• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Brak wzrostu ciśnienia w układzie klimatyzacji deutz fahr

Maceek16

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Podedwórze
Witam kolegów. Na początku proszę o łagodne potraktowanie gdyż dopiero zaczynam przygodę z klimą ;)

Pacjent to Deutz Fahr agrotron m620. W ciągniku klima była długo niesprawna, wymieniony osuszacz, naprawiona nieszczelność nabity czynnik (według moich danych 1900g). Po uruchomieniu sprężarka załącza się raz od raz a raz z duży opóźnieniem i często w trakcie pracy się wyłącza. Z nawiewu czuć zimne powietrze ale nie wystarczająco. Ciśnienia są bardzo zastanawiające gdyż klima wyłączna LP 4.8bar HP 4.9bar
Klima włączona LP 5.5bar HP 6.8bar
Sprężarka ze sprzęgłem, nie posiada zaworu sterującego sterujące wydajnością. Szczelina ustawiona. Przewód na HP robi się gorący. Co może być przyczyna takiego zachowania sprężarka czy zawór rozprężny?
Z góry dzięki

majster-d1

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Kalety
Nie znam schematu układu, ale z nim może być ciężko, chociaż nasza grupa czyni cuda. Wyłączanie może być skutkiem przegrzania, bo ciśnienie jest za niskie, chyba że czujnik, który raczej w układzie jest. Taka różnica ciśnień jest zbyt mała, żeby wydajność była wystarczająca.

Maceek16

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Podedwórze
Czujnik ciśnienie jest oczywiście. To że różnica ciśnień jest niewystarczająca to mam świadomość tylko dlaczego nawet na niskim nie spada?

loader1993

Bywalec
Punktów
10
Miasto
Zachodniopomorskie
oczywiście , do sprawdzenia sprężarka ... Ale i zawór dławiący też bym sprawdził bo LP urosło 5.5 a powinno być około 2

Maceek16

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Podedwórze
Dzięki Panowie.
Będę wyciągać w takim razie sprężarkę. A nie jest tak, że jeśli sprężarka jest uszkodzona to na niskim tez nie spadnie bo nie zassie?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Serwismiechów

SuperMechanior
Punktów
98
Zawór dławiący oczywiście do sprawdzenia, pewnie do wymiany że względu na zanieczyszczenie

N.O.R.

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
35
Miasto
Suwałki
Stan oleju w układzie, stan oleju w kompresorze, zawór, kompresor, ilość czynnika.
Jakiś czas temu miłem podobny przypadek z dużą ładowarką na żwirowni, czynnika ok 1500g a samego oleju ściągnąłem 0,5L, i to wszystko było przygotowane przez pana z serwisu od tej ładowarki.

kukukuczek

SuperMechanior
Punktów
12
zawór rozprężny wyczyść, sprężarka złom. Sprawdź czy w układzie czysto. Będzie hulać.

Maceek16

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Podedwórze
Ogarnięte. Pod kabinę włożyłem opalarke i ustawiłem na zawór rozprężny, trochę go podgrzało i się otworzył. Także on będzie do wymiany. Dzięki za pomoc

Do góry Bottom