• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW e60 530d m57

Witek321

Początkujący
Punktów
0
Witam, mam pacjenta BMW e60 3.0 218km. Wymieniałem uszczelki w pompie vacum i źle ja złożyłem (spadł jeden ślizg). Wygięło mi blaszkę. Kupiłem inna złożyłem i silnik nie odpala. Z nowych błędów mam 3ec0 i 3ec1. Dotyczą czujnika walka rozrządu. Mogło cos nabroić w silniku, czy sam czujnik do wymiany? Jutro zamówię nowy, ale chce dowiedzieć się przed wymiana czy cos mogłem uszkodzić.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
630
Miasto
Okolice Krakowa
Pierwszy błąd napawa nadzieją, bo to bardziej błąd samego czujnika. Drugi niestety już nieco gorzej wróży. Podmień czujnik i zobaczysz, bo są szanse, że będzie ok. Próbowałeś w ogóle dłużej kręcić?

Witek321

Początkujący
Punktów
0
Pierwszy błąd napawa nadzieją, bo to bardziej błąd samego czujnika. Drugi niestety już nieco gorzej wróży. Podmień czujnik i zobaczysz, bo są szanse, że będzie ok. Próbowałeś w ogóle dłużej kręcić?
Długo nie kręciłem, bo akumulator ładuje. 2-3 sekundy najdłużej. Jeszcze termostat egr wymieniłem, ale to nie powinno mieć wplywu. Jedynie martwi mnie to, ze te vacum kilka razy stuknęło, gdy próbowałem odpalić (wtedy co zginęło blachę). Bo przed wymiana uszczelki vacum i termostatu egr nie było błędów wyżej wspomnianych i samochód chodził

Zaraz podmienię czujniki i dam znać
.

Ostatnia edycja:

Witek321

Początkujący
Punktów
0
Będzie żył?
Myślałem, ze są dwa takie same czujniki jak napisałeś, żeby podmienić, ale tu jest jeden wał. Więc Zamówiłem dzisiaj jutro rano ma być do odbioru. Jak dojdzie dam znać jak sytuacja wyglada.

Szczuran

Początkujący
Punktów
0
Weź sprubuj sobie najpierw tak wyjmij akumulator i klemy w samochodzie zmasuj ze sobą tak na jakieś 15/20 sekund załóż znowu i wtedy Spróbuj odpalić

Witek321

Początkujący
Punktów
0
Czujnik jakiej firmy? Długo kręciłeś rozrusznikiem?
Czujnik firmy valeo 366148 2 razy kręciłem po jakieś 2-3 sekundy. Pokręcić dłużej? Zastanawiam się nad zdjęciem pokrywy zaworów, czy nie uszkodziłem czegoś pompa vacum.

Ostatnia edycja:

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Weź oddaj to auto do jakiegoś mechanika. Błądzisz jak dziecko we mgle

A

Anonymous123

Sugeruję zwalić pokrywę i ocenić straty. Od pierwszego postu do teraz już dawno byś wiedział co się wydarzyło.
Automatyczne połączenie postów:

Przy kręceniu obroty maja wartość ok. 400
Jaki to ma związek, skoro obroty brane są z czujnika wału.

Tomkoff

SuperMechanior
Punktów
25
Miasto
okolice Poznania
Wystarczy korek wlewu oleju otworzyć i zajrzeć podczas kręcenia i będzie wszystko jasne ale na moje czarny scenariusz niestety.

potegat

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Jędrzejów
Zapewne przestawiony rozrząd stąd błąd czujnika położenia wałka rozrządu. Pewnie kręci jakby nie miał sprężania i dlatego jest 400 obr/min chyba jednak za dużo nie pamiętam dokładnie ale tak mi się kojarzy.

becksqq

Nowy
Punktów
0
Czesc! Czy rozwiązałeś swój problem po zmieleniu pompy vacuum? Mam identycznie i nie wiem co robić

Do góry Bottom