• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW E60 530d M57T2 235km szum przy odpalaniu-rozrząd?

hogugun

Bywalec
Punktów
7
Witam, jako że w serwisie dowiedziałem się że w/w pojazd nie posiada określonego interwału wymiany rozrządu przez producenta, mam pewną zagwostkę. Otóż mój silnik ma 330 tys km przebiegu, jestem pierwszym właścicielem w kraju i znam pełną historię serwisową. Rozrząd nie był wymieniany.
Póki temperatura na dworzu była powyżej 10 stopni C z silnika przy odpalaniu żadne niepokojące odgłosy nie dochodziły. Teraz jak mamy około zera rano, zaraz po odpaleniu silnika przez dosłownie sekundę słychać jakby metaliczny szum. Nic nie klepie ani nie strzela po prostu przez chwilę zaszumi i jest cisza. Czy w tych silnikach to norma, czy zacząć się rozglądać za gratami do rozrządu?

A może to po prostu słychać przez chwilę hydraulikę w popychaczach zaworowych?

hogugun

Bywalec
Punktów
7
Nie zamierzam robić chały i wymienić sam napinacz, tylko komplet jeśli już. Martwię się tylko że wymienię rozrząd marnując czas a po miesiącu albo dwóch będzie to samo-miałem już tak w VW gofie 1.4 tsi czy A6 3.0 tdi.
Pytam, bo może jest normą szum przy odpalaniu w tych silnikach (M57T2) z rozrządem na łańcuchu. Z BMW mało do czynienia miałem, głównie robię VAGa.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Zobacz sobie jeszcze koło pasowe wału. Miałem taki przypadek, że była oberwana guma w środku. Niby ok ale nie do końca. Trochę szumiało trochę popiskiwalo

hogugun

Bywalec
Punktów
7
W sumie.. Przy gaszeniu jest też takie lekkie zatrzeszczenie/piskniecie. To może być dobry trop, chociaż pamiętam że kiedyś też walczyłem z podobnymi popiskiwaniami i wymieniłem właśnie koło pasowe ale dalej było to samo i się poddałem:)

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
W sumie.. Przy gaszeniu jest też takie lekkie zatrzeszczenie/piskniecie. To może być dobry trop, chociaż pamiętam że kiedyś też walczyłem z podobnymi popiskiwaniami i wymieniłem właśnie koło pasowe ale dalej było to samo i się poddałem:)

przyjrzyj sie też rozrusznikowi.

hogugun

Bywalec
Punktów
7
Coś było że się fury zapalały bo rozrusznik się kręcił razem z silnikiem. O to ci chodzi?

hogugun

Bywalec
Punktów
7
Nie no wiem. Na odległość i bez pacjenta to można sobie pogdybać. Niemniej jednak odgłos jest taki, jakby łańcuch przez chwilę chodził na sucho po prowadnicy plastikowej. Jak się złoży nowy rozrząd w VW i pierwszy raz odpala, to jest taki dźwięk przez chwilę (tarcia łańcucha o plastik ślizgu), to tu jest podobnie tylko powiedzmy 5 razy ciszej i krócej.
Słyszałem nie raz wyciągnięty łańcuch rozrządu w VW i to było raczej terkotanie/ trzaski po odpaleniu, nierówna praca silnika i dodatkowo błąd sygnału z czujnika wałka.
Jak już wspomniałem z BMW mało do czynienia miałem, więc może w tych silnikach ten szum to norma, spowodowana spłynięciem oleju ze ślizgów po dłuższym postoju-zwłaszcza że oglądając materiały w necie, wyczytałem że dolny ślizg ma w sobie kanał olejowy który leje olej bezpośrednio na łańcuch/ślizg, więc przyszło mi do głowy że zanim ten olej się na ślizgu pojawi to może lekko zaszumieć.

Do góry Bottom