• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW E60 2007r, brak świateł (pozycja, mijania, drogowe, kierunki)

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
35
Hej,

Mam mam na warsztacie bmw 5 e60 z 2007r, problem polega na tym, że klient " po wjechaniu w dziurę " stracił światła z prawej strony samochodu, czyli nic nie świeci z przedniej lampie, ani w tylnej tylko z prawej strony (nie wiem czy działa stop w sumie nie patrzyłem)..

Tak jakby jedna strona samochodu była całkowicie odłączona od zasilania.

Miernikiem mierzyłem kostkę na lampie to prądu brak (ew. jakiś nieduży typu 0.02V..), na komputerze błędy dwa z opisem Rozładowany Akumulator, i Zacisk 30B (lub 30A) z kodem błędu: 9CA9 (tego pierwszego kodu nie spisałem)..

Miał może ktoś coś podobne, co by nie narobić sobie niepotrzebnej roboty ?

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
35
Czyli najbardziej prawdopodobne będzie uszkodzenie przewodu między skrzynką bezpieczników, a modułem świateł, bo bezpieczniki wszystkie są Ok, na komputerze w pozycji właśnie 30A pokazuję jakieś ~3V

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
35
Ok, to i tak jutro dostanę się do modułu, pomierzę napięcia na kostce, jeśli faktycznie nie będzie tam 12V to kable.. a jeśli będzie to sterownik.. - dobrze myślę ?
Jeśli tak to wyjaśniony temat :)

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Sprawdz luty w module możliwe że jakiś większy element złapał zimny lut a dziura przesądziła o usterce.

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
680
Miasto
WLKP
Albo moduł MPM,mam taką ze spalonym MPM przez wode i połowa swiateł nie swieci.

fifii69

Gaduła
Punktów
17
Miasto
UK
dokladnie mpm tez moze byc mialem kilka zalanych na rozne przypadlosci, sprawdz na szybko jest pod zapasem

Do góry Bottom