• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Budyń zamiast oleju

Elektryk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
Witam miałem dzisiaj niemiłą sytuacje, mianowicie jadąc dzisiaj moim samochodem zgasł, i zaświeciła się kontrolka silnika. podstawowa procedura sprawdzenie stanu paliwa, przewodów wysokiego napiecia... Myśle moze miche olejąwą przerysowałem i olej uciekł, a tam biaława maź, pod korkiem oleju również śmietana ubita na sztywno, po mojemu płyn chłodniczy dostał sie do oleju, tak wiec problem może leżeć po winie uszczelki pod głowicą, lub samej głowicy... Pytanie brzmi co z tym zważonym olejem, jak sie pozbyć jakieś płukanie? I czy jest sens wogóle to robić, co mogło ulec dodatkowemu zniszczeniu...

Opel Astra f 1.6 8v 99' benzyna

Olej sprawdzany tydzień temu, a wymieniany 7000 wcześniej
przebieg 170tyś
Jeżdżony generalnie na małych odcinkach, z regóły 2x4km i 2x11km na dzień
Czasem jeżdzony bardzo agresywnie, lecz częsciej niskie obroty, chamulce używane do zatrzymania, ciągle chamowany silnikiem
małe różnice w spalaniu, choć to pewnie przez pogode
Płyn chłodniczy wymieniony tydzień wcześniej od oleju.
Ostanio, 3 godziny w korku na parkingu podziemnym
rozrząd 50tyś temu wymieniony
palił na dotyk, jakieś 5minut przed awarią

ps. naprawy zamierzam dokonać sam, już kiedyś to robiłem w samochodzie o mniejszym litrarzu przy sytuacji odwrotnej, olej w chłodziwie w tamtej sytuacji przeplukany wrzatkiem układ chłodzenia
i po 40 tyś nie było problemów

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Masło w oleju i sam sobie odpowiedziałeś co jest przyczyną.
Jeżdżony generalnie na małych odcinkach, z regóły 2x4km i 2x11km na dzień
Jeśli podejrzewasz UPG to powiedz auto było przegrzane? zauważyłeś ubytki płynu chłodniczego? Kopci? Czy aktualnie auto kręci rozrusznikiem (wał się obraca) czy silnik się zatarł po prostu.

Elektryk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
silnik kręci, silnik był zimny wskazówka temperatury leżała, a na kopcenie nie zwóciłem uwagi, a w momęcięcie odpalenia nie było, a dalej nie wiem... dolałem oleju i odcholowałem pod dom

wcześniej nie, ale teraz połowy zbiornika płynu brakuje

i ze zbiornika chłodziwa było czuć spaliny

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Szymon16997

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Rabka-Zdrój
ps. naprawy zamierzam dokonać sam, już kiedyś to robiłem w samochodzie o mniejszym litrarzu przy sytuacji odwrotnej, olej w chłodziwie w tamtej sytuacji przeplukany wrzatkiem układ chłodzenia
i po 40 tyś nie było problemów

Jak zamierzasz sam robić to polecam wymiane silnika .
Opel Astra f 1.6 8v 99' benzyna taki silnik powinieneś dostać za 500zł w BDB stanie .
Radze to na doświadczenu mojego kolegi i mojego .
On wsadził w remont silnika 5000zł i po 2tys km poszedł rozrząd .
Ja kupiłem silnik za 500 zł i stwierdziliśmy że lepiej chodzi niż po rermoncie za 5tys zł.
Auto to AUDI A4 B5 1995 silnik 2,6 V6.
Auto w posiadaniu mojego kolegi do awari z rozrządem , teraz moje , sprawuje się świetnie silnik bardzo żywy .
PS. Musiałem tylko podjechać na "KOMPUTER" pokasować błedy a było ich sporo .
Powodzenia w remoncie ...;)

krzysztof5

Początkujący
Punktów
0
ja proponuję demontaż głowicy wtedy wszystko się wyjasni

Szymon16997

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Rabka-Zdrój
głowica głowicą , a co z resztą jak olej był jak galaret to łożyska ślizgowe nie miały smarowania i mogło je przytrzeć .
tak samo z pierścieniami tłokami i cylindrami . Tak że remont może wynieść dużo więcej niż się może wydawać .
Elektryk
Rozkręcić silnik możesz sam , porobisz zdjęcia a my powiemy ci co i jak .

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Jeśli jest woda w oleju to zlewając olej zobaczy to.

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
ja teraz (miesiąc temu) robiłem UPG w swoim peugeocie - na same części dałem jakiś 1 tys. PLN, więć jak jest możliwość kupna silnika za 500 to chyba nie ma się co zastanawiać. Oczywiście zawsze jest pytanie o stan silnika, ale mozę uda się złapać jakiegoś anglika na chodzi to mozna sprawdzić i dopiero wymontować ;)

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
Cześć,
Panowie mam taką delikatną sprawę otóż:
Padła mi UPG w moim autku, poszła woda w olej, głowice zrzuciłem,oddałem do roboty. Tylko teraz pytanko czym wypłukać ten syf? Na sam pierw spuszczę ten budyń to wiadome, kupię najtańszego oleju 10w40 zaleje odpowiednią ilość i myślałem by dolać tego specyfika:
--> http://allegro.pl/liqui-moly-engine-flush-2427-plukanka-proline-2662-i4549355360.html <-- niech sobie pochodzi 10-15min, potem spuszczenie tego wszystkiego,wymianka filtra i oleju na Valvoline Max life 10w40. Dobrze myślę? Jeżeli ktoś ma inną koncepcję to chętnie poczytam, oraz zaznaczam że nie robiłem wcześniej nigdy płukanki bo nie miałem takiej potrzeby, tyle że musibyć ten pierwszy raz ;)

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
inna opcja jest rozrebrac wszystko umyć i zobaczyć panewki

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
Jak jest mocno budyniem zawalone to plucze 2 razy,wlewam taniego oleju ciut powyzej min do tego specyfik,odpalam na ok 10min i spuszczam i powtarzam to jeszcze raz.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
pół biedy jak pójdzie olej do wody, ale jak na odwrót to już jest cała bieda :eek:. Zależy jak długo jeździłeś na tej mieszance, jeśli szybko zorientowałeś się że masz wodę w oleju i jest tego H2O mało to można przypuszczać że silnik nie był smarowany wodą zamiast oleju ale powiem Ci że ogólnie to masz lipę bo smok zasysa to co jest na dnie miski czyli wodę lub płyn chłodniczy, olej sobie pływa po wierzchu, czyli go za dużo nie zassie, nie straszę Cię ale ja już parę silników widziałem po tym jak były smarowane wodą, nie wystarczy wtedy wymienić tylko panewki :)

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
pół biedy jak pójdzie olej do wody, ale jak na odwrót to już jest cała bieda :eek:. Zależy jak długo jeździłeś na tej mieszance, jeśli szybko zorientowałeś się że masz wodę w oleju i jest tego H2O mało to można przypuszczać że silnik nie był smarowany wodą zamiast oleju ale powiem Ci że ogólnie to masz lipę bo smok zasysa to co jest na dnie miski czyli wodę lub płyn chłodniczy, olej sobie pływa po wierzchu, czyli go za dużo nie zassie, nie straszę Cię ale ja już parę silników widziałem po tym jak były smarowane wodą, nie wystarczy wtedy wymienić tylko panewki :)
Starem , to jeździłem w wojsku pół roku nim pozwolili na kanał , ale to komuna , tutaj wszytko płakać i ciśnienie płukania w kanały portem powietrze.

Do góry Bottom