• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Brak przeglądu podczas kolizji, wypadku

kudik09447

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Ryki
Moje pytanie brzmi tak.
Jak to jest z wypłatą odszkodowań z OC bo z AC to wiem że napewno bez przeglądu nie wypłacą, ale wracając do pytania Czy zakład ubezpieczeń może odmówić mi wypłaty jezeli byłem poszkodowany a jechałem bez przeglądu a powód kolizji nie był spowodowany przez zły stan techniczny pojazdu
Podsuńcie mi jak to z tym jest.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Zależy czy nie przeszedł przeglądu i miałeś zaświadczenie z diagnostyki na 7 dni czy też po prostu nie miałeś przeglądu i jaki okres auto nie miało przeglądu

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Przepisy się zmieniają i interpretacje też , jednak z mojego punktu widzenia i do niedawna tak został byś potraktowany gdyby na miejscu zjawiła się policja …. Ty jesteś sprawcą wypadku….
Poruszanie się podłodze publicznej pojazdem który nie posiada dokumentów dopuszczających go do ruchu jest przestępstwem i traktowane jest podobnie jak prowadzenie pojazdu pod wpływem.
Może niektórzy nie zgodzą się ze mną, ale przerobiłem takie zdarzenie drogowe z pojazdem żony.
Ona była 100% sprawcą, wyprzedzała Żuka na skrzyżowaniu i byłem pewny jej winy chciałem zapłacić za szkodę czyli pójść na ugodę, kierowca Żuka zaproponował kwotę przekraczającą wartość pojazdu który prowadził ;)
Wezwana policja rozpoczęła czynności od przesłuchania i relacji z zajścia oraz sprawdzenia dokumentów. Żuk nie posiadał przeglądu – i jego kierowca został sprawcą wypadku i ukarany został mandatem.

Pojazd nie posiadający przeglądu jest niesprawny technicznie z założenia , nie ma potwierdzenia sprawności wiec jest niesprawny, a jego nie sprawność nie pozostaje bez wpływu na zaistnienie okoliczności zdarzenia drogowego .Jeśli trafił byś na bystrego nie masz szans

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Mój znajomy zaś jechał honda bez przeglądu ponieważ miał wsadzony xenon a nie miał auto poziomowania auto nie przeszło przeglądu ale dostał papier ze ma to zrobić do 7 dni , w tym czasie gościu wjechał mu w tył także a auta do kasacji a odszkodowanie dostał normalnie i to 3 razy wieksze jak przed pierwszą bomba jak gosciu mu wymusił

A

autozibi

Moje pytanie brzmi tak.
Jak to jest z wypłatą odszkodowań z OC bo z AC to wiem że napewno bez przeglądu nie wypłacą, ale wracając do pytania Czy zakład ubezpieczeń może odmówić mi wypłaty jezeli byłem poszkodowany a jechałem bez przeglądu a powód kolizji nie był spowodowany przez zły stan techniczny pojazdu

Potwierdzam to co napisał shrek .... niestety jeżeli nie masz ważnego przeglądu to ty masz kłopoty. Nie ważny jest w tym przypadku stan pojazdu.
W chwili kolizji liczy się ważny dokument niestety :(

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Dlatego właśnie pytałem czy przegląd po prostu się skończył czy auto nie przeszło przeglądu :)

kudik09447

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Ryki
Wiec jest tak że auto nie miało przeglądu bo się skończył. a zapomniałem zrobić. auto sprawne bez żadnych zastrzeżeń.
I mam szanse wygrać sprawę w sądzie jeżeli zostanie powołany biegły, a biegły stwierdzi że nie ma żadnych usterek co mogło doprowadzić do kolizji z mojej strony.

lulek48

Początkujący
Punktów
0
www.na-czesci.pl
Miałem kolizje z autem bez przeglądu , nie miało to dla sądu kompletnie żadnego znaczenia . Żaden argument w naszym kraju.

janek9

Początkujący
Punktów
0
Z tego co się orientuję to przepisy ruchu drogowego nie wskazują, ze zawsze winna leży po stronie kierującego pojazdem nieposiadającym aktualnego badania technicznego. Posiadanie badań technicznych nie może być jedynym powodem winy bądź niewinności. Uczestnictwo w ruchu drogowym bez ważnych badań jest zupełnie osobnym wykroczeniem.
W twoim wypadku ubezpieczyciel może uznać twoje przyczynienie się do szkody i nie wypłać odszkodowania. Dlatego, że bez przeglądu auto jest uznawane za niesprawne, czyli stanowiące potencjalne zagrożenie dla kierowcy lub innych uczestników ruchu. Wszytko zależy od ubezpieczyciela

mario1971

Bywalec
Punktów
0
Miasto
ściana wschodnia
Moje pytanie brzmi tak.
Witaj wszyscy koledzy nie mają racji powiem krótko jeśli kolizja nastąpiła z oc sprawcy a twój pojazd nie miał przyczynienia się do tej kolizji z uwagi na zły stan techniczny szkoda zostanie wypłacona w całości dla ciebie, w przypadku współwiny dostaniesz tylko połowę kasy z oc wpółsprawcy,a ac nic i tak jest niech ci nie robią wody z mózgu po finiszu odpiszesz że miałem rację.

