• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Brzęczące koła po walnięciu w krawężnik

korsarz2

Nowy
Punktów
0
Miasto
Dolny Śląsk
Walnąłem swoją Corsą A 1.5D w krawężnik prawym przednim kołem przy jakiś 35km/h
był dosyć wysoki i gwałtownie mnie odbiło i odwirowało kierownice że łapami puściłem ją.
Najazd był ze skosa, bo chciałem skręcić w prawo w uliczkę wewnętrzną. Czyli prawe koło było w sporym skręcie w prawo.

Skutki:
Kierownika 2cm (mierząc po obwodzie) krzywo (chyba w lewo) przy jeździe na wprost.
Czy są ślady na feldze czy oponie? - no ja nie widze wad gołym okiem.
Złej zbieżności gołym okiem też nie stwierdzam.
Jeżdżę tak już 1500km, auto normalnie się prowadzi bez problemu.

Jedyne co to słychać brzęczenie, buczenie, huczenie (chyba opon) im większa prędkość.
Kiedy tylko minimalnie skręcę kierownice w prawo jadąc po łuku te dźwięki całkowicie ustępują.

Czy można tak dalej jeździć w miare bezpiecznie skoro nawet na oponach narazie nie zauważyłem jakiegoś niejednorodnego wytarcia bieżnika?

Mało jeżdżę, a opony i tak są na wykończeniu, a auto być może ze starości i tak może nie przejść kolejnego przeglądu w przyszłym roku, który ma ponoć być bardziej rygorystyczny.

P.S.
...ale jako ciekawostkę muszę dodać że jakieś 4 miesiące temu (już po tym uderzeniu) auto przeszło ten zwykły obowiązkowy coroczny przegląd techniczny i nic mi nie zastrzegł, ani nie zalecił mechanik kontrolujący. Dziwne troche. Stacja kontroli mała, prowincjonalna, ale bez załatwiania po znajomości.

Ostatnia edycja:

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Coś się pewnie skrzywiło i zbieżność rozjechana na 100%. Podjedz do mechanika niech zobaczy.

jelito

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
rybnik
Rozjechała się zbieżność pochylenie koła Sprawdz również łożysko nawet jak już nie ćwiczy to będzie za jakiś czas

korsarz2

Nowy
Punktów
0
Miasto
Dolny Śląsk
Przyszedł znajomy do garażu i chwycił mocno rękoma oponę z obu stron i zaczął nią mocno szarpać w pionowej osi obrotu czyli lewo-prawo.
Lewe koło bez luzu. Prawe (te uderzone) ma luz prawo-lewo. Co to oznacza? Drążek uszkodzony?

korsarz2

Nowy
Punktów
0
Miasto
Dolny Śląsk
No więc sprawa wygląda tak. Auto zaczęto rozbierać w moim garażu i po zdemontowaniu tarcz hamulca piasta wydaje ewidentnie podejrzane odgłosy. Czyli łożysko do wymiany, ale jest problem. Rozbiórka zwrotnicy zatrzymała się na etapie bardzo pordzewiałej i zapieczonej nakrętki końcówki drążka kierowniczego. Kręci się w kółko razem z resztą elementu. Wszystkie inne zaczepy zwrotnicy udało się młotkiem i większym wysiłkiem odłączyć mimo zapieczenia. Pytanie teraz czy w ogóle da się coś z tą końcówką zrobić? czy tylko zostaje obciąć? a drugi jej koniec czyli przyłącze do drążka kierowniczego też wygląda na bardzo zapieczony rdzą. Nie wiem czy cały drążek też nie pójdzie na złom.

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
I tak musisz zrobić zbieżność, więc jak jest zapieczony drążek w końcówce to albo to rozruszaj jeśli nie ma luzów i wykręć po prostu drążek od końcówki, albo wymień drążek z końcówką.

Do góry Bottom