• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

budowa warsztatu

Moreno

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
89
Miasto
ok.Wys-Maz
Co dokładnie masz na całej podłodze a co pod podnośnikiem?
Chodzi Ci o samą farbę?
Między kolumnami jest jakaś poliuretanowa valspar półmatowa, kolor S4722, natomiast wokół kolumn jest barwiona żywica epoksydowa Techniplast 200, RAL 7030.
Farbę poliuretanową kupiłem w pobliskim sklepie i dużo za nią PRZEpłaciłem (260zł za 2L). I nie polecam jej bo potrafi zejść przy odrywaniu "głupiej" taśmy malarskiej, a poza tym ślady się robią nawet po upadku małej nasadki (np. 13mm).
A tą Techniplast kupiłem na alle**. Zapłaciłem za nią łącznie 284zł za 7.5kg (najpierw 5kg potem 2.5, więc wysyłka dwa razy) i w sumie dwa razy wymalowałem te 20m² wokół kolumn i nawet jeszcze troche mi zostało na zaprawki. ;)
...a co, podoba sie? :p

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
264
Miasto
.
Chodzi Ci o samą farbę?
Między kolumnami jest jakaś poliuretanowa valspar półmatowa, kolor S4722, natomiast wokół kolumn jest barwiona żywica epoksydowa Techniplast 200, RAL 7030.
Farbę poliuretanową kupiłem w pobliskim sklepie i dużo za nią PRZEpłaciłem (260zł za 2L). I nie polecam jej bo potrafi zejść przy odrywaniu "głupiej" taśmy malarskiej, a poza tym ślady się robią nawet po upadku małej nasadki (np. 13mm).
A tą Techniplast kupiłem na alle**. Zapłaciłem za nią łącznie 284zł za 7.5kg (najpierw 5kg potem 2.5, więc wysyłka dwa razy) i w sumie dwa razy wymalowałem te 20m² wokół kolumn i nawet jeszcze troche mi zostało na zaprawki. ;)
...a co, podoba sie? :p
Pobawiłbym się z kolorami ale jest spoko :) czysto i dość tanio :)

Moreno

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
89
Miasto
ok.Wys-Maz
Kolorystyka fakt nie jest idealna, miało być trochę inaczej, ale sam wiesz jak to jest z dobieraniem kolorów na ekranie monitora, hehe.
Ale nie ma co grymasić, przecież to tylko podłoga w warsztacie, a nie galeria obrazów. :p

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
264
Miasto
.
Jak poleje się płyn chłodniczy to nie robi się szklanka?

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
264
Miasto
.
Panowie co powiecie na taki temacik?
Pytanie tyczy się ilosci stanowisk:
Planuję 2 lub 3 (W czym przynajmniej jeden kanał + 1 lub 2 podnośniki).
Wiem że im więcej miejsca tym lepiej ale pytanie czy pracując samodzielnie te 3 stanowiska są faktycznie niezbędne??
Dzisiaj pracuję na czymś co ma 1 stanowisko 8x3,5m i jest delikatnie mówiąc niewesoło (wąsko, i rozebranie jakiegoś trupa uniemożliwia rozgrzebanie następnego w oczekiwaniu np na decyzję klienta czy graty- a to bardzo mocno ogranicza wydajność).
3 stanowiskowy miałby mieć wewnątrz 12x9 dwustanowiskowy 8x9m.
Część budynku z kanałem- byłaby podpiwniczona (kotłownia i typowa graciarnia na mniej używane narzędzia).
Nie bawię się w pierdoły typu klocki i oleje ( u mnie na wsi większość i tak sama to ogarnia- ale sporadycznie się trafiaają), natomiast nastawiony jestem na tzw .ciężkie przypadki- czyli to czego nie przyjęli w innych warsztatach- bo praktycznie tylko takie mnie spotykają ( jak wiadomo takie auta to tzw. zalegacze).

Manitoba1

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Psary
www.automototechnika.com
Im wiecej stanowisko tym lepiej, tym bardziej ze sam zalwazyles ze robisz auta problematyczne czesto sa to auta ktore robisz kilka dni i nie siedzisz nad tym autem caly czas tylko w miedzyczasie idziesz do innego.

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
264
Miasto
.
Ciasno jest (bo miałem okazję być w warsztacie tych wymiarów na żywo), ale lepsze ciasne ale własne.
Robic się da, a każdy metr szerokości wpływa później na podatek, opłaty za ogrzewanie i sam koszt budowy.

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Jestem na etapie planowania warsztatu. 4 m na stanowisko w teorii jest ok ale to tylko teoria. Jak sobie rozrysujesz to na papierze milimetrowym to zobaczysz e jest za mało. Weźmy stanowisko na końcu hali. Samochód musi stać wg mnie min 120cm od ściany do tego auto +- 200 to już masz 320 zostaje 80 do następnego. A gdzie podnośnik?
U mnie będzie trzy bramy długości 13,5m w wewnątrz. A zastanawiam się czy nie zrobić 15m. Ze względu na to że będę robił też busy hala będzie miała 12m głębokości.

