• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Budowa piasty

makeintosch

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków/Szczawno-Zdrój
Zauważyłem, że piasty, jeśli są mocowane śrubami do wahacza, to od strony wahacza liczba śrub będzie mniejsza niż śrub/nakrętek mocujących koło do piasty.
Intuicja podpowiadałaby mi, że ze względu na dłuższą dźwignię od koła do mocowania do wahacza niż dźwignię koło/jego mocowanie mocowanie piasty do wahacza powinno być silniejsze, a jest na odwrót.

Dlaczego jest to tak rozwiązane? Czy chodzi tu o konieczność rozłożenia sił delikatniejszej w porównania do wahacza felgi?

Ostatnia edycja:

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Ale te śruby Piasty nie znoszą ścinania. Trzymają tylko żeby nie wypadła z otworu który trzyma łożysko

makeintosch

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków/Szczawno-Zdrój
Ok, na rysunku F to będzie siła oddziałująca na koło po wjechaniu na wybój, wybrażam sobie to tak, że moment siły oddziałujący na mocowanie koła do piasty będzie mniejszy od momentu wywieranego na mocowanie piasty do zawieszenia.

Stanisław, czy np. w Astrze j piasta nie jest przypadkiem mocowana śrubami do wahacza belki skrętnej?
Automatyczne połączenie postów:

Ale te śruby Piasty nie znoszą ścinania. Trzymają tylko żeby nie wypadła z otworu który trzyma łożysko
Ok, teraz wszystko jasne - dzięki.

Załączniki

• piasta.jpg
    piasta.jpg
    49,2 KB · Wyświetleń: 6

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Śruby trzymają tylko piastę do mocowania, a siły są przenoszone przez "obudowę łożyska". Tak jak z kołem. Nie śruby przenoszą obciążenia, tylko otwór centrujące.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1661
dodałbym jeszcze, ze śruby koła dodatkowo przenoszą moment obrotowy z silnika. a w przypadku hamowania też są obciążone, nawet więcej, ale z przeciwnym zwrotem.

dodatkowo koła przykręca kierowca amator który może nawet przeczytał instrukcję. piasta jest montowana przez specjalistę z kluczem dynamometrycznym :)

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
dodałbym jeszcze, ze śruby koła dodatkowo przenoszą moment obrotowy z silnika. a w przypadku hamowania też są obciążone, nawet więcej, ale z przeciwnym zwrotem.
Ja skupiłem się na obciążeniach "po dziurach".
W przypadku hamowania/przyśpieszania siły jeszcze przenosi "tarcie" między felgą, a tarczą hamulcową. Gdyby wszystko przenosiły śruby to by je ścięło.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Dokładnie. Są wynalazki, w których felga jest centrowana na szpilkach i tylko na nich się trzyma.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Taa. Np. Tico. Ale tam siłe przyspieszania i hamowania ciężko nazwać siłą xD

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Tak na szybko z pamięci to VW T3 też miał na szpilkach. Swego czasu bardzo popularny wóz :p

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
W Tico też działa tarcie/siła docisku.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1661
Czyli to centrowanie z tym centrowaniem na szpilkach, to chodzi o to, że felga nie opiera się na tym centralnym występie piasty?
Tak. Śruby dociskaja, a koło jest zamonotwane na kołnierzu piasty. Który przenosci większość obciążenia.

Do góry Bottom