszasz to pisków jest więcej, częściej czy może sobie tak popiskuje bez względu na ilość obrotów silnika czy prędkość?

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom