• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Butla lpg - homologacja

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Diagności nie za bardzo dbają o interesy TDTu, o ile w ogóle. Poza tym, diagnostę obchodzi tylko numer papieru zbiornika, gdyby był wpis w CEPiKu, to raczej papiery na zbiornik, nie byłyby w ogóle potrzebne przy przeglądzie.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Nr. butli przypisany jest do nr vin w cepiku.
Uzywana butla to już złom. nic z tym nie da się zrobić.
Powiedział gość który nie jest diagnostą i nie wie jakie są informacje w cepiku :D
Nie wydaje mi się, żeby tak było. Diagności wymagają świstka na butlę przy przeglądzie, żeby określić czy papier który masz i zbiornik który jest w samochodzie się zgadzają. Jeśli papier na butlę byłby przypisany do samochodu w CEPiKu to diagnosta nie potrzebowałby go mieć fizycznie.
Bingo
Diagności nie za bardzo dbają o interesy TDTu, o ile w ogóle. Poza tym, diagnostę obchodzi tylko numer papieru zbiornika, gdyby był wpis w CEPiKu, to raczej papiery na zbiornik, nie byłyby w ogóle potrzebne przy przeglądzie.
Jeszcze raz bingo

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Ja nigdzie nie pisałem o legalności montażu używanej butli. Robiłem tak od minimum 14 lat a teraz miałem problem z homologacjią. Gdyby faktycznie cepik był taki wszechwiedzący to żadnych świstków by nie wymagali na BT. A tak to jest bałagan, każdy pilnuje swojego interesu, jak nie będą podbijać bt i robić problemy to rozejdzie się wieść po ludziach. Po dwóch trzech miesiącach stacja się zawinie bo nie będzie żadnych przychodów. Ale wracając do tematu numer butli przypisany do numeru VIN, wieżyc mi się niechce a już na pewno liczyć ile razy taką butle przekładałem, nawet kilka razy tą samą jak auto szło dalej ale zestaw lpg miał zostać do kolejnego. Tym większe moje zdziwienie odmowy homologacji jak kiedyś wystarczył fakt że butla była ważna choćby rok....

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Dlatego producenci instalacji chcieli to ukrócić. Nie są debilami i jeśli wpisujesz do homologacji numer starej butli, to części pod maską są nowe? Na pewno xD Sprzedawali jedną instalację i w skrajnych przypadkach po 3-4 razy wystawiali homologację na te same części, czyli tracili hajs za 2-3 instalacje.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Chyba wiem dlaczego mojego ojca wywalili z przeglądu z używaną butlą...

Nie są to opowieści dziwnej treści.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Jedyne co się zmieni to trzeba będzie nową butle montować. Ale tak na marginesie popyt jest i to duży.... Od wczoraj dostałem 6 wiadomości na priv z prośbą o homologacje, dwie osoby chciały odrazu przelewac kwotę na konto.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Ok tutaj może trochę to rozjaśni :

Wpis z 2020 roku kogoś z LPG forum :

"Na tej samej stacji przeglądu nie przejdzie, bo w bazie będzie już ta butla przypisana do innego auta. CEPiK na razie jeszcze nie działa jak powinien, więc na innej stacji przegląd powinien przejść."

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Ciekawe czy jak na bt odpadnie na używana butle to czy w system wklepują i już na żadnej nie przejdzie....

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Arni, czyli możesz potwierdzić, że w cepiku jeszcze nie ma przypisanego nr butli do VIN ? Tak żeby była jasność ?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Arni, czyli możesz potwierdzić, że w cepiku jeszcze nie ma przypisanego nr butli do VIN ? Tak żeby była jasność ?
W cepiku jest rozpiździaj że są samochody o tym samym nr Vin a co dopiero numery butli, robiąc badanie gazowca mamy dane butli w naszym komputerze ale te dane są przypisane do konkretnego pojazdu więc tak naprawdę jeśli bym chciał to mógłbym jedną butlę przekładać sobie do kilku samochodów przed przeglądem bo program nie kojarzy butli z innymi autami a co dopiero w cepiku... Nie nie ma takich informacji w CEP

