• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW e46 rozrząd klekotanie silnika n46b20

ksynio79

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Golub Dobrzyń
Witam . Autko ma wymieniony kpl rozrząd ustawiony na blokady wszystko ogólnie jest super pracuje bardzo ładnie . Czyli odpalamy równe obroty 1200 na zimnym po rozgrzaniu obroty ok700 też równo po przegazowaniu nie zawsze nie za każdym razem obroty silnika spadną nastąpi wyrównanie (podbicie obrotów) i spod pokrywy zaworów słychać cykanie zaworu które wzrasta z dodawaniem gazu . Gasimy zapalamy auto i znowu ładnie pięknie chodzi można jechać aż do momentu ponownego cykania zero błędów przebieg 190tys udokumentowany. Czy ktoś z kolegów miał podobny przypadek , spotkał się z takimi objawami ?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Mi to pachnie hydroregulatorami....

ksynio79

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Golub Dobrzyń
Spróbuje podłożyć a czy jest pomiędzy nimi różnica ponieważ jeden był inny tzn posiadał na ostatniej sekcji patrząc od wtyczki takie sitko na około a chwilę temu robiłem ta

taką z 2002 roku i miała oby otwory

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Hydro wyciśnięte przed montażem?

ksynio79

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Golub Dobrzyń
Hmm nie wiem czy to jest istotne ale miło że masz chęć mi pomóc wyjęte z chodzącego motora i w tamtym jest ok . Tu jest właśnie dziwny przypadek bo potrafi chodzić wszystko super równo ale jak go zostawisz na postojowych złapie chwilowego doła czyli spadną na 500 obr i juz cyka albo przegazowujesz do 5000 obr i jest ok ale za którymś razem już przy spadaniu ok1500 obr zawacha się i już klepie :( A piszesz o wyciskaniu hydro jak to właściwie zrobić ? czy nie powinno ciśnienie oleju tego zrobić ?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
A lepiej wycisnąć przed montażem np w imadle (z wyczuciem). A valvetronic pracuje poprawnie?

ksynio79

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Golub Dobrzyń
Tylko ciśnienie to by oznaka jakaś była na kontrolce a gaśnie normalnie bez zwłoki ale można sprawdzić

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Który rok masz tego dziwadła?

A

Anonymous123

Dziś zrobiłem podmiankę hydroregulatorów i nadal to samo:(
A ty nie pomyliłeś przypadkiem zaworów sterujących z popychaczami?
Spróbuje podłożyć a czy jest pomiędzy nimi różnica ponieważ jeden był inny tzn posiadał na ostatniej sekcji patrząc od wtyczki takie sitko na około a chwilę temu robiłem ta

taką z 2002 roku i miała oby otwory
Bo tu piszesz o zaworach vanosow
Mi to pachnie hydroregulatorami....
A on tu pisze o popychaczach

ksynio79

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Golub Dobrzyń
Macie całkowitą rację koledzy ;) dziwadło z 2005 143km myślałem właśnie o tych zaworach vanosów tylko mi się nasuwa pytanie czy popychacz (hydroregulator) by się przycinał na schodzeniu z obrotów lub na postoju nie zawsze i po ponownym odpaleniu jest ok . Zawsze zdarzało się tak jak klepie to zawsze klepie a tu raz mu gra a czasem nie

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Jaki olej zalany? Podejrzałeś parametry valvetronica?

Chomikos

SuperMechanior
Punktów
12
w autocomie chyba możesz załączyć vanosa, zobacz na wolnych obrotach czy czasem to nie to.

ksynio79

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Golub Dobrzyń
Olej 10w40 żadnych błędów nie ma moge zrobić wysterowanie ale wszystko ogólnie gra tylko ma czasem taki napad i słychać jakby samoregulator lekko cyka narazie jeżdzi auto ale będzie trzeba to zrobić , może samoregulator się zacina tylko po wyłączeniu zapłonu zaraz mu mija hmmm

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Tak tylko z ciekawości czerwone coupe?
10w40 średnio do tego silnika.

Do góry Bottom