• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Bmw E61 bład skrzyni automatycznej 4F85

pcemo

Gaduła
Punktów
2
Miasto
dolnośląskie
Witam, mam problem z automatyczną skrzynią biegów ZF 6Hp21x po rozgrzaniu oleju przy zmianie biegu z 4na5 słychać taki świst i wyrzuca błąd. Auto ma 260k przebiegu. Ostatnio zmieniłem tłoczki w mechatroniku i inne uszczelnienia, ale zostaly stare elektrozawory. Czy myślicie, że to może być problem w tych elektrozaworach czy lepiej oddać skrzynię do regeneracji.

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
Błąd 4F85 oznacza usterkę kosza E. Kosze E pękają (podobnie jak w 6HP19). W Twoim przypadku panewka na koszu E nie trzyma ciśnienia, należałoby ją wymienić (pozostałe sprawdzić). Panewka mieści się w statorze pompy oleju. Niestety skrzynkę trzeba wymontować z pojazdu i rozebrać.

Załączniki

• Stator pompy.png
    Stator pompy.png
    1,1 MB · Wyświetleń: 69
  • Kosz E.png
    Kosz E.png
    472,4 KB · Wyświetleń: 62

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Miałem raz przypadek ze okazał się zawór kosza e a nie panewki. A jak panewki to wszyskie zmieniać bo kiszki w skrzyni obsiadają a jak kolega wyżej napisał w tym miejscu uszczelnia kosz teflonem i panewka. Zawory daj do sprawdzenia na maszynie.

Paweł Zoltar

Początkujący
Punktów
0
Miałem raz przypadek ze okazał się zawór kosza e a nie panewki. A jak panewki to wszyskie zmieniać bo kiszki w skrzyni obsiadają a jak kolega wyżej napisał w tym miejscu uszczelnia kosz teflonem i panewka. Zawory daj do sprawdzenia na maszynie.
Gdzie takie cuda naprawiają Dolnośląskie .wielkopolska Lubuskie

Do góry Bottom