• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW e60 nie odpala po kilkudziesięciu km

Marlena

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
173
Miasto
Rawa Mazowiecka
www.przekladkianglikow.pl
BMW e60 2008r. 2.0D Automatyczna skrzynia biegów.
W tamtym roku zdarzył się jednorazowy przypadek: klient po przejechaniu kilkudziesięciu km jednorazowo zgasił auto. Po chwili gdy chciał go odpalić już nie reagował rozrusznik. Auto palone z przycisku start/stop. Po odczekaniu około godziny, aż silnik ostygł odpaliło bez problemu. W okresie zimowym auto odpalało w miarę normalnie. W ostatnich dniach gdy zrobiło się cieplej problem nasilił się i auto po przejechaniu kilkudziesięciu km nie odpala. Gdy klient kręci się w koło komina wszystko jest ok. Auto odpala za każdym razem. Dłuższa trasa i od razu problem. Po podłączeniu pod komputer auto nie wykazuje żadnych błędów. Wymieniony czujnik położenia wału, tak na wszelki wypadek, ale to nic nie zmieniło. Czy może ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem? Auto ma przejechane około 120 tys. km /oryginalny przebieg/.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Trzeba sprawdzić czy traci status zezwolenia na start.A jeszcze szybciej zasterowac sobie samemu 50 na rozrusznik i zobaczyć co się będzie działo jak tylko jest opcja wlaczenuia zaplonu.Generalnie temat może sie okazac niezłą miną,E60 klasa premium=kopalnia pieniedzy.pozdrawiam

Marlena

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
173
Miasto
Rawa Mazowiecka
www.przekladkianglikow.pl
Po podaniu + na rozrusznik, na przewód impulsowy auto odpala bez problemu. Pod kompa teraz nie podłączaliśmy. Po wciśnięciu przycisku start/stop na przewodzie impulsowym do rozrusznika prąd idzie. A rozrusznik nie gada.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
na to wychodzi,trzeba zapiac mocne obciazenie na 50 przy rozruszniku,np 2xH4 i zobaczyc co sie dzieje.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Przynajmniej 4xH4 trzeba by było...
Tylko najpewniej cały problem w tym, że ciężko doprowadzić do stanu niedziałania aby pomierzyć napięcie na zasilaniu elektromagnesu na rozruszniku. Jeśli się uda tak rozgrzać silnik aby nie palił to diagnoza 2 minuty aby określić czy instalacja czy rozrusznik.

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
w tamtym tygodniu miałem identyczny przypadek z tym że w vw golf 2.0tdi z 11 roku poszedłem po bandzie i od razu postawiłem na rozrusznik, pomogło ,ja bym zajrzał w rozrusznik na początek.

Do góry Bottom