• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

C3 picasso 2010

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Witajcie,
chciałbym was poprosić o pomoc, bo sam odwaliłem numer.
Przyjechało do mnie C3 Picasso 2010r. w dieslu 1.6 HDi. Miałem przełożyć szybkę wyświetlacza szybkościomierza, bo była porysowana. Klient przywiózł drugi licznik. No i ja, ośla łączka, podłączyłem sobie ten drugi, żeby sprawdzić czy wszystko się wyświetla.
Fabrycznie w tym C3 Picasso było 7tys. przebiegu, nowy- używany licznik miał 53800 km. Po wykonaniu usługi i zapięciu starego, ze zreanimowanym szkiełkiem licznika okazało się, że wyświetla się obecnie ten przebieg 53800km.. I tu są jaja teraz, bo jak ja mam to oddać.. Mam lexie, ale jeszcze nie zainstalowaną (nawał roboty). Jutro będę ją instalował i będę próbował coś przy tym ugryźć. Poza zmianą przebiegu w starszych Oplach, tj. Vectra B i Combo II, używając Op-coma nigdy takich rzeczy nie robiłem. Czy przy pomocy Lexii w takim młodym autku dam radę wrócić do oryginalnego przebiegu ? Albo ew. co jest mi potrzebne ? Nie mam żadnego znajomego, który by się tym zajmował. Najbliższy dobry fachowiec w tej dziedzinie jakiego kojarze, to coś koło 50 km ode mnie.
Proszę gorąco o pomoc.
grzybol.

P.S. ten sam temat powieliłem na forum elektronikasamochodowa.net

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2812
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Lexia nic nie zdzialasz, przebieg jest zapisywany w BSI i liczniku i zawsze brany jest wiekszy, jak podlaczyles licznik z wiekszym przebiegem to przeprgoramowal sie BSI rowniez, musisz do elektronika magika dawac

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
ano właśnie, to samo napisali mi na tym drugim forum.. Masakra, nawet nie wiedziałem, że tak się zrobi.
Magik weźmie ode mnie pewnie z 5 stówek.. Ktoś u nas na forum się tym zajmuje ?

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Dzisiaj już mi to gość w Łodzi obskoczył za 150 zł. Kabel od smoka: http://www.smok.com.pl/index.php?lang=pl&id=oferta&kategoria=1&produkt=53 i program, to zrobienia w BSI, do tego rozebrany licznik i wylut pamięci. Koleś podjechał VW T4 i ogarnął wszystko w jakieś pół godzinki, może kapkę więcej. Jakbyście potrzebowali na niego namiar, to piszcie na pw. A jakby był na tym forum w co wątpie, to pozdrowienia dla niego i podziękowania !
Wam również dziękuje za chęci pomocy :)
Ogólnie to na początku byłem spanikowany. Ale tak naprawdę, to kasa z tego jest niezła, trzeba tylko wiedzieć co z czym, gdzie ile etc...

Do góry Bottom