adik356

Początkujący
Punktów
1
Prawda jest taka że jeśli ubezpieczyciel się uprze to nie wypłaci za naprawę samochodu, jak tylko okaże się, że nie ma przeglądu. Znajdzie kruczek żeby się wypiąć, ale składki płacić trzeba. Żeby uniknąć takiej sytuacji radzę pamiętać o przeglądzie. Są teraz różne sposoby informowania o zbliżającym się końcu przeglądu, sms, telefon, mail. Oczywiście takie opcje mają porządne stacje diagnostyczne. Jakieś małe, nieznane stacje nie dbaja tak o klientów. Mi sie nie zdazyło zapomnieć o badaniu.

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Szczerze to chyba zależy od ubezpieczalni. W lipcu tego roku dostałem strzał w tył na światłach ,była policja i wszystko wydawało się ok do momentu kiedy przyjechał rzeczoznawca .Okazuje się że śmigałem dwa miesiące bez przeglądu - blady strach - pewnie nici z odszkodowania - po ok 1.5 tygodnia dostałem info że kasa jest na koncie i problemów nie było. Pan " władza " pewnie nie zaskoczył że przeglądu nie ma a papiery sprawdzał i to pewnie mi skórkę uratowało.

Punktów
1
Nie jest prawdą co koledzy powyżej piszą!

odszkodowanie jest należne i chętnie pomogę je odzyskać jeśli ktoś ma z tym kłopot.
pozdrawiam!

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Nie jest prawdą co koledzy powyżej piszą!

odszkodowanie jest należne i chętnie pomogę je odzyskać jeśli ktoś ma z tym kłopot.
pozdrawiam!
W tym kraju wszyscy mają rację , interpretują prawo jak im pasuje . Polak to prawnik , lekarz etc. etc. itd itp . Koniec terminu przeglądu jest interpretowany jako koniec jego stanu technicznego . Jednym słowem np. dziś do godziny N-tej auto jest technicznie sprawnie a po N-tej już złom .
Taką głupiznę można tylko u nas spotkać . W innych krajach EU do miesiąca czasu przy kontroli Policji otrzymujesz ustną informację że po miesiącu
dostaniesz mandat i termin na przeprowadzenie badań . Jeśli nie trafisz na kontrolę , to na badaniu technicznym zaliczysz karę . No i tłumaczenie
rocznego terminu starymi autami i lewymi badaniami to tylko wybieg państwa i wszystkich czerpiących z tego profity . Dalej co za tym idzie zmuszanie
obywatela do nie wyrejestrowywania i opłacania auta , lub przymusowej sprzedaży czy złomowania . Jeśli nie korzystam z auta w wyniku choroby , czy
wyjazdu za granicę na czas nieokreślony to co wtedy . Opowiadanie pierdółek przez ludzi na urzędach , to u nas normalka , ale to , to nawet czasy wczesnego Józefa ojca narodów .

Punktów
0
Brak przeglądu to nie przestępstwo!
Odsyłam do ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, ubezpieczeniowym funduszu gwarancyjnym i polskim biurze ubezpieczycieli komunikacyjnych:

Art. 43. Zakładowi ubezpieczeń oraz Ubezpieczeniowemu Funduszowi Gwarancyjnemu, w przypadkach określonych w art. 98 ust. 2 pkt 1, przysługuje prawo dochodzenia od kierującego pojazdem mechanicznym zwrotu wypłaconego z tytułu ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych odszkodowania, jeżeli kierujący:

1) wyrządził szkodę umyślnie, w stanie po użyciu alkoholu lub w stanie nietrzeźwości albo po użyciu środków odurzających, substancji psychotropowych lub środków zastępczych w rozumieniu przepisów o przeciwdziałaniu narkomanii;

2) wszedł w posiadanie pojazdu wskutek popełnienia przestępstwa;

3) nie posiadał wymaganych uprawnień do kierowania pojazdem mechanicznym, z wyjątkiem przypadków, gdy chodziło o ratowanie życia ludzkiego lub mienia albo o pościg za osobą podjęty bezpośrednio po popełnieniu przez nią przestępstwa;

4) zbiegł z miejsca zdarzenia.

Do góry Bottom