• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Brak kompresji mazda cx7 2.3turbo benzyna

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Jak słyszę CX7 2,3 Turbo to musze usiąść. Zjadłem połowe reszty zębów przez ten samochód .
Nie czytałem tego wątku ale generalnie sprawdź szczelność cylindrów bo pewnie ciśnienie pójdzie w blok.
Możesz podać xado na tłoki ale nie jednorazowo tylko cały proces będzie trwał kilka dni.

Ogólnie zrobiłem tych silników kilka i w każdym dół był do roboty. pompa oleju też lubi nie domagać.
i uważaj na części dostępne na rynku :) możesz się nie miło zaskoczyć

Robertx34

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Polska
Auto ma 210tys przejechane przed awarią nigdy nie miałem z nim problemów zima, lato pracowało idealnie nawet nigdy nie wyskoczył żaden błąd. Dopiero po awarii tzn uszkodził się walidator i doszło do kolizji i od tego czasu zaczęło się. Po robocie jak pisałem wyżej też chodzi idealnie lecz ten terkot w przedziale obrotów 2500 - 3500 tak poza tym nic.

A jeszcze jedno właśnie wywaliło mi dwa razy błąd sądy pierwszej, usunąłem błąd i był spokój może i to ma jakieś znaczenie.

Jest pomysł na podmianę wariatora powiedzcie czy kupić oryginalną używkę 260zł , czy nowy NTY 206zł , oryginał nowy to ponad 800zł w oryginalny nie będę inwestował bo może się okazać ze to nie to.
Już nie mam sił ja i mój mechanik.
Kolego DarekS4 czy przy wymianie rozrządu w jakiś sposób się ustawia wariator względem pozostałych elementów.
siedzimy i przeglądamy instrukcję i nić nie piszą na ten temat, znając życie okaże się że jest jakiś myk.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Robertx34

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Polska
Witam po dłuższym czasie. Chciałbym Was nadal prosić o pomoc ponieważ auto nadal jest nie sprawne, napiszę co było zrobione.

Wysłałem na gwarancji wariator, został zamontowany nowy . Nie zmieniło to nic. Kupiłem używkę nadal nic.
Rozkręciłem miskę sprawdziłem czy smok nie zatkany czy niema w środku jakiś opiłków nic czyściutko.

Zanim zlecę rozbiórkę silnia chcę sam sprawdzić kilka rzeczy więc będę potrzebował Waszych porad i informacji .
1. Sprawdzenie ciśnienia oleju /komputer jaki posiadam nie pokazuje mi/ ale i tak chcę sprawdzić to manometrem moje pytania jaki manometr kopić aby pasował do mazdy. Znalazłem że ciśnienie oleju ma wąchać się w przedziale 4-6,5 bar przy 3000rpm?
2. czy bez demontażu głowicy mogę przeczyścić kanały elektrozaworu zmiennych faz rozrządu np. sprężonym powietrzem, ze względu że była robiona głowica może zakład nie dokładnie wyczyścił lub coś się tam dostało. Dodam że jak był ściągany wariator o w nim było pełno oleju, widać że olej jest tylko czy jest odpowiednie ciśnienie
3. czy jest możliwość zmierzenia ciśnienia jakie jest na elektrozaworze zmiennych faz rozrządu.

Za wszystkie porady i spostrzeżenia będę wdzięczny.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
Witam po dłuższym czasie. Chciałbym Was nadal prosić o pomoc ponieważ auto nadal jest nie sprawne, napiszę co było zrobione.

Wysłałem na gwarancji wariator, został zamontowany nowy . Nie zmieniło to nic. Kupiłem używkę nadal nic.
Rozkręciłem miskę sprawdziłem czy smok nie zatkany czy niema w środku jakiś opiłków nic czyściutko.

Zanim zlecę rozbiórkę silnia chcę sam sprawdzić kilka rzeczy więc będę potrzebował Waszych porad i informacji .
1. Sprawdzenie ciśnienia oleju /komputer jaki posiadam nie pokazuje mi/ ale i tak chcę sprawdzić to manometrem moje pytania jaki manometr kopić aby pasował do mazdy. Znalazłem że ciśnienie oleju ma wąchać się w przedziale 4-6,5 bar przy 3000rpm?
2. czy bez demontażu głowicy mogę przeczyścić kanały elektrozaworu zmiennych faz rozrządu np. sprężonym powietrzem, ze względu że była robiona głowica może zakład nie dokładnie wyczyścił lub coś się tam dostało. Dodam że jak był ściągany wariator o w nim było pełno oleju, widać że olej jest tylko czy jest odpowiednie ciśnienie
3. czy jest możliwość zmierzenia ciśnienia jakie jest na elektrozaworze zmiennych faz rozrządu.

