• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Silnik zatarty. Citroen C5 mk1 2003 2.0 HDI

Kaktuz

Nowy
Punktów
0
Miasto
Sosnowiec
Witam,
podzielę może moją sytuacje i pytanie do Was na 2 części, pierwsza opis historii a druga pytanie mechaniczne.

Samochod zakupilem pod koniec sierpnia tego roku praktycznie od rodziny mojego chrzestnego. Samochod faktycznie zadbany i nie bylo po nim widac nic. Citroen od jego sasiada do niego, a potem trafil do mnie z przebiegiem 122 tys km. Sprzedajacy zapewnil ze rozrzad byl wymieniany i tak w sumie bylo napisane przy 97tys km. Plakietka z oleju z wymianą z maja tego roku i tak tez poinformowal mnei sprzedajacy,no miski olejowej nikt by nie pozwolil sprawdzac. Samochodem jezdzilem bez problemu az do teraz...

silnik się zatarł. Oleju dolalem raz przed dluzsza trasa 9 pazdziernika tego samego oleju jaki byl. 3 tygodnie pozniej silnik zatarty, mechanik stwierdzil ze nie wyrobila pompka w wałe z powodu tak gestego ze silnik sie zatarl i jest do wymiany. Powiedzcie mi jak to jest mozliwe bo ja moze nie mam na ten temat zadnej wiedzy. Jak olej syntetyczny mogl zatrzec silnik z powodu ze w srodku byla praktycznie smola jak syntetyk jest rzadkim olejem? Jedynie moim podejrzeniem ze moze lał jakiegos doktora??? nie wiem czy mechanik chce mnie zrobic na wymiane silnika czy tamten mi sprzedal tak mlodego trupa. Ja slucham zawsze auta ale niestety w ten dzien jechala moja mama( dzien wczesniej bylo wszystko jak najbardziej OK) moze z 6km, samochod jechal coraz glosniej ale niestety zatrzymala sie po przejechaniu okolo 4km ( bez huku ) . Przy probe odpalania juz nie odpalał i slychac bylo ze odpala tak jakby na sucho co w miare potwierdza chyba teze mechanika. Zdjecie zaraz po z komputera wstawie w zalaczniku ale chyba on nic nam nie powie...

powiedzcie co dalej, wiem ze juz po wszystkim, tylko teraz co?
Sprawdzic mechanika jedynie mozna jechac i sprawdzic ta miche nie?
Czy moge nie wiem jakos wywalczyc po miesiaciu uzytkowania cokolwiek od sprzedajacego, przeciez sprzedal no trupa - z ukryta wadą, ludzie miesiac jazdy ?? to nawet handlarze chyba daja wiecej szans na jazde..
Ja sprzedajac swoja corse b mam zapis w umowie ze nie ukrywam zadnej ukrytej usterki, natomiast w umowie z citorena jest napisane ze przyjmuje samochod z takim stanem jakim go zastalem, i teraz pytania czy wlasnie ten zapis nie skresla mnie calkowicie z jakiejkolwiek proby wyegzekwowania takiej wtopy???

Moze jeszcze cos sprawdzic???

No i ostatnie pytanie, poleca ktos jakies miejsce na slasku gdzie zakupie w miare okej silnik 2.0 hdi 109KM i jesli mozecie wskazcie co od razu wymienic w takim silniku??? Rozrzad pasek napinacze, panewki sprawdzac, cos jeszcze???

Dziekuje serdecznie i jesli w jakis sposob mozecie pomoc to prosze Was bardzo bo ja mlody nie mam w ogole wiedzy, nie bardzo ma kto mi doradzic a szykuja sie nie male koszty(silnik 1500-2200[sam kupię chyba] i 600 za robote chce) to chociaz chcialbym to zrobic dobrze. Albo on nie wiedzial ze ma trupa i mechanik mu wlewal jakies gowno albo nie wiem

Jak ktos sie zna moze wstawie zdjecie umowy i dajcie znac czy cos da sie w tym zrobic.

Pozdrawiam.

