• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW e90 dym przy przyspieszaniu

adam509

Nowy
Punktów
0
Witam,

Mam problem ze swoim bmw e90 320 d 163 km, 2006'. Przy przyspieszaniu (powyżej 2.5 tys obrotów) z rury wydechowej pojawia się "chmurka" czarno-siwego dymu. Dodam ze wymieniałem olej na 5w30 Liqui Moly ok 2 miesiące temu, problem zauważyłem z 2 tyg temu. Ostatnio po dłuższej trasie pojawiła się kontrolka oleju, dolałem - na razie OK. Rożnicy w spalaniu nie zauważyłem, w mocy raczej również nie.

Moje domysły kieruję na odmę, wtryski, turbo??

krystian1826

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Łuków
Trzeba sprawdzić cisnienie doladowania mialem 2 takie przypadki jak intercooler się rozszczelnil i sadzil dymem przy przyspieszaniu wtryski korekcje można sprawdzić ale musisz udać się do kogoś na diagnostyke

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
620
Miasto
Radom
Tego typu objaw może również stawiać w kręgu podejrzanych wtryskiwacze.
Zalecam zrobienie porządnej diagnostyki.

adam509

Nowy
Punktów
0
Wczoraj wieczorem i dziś, wydawało mi się ze mniej kopcił przy obrotach około 2 tys. dopiero przy 3 coś tam dymiło, ale zauważyłem brak takiego świstu przy przyspieszaniu, wcześniej było takie jakby zasysanie powietrza. Czujnik oleju nie włącza się na razie. Coraz bardziej przekonany jestem na turbinę, i jestem w trakcie szukania warsztatu diagnostycznego.

adam509

Nowy
Punktów
0
Dziekuje Panowie,
Przy najbliższej okazji zdiagnozuje samochód i dam znać.
@dodam, że dymu troche JAKBY mniej, ale czuć słabsze przyspieszenie.

Do góry Bottom