• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Brak lewego swiatla mijania opel zafira 1.9 2006 r

mnichu33

Gaduła
Punktów
0
Witam mam problem z zafira ..zarowka nowa ale jest brak napiecia na kostce w lampie jak rowniez na tej co wchodzi do lampy.. nie mogę znalezc bezpiecznikow .Prawe lampa swieci . Gdzie szukac przyczyny . Czy to moze wlacznik czy raczej moduł

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Oblukaj wiązkę od modułu do reflektora, może auto miało jakąś przygodę i została uszkodzona izolacja i po czasie zgniła. Miałem właśnie taki przypadek z Zafirze B.

mnichu33

Gaduła
Punktów
0
1 nowa zarowka swiecila 20 sek., druga robila zwarcie ,optycznie cala -przemierzona miernikiem i do dupy oddane do sklepu ....kolejna sprawna juz zadzialala po zdjeciu klemy na 5 minut

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075

jacekzkl

Nowy
Punktów
9
Miasto
kołobrzeg
Nie jestem żadnym mechanikiem ani elektrykiem ale miałem podobny problem w swoim aucie zafira b 1.8 z postojówką lewą która nie świeciła. W okolicy lewego wachacza tak poniżej lampy lewej jest chu...wo poprowadzona wiązka przewodów która może trzeć o karoserię. Miałem w tym miejscu przetarty, przegniły kabelek od postojówki. A diagnoza nie jest łatwa bo oświetleniem steruje komputer i jak widzi że jakaś żarówka jest niesprawna to jej wogóle nie załącza więc sprawdzanie napięcia na kostce nic nie da bo tam go nie będzie. Napięcie pojawi się na chwilę po przekręceniu kluczykiem w stacyjce - wtedy te cudo techniki niemieckiej sprawdza niskim napięciem czy jest żarówka nie spalona. Jeśli jest spalona - sygnalizuje to na komputerku bursztynowym na konsoli. Tak więc w tym modelu tradycyjne sprawdzanie miernikiem się nie sprawdzi, jakaś tam szyna kan czy coś tam. Piszę dla potomności.

Do góry Bottom