• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Brak iskry w starym silniku, zamiana ukladu zaplonowego.

Balik10

Początkujący
Punktów
0
Witam. Poszukuję pomocy przy dość nietypowym chyba tutaj silniku. Chodzi o stary silnik skutera śnieżnego z lat 80 tych. Dwa cylindy. Na obu świecach brak jest iskry, na kablach również. I chciałbym zapytać doświadczonych kolegów czy da się zamienić cały układ zaplonowy? W sensie, części do tego nie znajdę, jest to silnik arctic cata. Istnieje możliwość zastąpienia tego oryginalnego układu zaplonowego na inny nowszy, jakiś uniwersalny np?
Z góry dziękuję za zainteresowanie i Panowie wybacza jeśli to nie miejsce na takie zagadnienia.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Ja kiedyś odpaliłem silnik łodzi motorowej na modułach zaplonowych od skuterka chińskiego

Balik10

Początkujący
Punktów
0
Dziekuje za odpowiedzi Panowie. Macie jakieś sugestie jakimi kryteriami się kierować przy wyborze takiego zastępczego zapłonu?

Balik10

Początkujący
Punktów
0
A jaka cewka do tego kolego?i jak spraqdzic czy zasilanie jest stale czy zmienne?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Ja wtedy wykorzystałem te cewki które były na silniku a zasilanie sprawdzisz miernikiem, stałe jest wtedy jeśli zasilanie na moduł idzie z akumulatora a przemienne jeśli idzie bezpośrednio z magneto

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Jak to R2 180 stopni to można przełożyć nanoplex z kaszla albo 500, wtedy jedyna ingerencja w silnik to będzie dołożenie koła pasowego i czujnika.

Balik10

Początkujący
Punktów
0
Ja wtedy wykorzystałem te cewki które były na silniku a zasilanie sprawdzisz miernikiem, stałe jest wtedy jeśli zasilanie na moduł idzie z akumulatora a przemienne jeśli idzie bezpośrednio z magneto
Silnik jest odpalany zarówno z akumulatora jak i z szarpaka, więc muszę sprawdzic czy napięcie z aku przechodzi przez magneto tak?
Automatyczne połączenie postów:

Jak to R2 180 stopni to można przełożyć nanoplex z kaszla albo 500, wtedy jedyna ingerencja w silnik to będzie dołożenie koła pasowego i czujnika.
Chciałbym to zrobić jak najprostszym sposobem

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Raczej musisz sprawdzić jakie napięcie dochodzi do oryginalnego modułu :) bo ładowanie akumulatora musi przechodzić tak czy inaczej poprzez prostownik a zasilanie modułu może być innej cewki magneto, poza tym może się okazać że właśnie że ta która je zasila jest przepalona i dlatego motor nie startuje

Balik10

Początkujący
Punktów
0
Raczej musisz sprawdzić jakie napięcie dochodzi do oryginalnego modułu :) bo ładowanie akumulatora musi przechodzić tak czy inaczej poprzez prostownik a zasilanie modułu może być innej cewki magneto, poza tym może się okazać że właśnie że ta która je zasila jest przepalona i dlatego motor nie startuje
Mogę to sprawdzić przez samo podłączenie akumulatora czy pomiar trzeba dokonać podczas kręcenia rozrusznikiem?

Do góry Bottom