• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

C5 X7 2.0 HDI 140KM - pojedyncze szarpnięcie przy całkowitym odjęciu gazu

Mateuka

Nowy
Punktów
0
Witam serdecznie.

Pacjent:

Citroen C5 X7 2010 rok 2.0 HDI RHF 140 KM (przebieg autentyk 168 tyś)

Problem:

Poczas jazdy na biegu odpuszczam całkowicie gaz przechodząc do hamowania silnikiem - kiedy pedał gazu jest już całkowicie puszczony, wtedy następuje pojedyncze gwałtowne szarpnięcie (jakby przyhamowanie) bez jakichkolwiek stuków itp jest cisza. Jednak towarzyszy temu ruch wskazówki obrotomierza o jakies 100-150 obr/min i dopiero wtedy auto płynnie zwalnia.
Później jak zaczynam naciskać padał gazu to na poczatku tez jest jedno krótkie szarpnięcie i ruch wskazówki obrotomierza. Czasami szarpie mocniej czasami slabiej (najbardziej na 3,4,5 biegu obroty bez znaczenia) a czasami wcale, ale tylko przez pare km do rozgrzania silnika.

Wymienione mam poduszki silnika, tulejki zwrotnicy i tylne wahacza, rozrząd świeży oryginał, pasek osprzętu wgrany nowy oprogramowanie silnika w aso citroen.
Sprzęgło nie slizga nie słychać zadnych dźwięków wskazujących na padającą dwumase silnik pracuje równo i ma moc. Błędów w komputerze poza świecami zarowymi brak. Półosie bez luzów.

Macie jakieś pomysły?

Pozdrawiam.

Mateuka

Nowy
Punktów
0
Aso twierdzi ze sprawdzili wszystko i rozkładają ręce. Ja kompa nie mam :(
Zapisalem pare rzeczy jak przegladalem podobne tematy, które mogą być powodem:
Fap
Czujnik sprzęgła
Czujnik kopiowania turbo
Zbyt niskie obroty biegu jałowego