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
ja mogę powiedzieć jedynie z własnego doświadczenia garażowego :) miałem blaszaka 3m szerokości i coś się grzebało, teraz mam garaż 4m szerokości i jest ciacno. z dwóch stron ciężko na raz coś robić, jeszce jak się rozłoży narzędzia... dla mie jest OK, ale jakbym miał tak robić 8h dziennie to bym sie strasznie męczył. dwa stanowiska to wiecej miejsca pomiędzy, ale jak dochodzi podnośnik to z jednej strony praktycznie przy scianie będize musiał stać i juz tam nie przejdziesz.

Moreno

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
89
Miasto
ok.Wys-Maz
Ciasno jest (bo miałem okazję być w warsztacie tych wymiarów na żywo), ale lepsze ciasne ale własne.
Robic się da, a każdy metr szerokości wpływa później na podatek, opłaty za ogrzewanie i sam koszt budowy.
No tymi podatkami to mnie znokautowałeś totalnie. ...aż takim skąpcem jesteś? Ile za te 3 metry więcej wyjdzie?
Koszt budowy ok, większy, ale jakie znaczenie ma tys. więcej przy dziesiątkach tysięcy? ...to prawie tak samo jakbyś jechał 100km/h i nagle przyśpieszył do 105. Czy widzisz różnicę? Bo dla mnie to wciąż za wolno. :D
Chcesz na siłę upchnąć 3 podnośniki na 12 metrach? Moja rada - buduj większy budynek albo daruj sobie jeden podnośnik, bo będziesz sie później obijał o ściany i samochody, i nikt do ciebie nie przyprowadzi samochodu widząc w jakiej ciasnocie robisz (jak ciasno to prędzej o zarysowania (np. wózkiem albo jakimś elementem od sąsiedniego auta np. zderzakiem)
Ja sam mam mały warsztacik i jeden podnośnik, i ciasno jak cholera. Spójrz...
DSC_1268.JPG

Jak myślisz, ile tutaj jest szerokości?
Z lewej strony dość śmiało przejeżdżam wózkiem/szafką. Z prawej też da rade przejechać, ale zdecydowanie wole jechać naokoło niż tam się przeciskać.
Za nic w świecie nie postawiłbym drugiego podnośnika do pomieszczenia o podwójnej szerokości.

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Za nic w świecie nie postawiłbym drugiego podnośnika do pomieszczenia o podwójnej szerokości.
Nie do końca masz rację.
Jeżeli po lewej stronie masz wystarczająco miejsca do przejechania szafką i wykonywania napraw to w wypadku lustrzanego odbicia w osi ściany po prawej stronie odległość od podnośników robi się wystarczająca. Teraz masz z prawej jakieś 80 cm. W pomieszczeniu o podwójnej szerokości między podnośnikami robi ci się 160 cm a między autami co najmniej 260 cm. To już jest nawet za dużo więc możesz odsunąć się z podnośnikami od ścian na rzecz miejsca po środku.

Moreno

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
89
Miasto
ok.Wys-Maz
Jak to nie do końca mam rację? Co to w ogóle za stwierdzenie? Nie chciałbym mieć drugiego podnośnika jeśli bym miał pomieszczenie o podwójnej szerokości obecnego. ...nie chciałbym i nie postawiłbym. I to nie podlega żadnej dyskusji.
Te zdjęcie co zapodałem jest z lipca b.r. Obecnie na ścianie na wprost widzą grzejniki, stoi szafa do geometrii, stolik na kółkach, stojaki z obrotnicami...
Gdy robie coś przy prawym przednim kole to nawet nie podciągam sobie szafki z kluczami bo najwyraźniej nie ma gdzie i wtedy aby przejść np. do lewego musiałbym zap*** dookoła. ...no jest ciasno jak cholera.
Gdy robie np. geometrie to latam dookoła "jak głupi" w slalomie między ścianą, a kolumnami, uważając by nie przy*** gdzieś głową. A jeśli ktoś jeszcze jest w pomieszczeniu to prowadzę go do kąta kwitując: "stój tutaj jeśli nie chcesz być ganiany". ...oczywiście nie wprost, tylko innymi słowami, hehe :)
Moim zdaniem żeby w miarę komfortowo pracować potrzeba 6 a nawet 7 metrów szerokości na podnośnik. ..jeśli dwa, to 14 metrów. Takie jest moje zdanie i proszę mnie nie przekonywać. :)

Moreno

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
89
Miasto
ok.Wys-Maz
Yhy :smuggrin: Chciałbym mieć tyle. :)

PS.
Moje pomieszczenie z podnośnikiem ma 4.7m szer. i 6.5m dł. więc dobrze znam ten "komfort". :)

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2834
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Wcześniej napisałeś 6-7 metrów wokół podnośnika, teraz zmieniłeś swoją wypowiedź to i moja nie ma sensu. Jakbyś miał 6-7 metrów wokół podnośnika to byś tirem zawracał.

Do góry Bottom