• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Butla lpg - homologacja

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Witam. Od kiedy wszedł w życie przepis że nie można uzyskać homologacji na montaż instalacji LPG jeżeli butla Zamontowana w aucie jest starsza jak dwa lata... Mam nadzieję że panowie trudniący się w lpg wiedzą o co mi chodzi. Montujemy zestaw lpg, używany butli która " ma" dwa lata i więcej i przez to nie możemy uzyskać homologacji montażu.
Pozdrawiam

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
To inaczej napiszę. Do tej pory montowałem używany zestaw lpg np. Z rozbitego pojazdu. Wyciągałem całość z butlą która miała homologacji na 5-6 lat. Wkładałem do innego pojazdu, wysyłałem papiery żeby otrzymać homologacji montażu i już.... A teraz zrobiłem to samo, butla ma 3 lata. I dostaje odzew że nie można wystawić homologacji bo butla jest starsza niż dwa lata.... Nigdy tak nie miałem więc zapytuję od kiedy to weszło....
Automatyczne połączenie postów:

Czy może mój człowiek od lpg coś kręci

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
To inaczej napiszę. Do tej pory montowałem używany zestaw lpg np. Z rozbitego pojazdu. Wyciągałem całość z butlą która miała homologacji na 5-6 lat. Wkładałem do innego pojazdu, wysyłałem papiery żeby otrzymać homologacji montażu i już.... A teraz zrobiłem to samo, butla ma 3 lata. I dostaje odzew że nie można wystawić homologacji bo butla jest starsza niż dwa lata.... Nigdy tak nie miałem więc zapytuję od kiedy to weszło....

Czy może mój człowiek od lpg coś kręci
To tak samemu można założyć LPG? Nie trzeba mieć firmy montującej takie instalacje?

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Wystarczy mieć kogoś kto ci wystawi homologacje na montaż i fv.

To dotyczy tylko staga czy innych firm lpg?

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Nie mam pojęcia jak u innych, bo jestem tylko w AC i w Bormechu. W Bormechu mi nic o tym nie wiadomo, ale tam można kłaść tylko ich zbiorniki.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Czyli trzeba szukać butli bormech

Jak butla kończy ważność to można ją przedłużyć. Czy taką butle która ma 3 lata można przedłużyć i tym samym użyć tej homologacji niby jak od nowej butli?

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Nie użyjesz jej, nawet jak zrobisz ponowne badanie. W numerze papieru z TDT jest data produkcji zbiornika i musisz ją podać przy wypisywaniu homologacji.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Ok rozumiem.

Niedługo wprowadzą pewnie dla wszystkich producentów butli taki przepis...

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Coś powalili chyba te przepisy bo mój Kolezka chciał przedłużyć homologacje na butle i tez dupa. @arni_poznań to prawda że teraz nr butli jest przypisany do auta i nie można sobie kupić np z używki którą ma ważność jeszcze 5 lat ??

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
To inaczej napiszę. Do tej pory montowałem używany zestaw lpg np. Z rozbitego pojazdu. Wyciągałem całość z butlą która miała homologacji na 5-6 lat. Wkładałem do innego pojazdu, wysyłałem papiery żeby otrzymać homologacji montażu i już....
To już wcześniej było nielegalne i to nieważne czy ma 2 lata czy 2 godziny, jak była zamontowana w jednym samochodzie to do drugiego nie można.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Nr. butli przypisany jest do nr vin w cepiku.
Uzywana butla to już złom. nic z tym nie da się zrobić.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Nie wydaje mi się, żeby tak było. Diagności wymagają świstka na butlę przy przeglądzie, żeby określić czy papier który masz i zbiornik który jest w samochodzie się zgadzają. Jeśli papier na butlę byłby przypisany do samochodu w CEPiKu to diagnosta nie potrzebowałby go mieć fizycznie.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Arnold HALO !!

W skrócie wygląda to tak - nr butli nie zgadza się Panu z wpisem w cepiku, ok nowa butla , ciach papiery -
A tutaj cyk , ten nr butli przypisany jest do innego pojazdu, won.

Tyle w temacie.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
No ja rozumiem, ale w takim razie, po co diagnosta fizycznie wymaga świstka na zbiornik?

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
A nóż widelec zgubisz i cykl duplikacik od tdt.

Kiedyś mozna było od producenta teraz już tdt tylko.

Do góry Bottom