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Jedyne co się zmieni to trzeba będzie nową butle montować. Ale tak na marginesie popyt jest i to duży.... Od wczoraj dostałem 6 wiadomości na priv z prośbą o homologacje, dwie osoby chciały odrazu przelewac kwotę na konto.
Tymi przelewami na konto bym się nie chwalił na twoim miejscu, nie wiem co mają na celu twoje wypowiedzi ale oprócz homologacji instalacji potrzebna jest faktura za montaż instalacji a wystawianie fikcyjnych rachunków jest ścigane przez US, sam siebie podajesz im na tacy

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Fv również jest, bez tego nie ma co iść do wydziału komunikacji. Nie chwalę się tylko widzę że faktycznie jest popyt i dlatego producenci kombinują jak to utrudnić. Zresztą ja nic nie załatwiam, znalazłem sobie sposób na nabicie postów, week wesoły to pomyślałem że zagaje na forum to zawsze jakąś rozrywka. Każdy doskonale wie że montażu lpg dokonuje tylko i wyłącznie wyspecjalizowany warsztat który wystawia szereg dokumentów potrzebnych do wpisu w dowód. Jak ja szary wymieniacz mógłby tego dokonać???

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Fv również jest, bez tego nie ma co iść do wydziału komunikacji. Nie chwalę się tylko widzę że faktycznie jest popyt i dlatego producenci kombinują jak to utrudnić. Zresztą ja nic nie załatwiam, znalazłem sobie sposób na nabicie postów, week wesoły to pomyślałem że zagaje na forum to zawsze jakąś rozrywka. Każdy doskonale wie że montażu lpg dokonuje tylko i wyłącznie wyspecjalizowany warsztat który wystawia szereg dokumentów potrzebnych do wpisu w dowód. Jak ja szary wymieniacz mógłby tego dokonać???
Swoją drogą uważam że to głupota, kolejna metoda aby wyciągnąć od ludzi kasę, używana instalka powinna być dozwolona do montażu w każdym warsztacie, po 10 latach wymieniłem u siebie butlę, starą otworzyłem a w środku czysciutko jak w nowej, niejeden warsztat mechaniczny poradziłby sobie lepiej od gazownika a poprawność montażu można by swoją drogą weryfikować u gaziarza

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Dać ludziom wolność wyboru ? Jeszcze im się w dupach poprzewraca...

Nie w tym kraju Arni. Odgorne sterowanie i zamordyzm ... to jest to ...

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
W DE masz homo na 20 lat - z tym, że co 2 lata jest sprawdzana wizualnie, jak coś nie halo to szrot i nowa wlatuje.

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
To wewnętrzna i chyba wszystkie są malowane proszkowo. Tylko była zamontowana tak że dotykała blachy i chyba przez to tak zgniła. Chociaż w środku wyglądała podobnie, filtr miałem zapełniony do oporu rdzawym proszkiem

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
To wewnętrzna i chyba wszystkie są malowane proszkowo. Tylko była zamontowana tak że dotykała blachy i chyba przez to tak zgniła. Chociaż w środku wyglądała podobnie, filtr miałem zapełniony do oporu rdzawym proszkiem
:eek: :eek::eek: osz ty w morde kopany, u mnie też butla dotykała blachy, z tym że ja mam audi :cool: zakażenie nie miało skąd przejść, a w środku butla zardzewiała dzięki temu że tankowałeś tanie LPG, ja tylko na Shell, Orlen i bp

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Najlepsze że podłoga w tym miejscu gdzie stykała się z butlą nie zgniła. Nie wiem jak poprzedni właściciel(czyli 8 z 10 lat życia tej butli), ale ja tankuję na auchanie czyli orlen.
Btw. jeżdżę samochodami w cenie <1/4 wypłaty, ale tylko raz spotkałem się z lewarkiem wypadającym przez próg-w audi znajomego :p

Do góry Bottom