• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Brak połączenia CDIF 2 z Daewoo Nubira.

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
Witam. Jest taki problem. Może ktoś miał podobny. Próbujemy podłączyć się systemem CDIF2 do Daewoo Nubiry I i komputer nie może nawiązać kontaktu, ani na Daewoo, Oplu, ani na VW, wszystkie czary zawiodły. Jest to silnik benzyniak - EcoTec. Przez jaką konfiguracje spróbować się połączyć? Dodam, że używamy specjalnego, pasującego adaptera do Daewoo.

P

PogotowieSamochodoweUK

Eco Tec z jopla czy prodykcja deawoo? Podejzewam ze jakis ''asia scan'' bedzie potrzebny:D

P

PogotowieSamochodoweUK

Jakis uniwersalny jak ELM czy tego typu scanery. Na allegro nie ma nic do deawoo?

P

PogotowieSamochodoweUK

To nie tak chop siup ze adapter sie podlaczy i bedzie ok;)

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
To lipa, bo skoro kupuje sie adapter do konkretnego auta to powinno grać, a nie 100 innych kabli, żeby byle G**** sprawdzić. Dzięki za porady, bedziem próbować

P

PogotowieSamochodoweUK

Adapter jest owszem ale do konkretnego kabla/czytnika jesli ten nie posiada mozliwosci zmiany obslugi stykow.

Np do kabla KKL mozna kupic adaptery do fiata zeby gadal na programie fiat ecu scan. Ale podpinajac te adaptery do ELM juz nic sie nie zorobi.

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
Aha, w takim razie dzięki za szybki kurs, bo nigdzie nie mogłem znaleźć konkretnych info. :)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Adapter jest owszem ale do konkretnego kabla/czytnika jesli ten nie posiada mozliwosci zmiany obslugi stykow.

Np do kabla KKL mozna kupic adaptery do fiata zeby gadal na programie fiat ecu scan. Ale podpinajac te adaptery do ELM juz nic sie nie zorobi.
ja mam kabel KKL VW Opel tech i jesli kupie przejściówkę na fiata to zagada? sprawdzałeś?

P

PogotowieSamochodoweUK

Tak jak masz niebieski KKL to przejscowkami do fiata mozesz robic ABS, Silnik i AIR BAG'i w fiatach z apomoca darmowego programu w pelnej wersji Fiat Ecu Scan (FES). Sprawdzalem osobiscie;) Na allegro sa te przejsciowki.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
akurat niebieskiego nie mam ale i tak warto by kupic taką przejściówke żeby sprawdzic koszt by sie zwrócił po pierwszym podłączeniu :D

P

PogotowieSamochodoweUK

Te przejsciowki chyba ze 30zl kosztuja. A FES za darmo sie zciaga pelna legalna wersje.

Bartez

Początkujący
Punktów
0
Mam dokładnie to samo co ty na tym sprzęcie i przyznam szczerze że już mam dosyć CDiF2, nie dość że sępią na aktualizacje które nie wiele wnoszą to soft nie czyta dobrze tego co ma w swojej bazie. Szkoda gadać bo się tylko można zdenerwować przy sobocie.

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
Masz troche racji. Mamy CDIF2 już ok. 3 lat i troche aut sie nim załatwiło. Nie jest to system doskonały, ale troche potrafi, choć mogłoby być z niego więcej korzyści.

P

PogotowieSamochodoweUK

To tak jak memo scan, liste w karcie sprzedazy ma ogromna, a w realu nie wiem czy palce obu dloni wykorzystasz zeby policzyc to co da sie niem ogarnac i zeby powiedzial prawde:(

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Nubira z tego co kojarze mozna odyczatac kodami błyskowymi, skoro cdif nie chce ci się połączyć sprawdziłbym złącze czy ma zasilanie, bo to będzie prawdopodonie twoim problem z połączeniem z tym autem i przeważnie z innymi starszymi

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
być może, na razie naprawiliśmy nubirę, ale sprawdzimy to co mówisz przy kolejnym daewiaku

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
faktycznie, trafiła sie kolejna nubira i kody błyskowe działają. Więcej się z tego forum nauczę niż z książek ;)

Do góry Bottom