Za wszystkie porady i spostrzeżenia będę wdzięczny.

Odp
1- jakikolwiek przyrząd służący do tego celu , to są narzędzia/urządzenia uniwersalne, ważne aby miał adapter umożliwiający podmiar
2- moim zdaniem nie tu jest kłopot i wątpię żebyś dał radę to zrobić
3- raczej nie
Jeżeli udaje się wywołać ten "terkot" na postoju to można próbować stetoskopem znaleźć winowajcę :)

john25

Nowy
Punktów
0
2. Czyszczenie kanałów elektrozaworu zmiennych faz rozrządu za pomocą sprężonego powietrza bez demontażu głowicy jest możliwe, ale wymaga ostrożności. Oto kilka kroków, które warto wziąć pod uwagę:

Dostęp do kanałów: Upewnij się, że masz odpowiedni dostęp do kanałów elektrozaworu. Może być konieczne zdjęcie osłon lub innych elementów, aby dotrzeć do miejsca, które chcesz wyczyścić.
Użycie sprężonego powietrza: Jeśli zdecydujesz się użyć sprężonego powietrza, zastosuj umiarkowane ciśnienie. Zbyt wysokie ciśnienie może spowodować uszkodzenie elementów wewnętrznych lub wystrzelenie zanieczyszczeń w niepożądane miejsca.
Sprawdzenie ciśnienia: Jeśli zauważasz, że w wariatorze jest olej, ale nie jesteś pewien, czy ciśnienie oleju jest odpowiednie, warto sprawdzić to przed przystąpieniem do czyszczenia. Zbyt niskie ciśnienie oleju może wskazywać na inne problemy.
Zanieczyszczenia: Jeśli kanały są zanieczyszczone, sprężone powietrze może pomóc usunąć niektóre luźne zanieczyszczenia, ale mogą być też inne substancje, które mogą wymagać bardziej dokładnego czyszczenia chemicznego.
Ostateczna kontrola: Po czyszczeniu warto dokładnie monitorować działanie układu zmiennych faz rozrządu, aby upewnić się, że wszystko działa poprawnie.

Robertx34

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Polska
Jeżeli chodzi o klekot to w 100% wydobywa się z pod osłony klawiatury i wskazuje na luzy zaworowe tak jak wcześniej pisałem jakby wariator nie wykonywał swojej roboty.
Dziwne jest że tylko w przedziale 2000 - 3000 tyś potem cisza jakby makiem zasiał chodź jest lekko mułowaty
Dodam że turbina też była sprawdzona czy nie ma luzów i jest ok
Jeszcze jedno auto ma po wymianie zdecydowanie niższe wolne obroty przed wymianą to był zakres 800-900rpm teraz 600 -700rpm ale nie falują obroty

Jeszcze jedno zamiast używania sprężarki do przedmuchania kanałów mogę zastosować podciśnienie i zasysać z kanałów ?

Robertx34

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Polska
witam ściągnąłem miskę środek czysty brak nagaru można powiedzieć że ideał. Panewki a raczej luz jest ok nie ma wyczuwalnego stukotu. wykręciłem smok i też czysto nic jak nowy żadnych zanieczyszczeń na sitku Sprawdziłem manometrem ciśnienie oleju i tak : na wolnych obrotach około 1000 pomiędzy 2,5 - 3 bar przy 3000 ciśnienie 5,6 bar. , sprężonym powietrzem delikatnie dmuchnąłem w kanał elektrozaworu powierzę przeszło idealnie, wlałem olej i powtórzyłem to samo olej bez problemu przeleciał .
Co jeszcze pomóżcie
- czy w tym aucie jakoś specjalnie ustawia się luzy wzorowe ze względu na wariator.
- co sprawdzić jak ściągnę głowicę.

Do góry Bottom