• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Brak mocy i głośne syczenie Volvo V70 2.0d 2009

anathema89

Początkujący
Punktów
0
Oj Panowie jasne, że się trochę śmiechu każdemu należy. Stary DPF już dawno na złomie. Jestem ciekawska i byłam przy wymianie;-) Mamy swój kanał. Mąż sam wymieniał DPF po konsultacji z mechanikiem bo mamy bardzo łatwy dostęp do niego. Mechanik nawet nie sugerował, ze sam to zrobi(nie wiem jak jest w Polsce ale tak mieliśmy w Holandii). DPF nowy, kupiony z certyfikatem. Był na przeglądzie i wszystko było ok. Dlatego mimo pierwszej myśli, że to Dpf popełniliśmy błąd i ją odrzuciliśmy. Czujnik przy dpf jest uszkodzony. Czyżby to była przyczyna tak szybkiego zapchania dpf? (niecały miesiąc). I tak serio pytanie teraz do Was. Lepiej go wziąć na czyszczenie czy znowu kupić nowy?
Automatyczne połączenie postów:

Pisałam w imieniu męża bo tak myślałam, że nikt nie weźmie mnie na poważnie

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
605
I tak serio pytanie teraz do Was. Lepiej go wziąć na czyszczenie czy znowu kupić nowy?
A w ogóle go nie wyciągać, tylko zdiagnozować usterkę która zapycha dpfa. Wypalić dpfa programem na postoju.
To jak jest uszkodzony czujnik, to raczej go trzeba w pierwszej kolejności wymienić. Ustalić przez co jest zapychany dpf.

Jak już tatko wyciągał dpfa. To niech wyciągnie raz jeszcze, scoro ma czas i taki jurny, zaleje go chemią w domu i przepłuka. Przecież to nowy dpf.

Ustal przez co jest zapychany filtr i po prostu go wypal. Trzeba podłączyć to cacko pod kompa i zobaczyć co jest przyczyną zapychania dpfa.

anathema89

Początkujący
Punktów
0
Miesiąc temu był nowy:-D Dlatego poważnie pytam.Akurat (można powiedzieć )sprawdzony mechanik od dłuższego czasu nie pracuje bo warsztat remontuje:-/ a czujnik jest już zamówiony

Ostatnia edycja:

anathema89

Początkujący
Punktów
0
A w ogóle go nie wyciągać, tylko zdiagnozować usterkę która zapycha dpfa. Wypalić dpfa programem na postoju.
To jak jest uszkodzony czujnik, to raczej go trzeba w pierwszej kolejności wymienić. Ustalić przez co jest zapychany dpf.

Jak już tatko wyciągał dpfa. To niech wyciągnie raz jeszcze, scoro ma czas i taki jurny, zaleje go chemią w domu i przepłuka. Przecież to nowy dpf.

Ustal przez co jest zapychany filtr i po prostu go wypal. Trzeba podłączyć to cacko pod kompa i zobaczyć co jest przyczyną zapychania dpfa.
Dzięki

Do góry Bottom