• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

C-max 1.8 2006 125 KM benz/gazem - brak mocy budzi się po 4500 obr

bula-waldemar

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Olsztyn
Od miesiąca jestem posiadaczem Forda Focusa C-Max 1.8 125 km benz z gazem 2006 r. I jest strasznie zamulony. Wszyscy piszą ze auto ma dobre osiągi ...a mi brakuje mocy i przyspieszenia. Silnik chodzi równo i elegancko bez innych objawów. Zarówno na gazie jak i benzynie jest tak. Na biegu 1 i 2 jest możliwie 3 i 4 tragedia.Jak wyprzedzam to redukuję do biegu 3..... Zaczyna iść dopiero po osiągnięciu 4500 obr./min. Czy tak to ma wyglądać czy coś jest nie tak? Proszę o podpowiedzi...

- filtry wymienione
- przepływomierz wyczyszczony
-EGR sprawdzony
- brak przepustnicy w tym modelu
- 3 mechaników podpinali kompy i nic (bez błędów) sprawdzali jakieś czujniki to niby ok.... kilka godzin już łącznie spędzili
- wgrana nowa mapa
- myślałem ze zatkany katalizator ale 2 sondy wykazują prawidłowy zapis

Proszę o podpowiedzi....
Mechanicy z ok. Olsztyna zapraszam z pomysłami na ten problem.

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
224
Miasto
Gdansk
jaki to ma przebieg? Sprawdzałeś ciśnienie na cylindrach? I podcisnienie przepływomierz jakie wartosci na biegu jalowym co pokazują czujniki temperatury czym było badane?

bula-waldemar

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Olsztyn
ale czy od rozrządu nie kulałby się cały czas?. na obroty wchodzi dobrze i równo.
zapadki w kolektorze są sprawdzone.
przebieg niby 120 000 km a naprawdę ....???

Przepraszam poprawka
- przepływomierza brak w tym modelu a przepustnica wyczyszczona!!!!

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Często również blokują się koła zmiennej fazy rozrządu, jeżeli rozrząd po ustawieniu na pająka będzie ok to wymieniać obydwa koła.
Oczywiście najpierw diagnostyka komputerowa, zapewne będzie błąd zbyt wolnej reakcji koła zmiennej fazy na ssaku albo wydechu.

Do góry Bottom