• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Brak ogrzewania Scenic 1.6

DedykZet94

Początkujący
Punktów
1
Witam, sprawa dotyczy Reno Megane Scenic 1.6 benzyna z 99r. Wymienialem termostat , wszystko bylo dobrze do momentu gdy po całej operacji dla sprawdzenia wlączylem ciepłe ogrzewanie ktorego w tej chwili nie mam. Renualt jak to mowi moja żona temperature trzyma dobrze tj. 90 st. Wąż górny jak i dąlny są ciepłe, wentylator przy chłodnicy włącza się gdy renia osiągnie ponad 90 czyli ok. Nie wiem co jest grane, podejrzewam że gdziez zapowietrzony ale nie wiem gdzie. Do momentu wymiany grzalo dobrze. Proszę o odpowiedzi co zrobić, za 3 dni jadę do Zakopanego na.rocznicę ślubu i nie chcę zadnych niespodzianek, tym bardziej tych negatywnych. Prosze o pomoc. Dziękuję wszystkim za.odpowiedzi i jako nowy uzytkownik, proszę o wyrozumiałość jeżeli temat gdzies.sie przewinąl i będzie powtarzany. Pozdrawiam wszystkich. Yo

DedykZet94

Początkujący
Punktów
1
sterowanie ciepło-zimno jest na linkę?
odpowietrzniki popuszczałeś? wydaje mi się, że gdyby nagrzewnica była zapowietrzona, to nie byłoby obiegu na chłodnice.
Tak sterowniki są na linkę. Odpowietrzniki puszczalem tylko górny, ten odchodzący od termostatu cienki wąż. Drugiego nie mogę znaleźć.

Tak sterowniki są na linkę. Odpowietrzniki puszczalem tylko górny, ten odchodzący od termostatu cienki wąż. Drugiego nie mogę znaleźć.
Dodam że te cienkie węże tez są cieplę od termostatu, oraz ten drugi

DedykZet94

Początkujący
Punktów
1
Tak dokładnie. Tylko ze zanim zabrałem sie do wymiany, to działało, dlatego jestem pewien ze sterowanie nie zawodzi. Dodam ze sciaglem tylko obudowe termostatu. Wymienie co zrobilem
1. Zlalem plyn.
2. Odkrecilem obudowę od termostatu i wyjalem termostat
3.Zalozylem nowy termostat i zakrecilem obudowę
4.Wlalem nowy plyn chlodniczy
5odpalilem silnik i dolewalem plyn, odpowiettzajac zarazem uklad
6 Z CIEKAWOŚCI wlaczylem nagrzewanie i lecialo zimne powietrze.Leci do tej pory.

Odkrecam korek odpowietrzajacy z węża idącego od termostatu, wylewa sie ciecz, naciskam węże, dolny i gorny są miekkie i cieple oba, wężyki idące do nagrzewnicy też są ciepłe. Renia nie przegrzewa się nawet na.chwilę

Ostatnia edycja:

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
renia!!!!!!!!!!!!!! na wezu do nagrzewnicy jest odpowietrznik ;) wiesz co dalej robic?;)

nie ,nie sądze aby padła poprostu zapowietrzony jest

DedykZet94

Początkujący
Punktów
1
Witam nowych uczestników w rozmowie. Otoż przepraszam że nie odpisałem od razu wczoraj, dalem sobie już z renią spokój, poszedłem na sobotnie piwko. Przed chwilą poszedłem odpowietrzac ponownie, dolozylem sobie problemu ponieważ odkrecajac koreczek od przewodu nagrzewnicy ułamał mi się gwint. Część gwintu korka została mi w przewodzie. Jest jakiś inny sposob na to odpowietrzenie ?

Panowie sprawa się rozwiązała. Mo wypowiem sie co zrobilem, a dzisiaj duzo akurat nie zrobiłem. :p Podszedłem do samochodu kolo 7 rano, zobaczylem ze za całą noc ubylo mi plynu więc go dolałem,(pomine fakt ze chcialem jescze raz odkręcić plastikowy korek od odpowietrzania ale juz sie nie udalo),zapalilem samochód wlaczylem nawiew na full,pokretlo od regulaci cieplo-zimno na full ,,Ciepło'' ,odkrecilem korek od zbiorniczka wyrownawczego, poszedlem zrobic sobie kawkę, a gdy wrocilem samochod grzal na ciepło-,,hura wszystko działa!!''Uklad byl zapowietrzony. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi,każde były pomocne i przyblizaly mnie do ostatecznego sukcesu. Temat uwazam za zamknięty. Milej niedzieli.

Do góry Bottom