łożyska to TY nie umiałeś dokręcić i jakby nie ja, to byś je rozkurwił.
Łożyska to zostały dokręcone inaczej niż całe forum "speców mechaników" radziło. Na luz osiowy, a nie na moment.
Dokręcone tylko ręką, a nie na 500Nm.
Akurat każdy materiał, jaki widziałem na temat siły dokręcenia tego łożyska nakazywał 500Nm. A Ty głąbie radziłeś, żeby dokręcić tylko ręką. 80% forum radziło 500Nm.
I dobrze radzili.
Przy dokręceniu tylko ręką z rosnącym przebiegiem wyciera się pierścień pomiędzy łożyskiem a nakrętką piasty. Im bardziej się wyciera tym bardziej rotuje bo ma większy luz. I powstaje efekt śnieżnej kuli.
Oczywiście ja amator zrobiłem odwrotnie niż """"zawodowcy"""" radzili, bo to widziałem z bliska.
Ustawiając siłę dokręcenia łożyska na luz osiowy a nie na moment. Jednak mam pewność że nie zostanie łożysko zmiażdżone(500Nm).
Tylko co 50-100 tys. trzeba kontrolować luz osiowy, bo może dojść do wytarcia pierścienia.
Mikron Twoje rady odnośnie dokręcenia ręką to były 50/50 uda się nie uda. "Dokręć ręką". Ja dokręciłem ręką, ale tak się nie robi.
Więc Panie Mechaniku Mikron dla Twoje wiadomości tego łożyska nie dokręca się ręką! Jak radziłeś!
Jeżeli już, to na luz osiowy (bezpieczny złoty środek) Jeżeli robiłbym to klientowi na pewno dokręciłbym na 500Nm!
Osobiście nie mogłem ryzykować i eksperymentować.
Łożysko żeś kazał tylko ręką dokręcić, ośle.