Citroen C5 2.0 HDI 2003 skrzynia automat

23377275_1475911915825530_1267810585_o.jpg

Ostatnia edycja:

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Może turbo umarło i wypiło olej.
Może olej nie był tak naprawde wymieniony.
itd. itd

makrez12

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
TARNÓW
ja pierdddd. Człowieku kupiles stary samochod i masz pretensje ze sie zepsul ? Nie chciales zmienic oleju wczesniej sprawdzic co masz w starym wyjezdzonym samochodzie to Twoj klopot a piszesz ze rodzina Cie w uja zrobila. A prawda jest taka ze szukasz teraz w kazdym winy a nie w sobie. Swojego zaniedbania

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
1 Wizyta u mechanika- innego skoro do tego nie masz zaufania- i zwałka michy i zdjęcia i jeszcze raz zdjęcia (tu wrzuć też:D)
2 Oczywiście, że masz prawo reklamacji - to jest wada ukryta której nie mogłeś znać, a wręcz właściciel ją zataił- oczywiście będziesz mu musiał to udowodnić= rzeczoznawca :D

Kaktuz

Nowy
Punktów
0
Miasto
Sosnowiec
Kolego, z racji tego ze sie nie znam bylem na drugi dzien na szczegolowym przegladzie technicznym na ktorym rowniez sprawdzil stan oleju ale nie jak wyglada to w srodku. Skad moglem wiedzic ze od razu mam rozbierac pol silnika, okej moze masz racje, nikogo nie oskarżam, myslisz ze nie wymienilbym oleju za 200zl wraz z filtrami jakby to bylo koniecznie. Po to jest forum zeby wlasnie pytac co mam zrobic, sprzedajacy to nie moja rodzina a jesli bedzie trzeba to wymienie wiec nie wiem po co takie komentarze, nie o to pytalem. moze nie potrzebnie napisalem tu o rodzinie...

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
kupując używane auto, zawsze robię obsługę typu filtry oleje rozrząd. sprzedający nieraz powie wszystko żeby sprzedać. zdarzy się czasami, że wsiądzie się na minę, no ale cuż, takie jest ryzyko. swoimi autami też się jeździ i nigdy nie wiadomo co siedzi w środku. dziś chodzi jutro nie. nie wszystko idzie przewidzieć.

Kaktuz

Nowy
Punktów
0
Miasto
Sosnowiec
Dlatego bede mial nauczke, to jeszcze cale szczescie nie drogie auto w miare, no nic to zostanie zrobienia tych zdjec wstawienia i zobaczymy co tam poszlo

Mialem audi 80, skode felicie, corse b

Wszystko to robilem, tu rowniez chcialem wymienic to wszystko wraz na lepszy jakosciowo syntetyk ale nie niestety nie dotrwał

Ostatnia edycja:

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
983
Miasto
PGS
Wbijcie sobie do glowy że jak kupisz auto to na pierwszy ogień robisz olej i rozrząd! Nie słuchasz tego że ktoś "tydzień temu" wymienił i zrobił prezent! Miałem kiedyś przypadek że z oleju zrobił się smar(lej shell10w40)....ale to przy -25'C i gość w miarę szybko silnik zgasil bo kontrolka oleju w oczy kuła. Przypadek jeden na milon....

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Fiat brawo 1.9td -25 olej 15w40 Platinum kontrolka nie gasla. Korkiem mi nie chciał zleciec olej musiałem miske grzać opalarka. I to olej po przebiegu 2 tyś km.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
826
Miasto
Gdańsk
Ja dotychczas miałęm jeden przypadek, że przy przeglądzie olejowym i paskowym faktycznie rozrząd okazał się świeżutki. Daty z tego samego roku który mieliśmy, na pasku jeszcze świeże nadruki. Zgadzało się to z wpisem. TYLKO RAZ w 16 latach w motoryzacji.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
A ile jest akcji ze oooo panie rozrząd wymieniony przed sprzedażą. No i faktycznie jest wymieniony, ale sam pasek :D bo przecież rolki to nie rozrząd :D

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
826
Miasto
Gdańsk
Często akurat ten temat przerabiamy;/ Słabe to jest.

Do góry Bottom