• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Caddy 1.6 tdi 2010 3L1 wymiana silnika z 75KM na 105KM ,jakie mogą być problemy?

erremek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lubań
Witam .
Koledzy mam pytanie czy i jakie moge napotkać problemy przy wymianie silnika 55KW na 77KW w tym caddy-ku.Jest to wogóle możliwe czy bedzie trzeba wymienić pół przysłowiowej elektroniki?Silnik o oznaczeniu CAY na CAYC, klijent poprostu nieświadomie kupił mocniejszy silnik,zwrócić go nie może z sobie tylko znanych powodów.Do silnika mam komplet tj, skrzynia, wiązka, sterownik i kluczyk. Zastanawiam sie czy ,okablowanie bedzie miało po stronie wiązki samochodu którą wpina sie w sterownik silnika takie samo złącze jak w tej 77KW,i czy są jakieś inne różnice nie widoczne na pierwszy rzut oka.mMam na to tylko trzy dni,a nie mam doświadczenia z tymi najnowszymi VW ,i nie chciałbym sie władować na jakąś minę ,wiec jak ktoś już to przerabiał to może coś podpowie.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
wszystko sie da przełożyć skoro masz komplet wiązke sterownik itp. tylko to nie jest rutynowa wymiana silnika jesli można to tak nazwać. wymieniałem a raczej zamieniałem silniki w hondach i vw oplach itp na inne niż były i dało sie to zrobić ale często okazywało się że gra nie była warta świeczki. zawsze coś trzeba było dokupić, przelutować , wymienić , zamienić. Jesli nie robiłeś czegoś takiego to dla twojego dobra odmów robotę. lepiej nie zarobić jak stracić.

Lepper

SuperMechanior
Punktów
28
wtryski przerzuc,bedzie latac bez problemu,te silniki sa ograniczone softem(jak chodzi o moc)

spokojnie w 2dni ogarniesz temat,niepodmieniaj zadnych sterownikow,PCR2.1 to mozesz ale sprzedac ten nowy co masz bo chodliwy towar :p

GTH

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Piła
75, 90 i 105km to te same motory obciete softowo.

erremek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lubań
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi również za te nic nie wnoszące merytorycznie typu"Już się władowałeś .."
Swoją drogą ciagle nie mogę pojąć takich ludzi:).Ale do rzeczy znalazłem w haynesie własciwe schematy i pinologie ,i sprawa jest taka ze sie niestety to nie pokrywa miedzy poszczególnymi silnikami.Gdyby to tylko chodziło o przełożenie pinów to nie problem,jednak róznice sa większe i dotyczą też skrzynki bezpieczników itd.Zatem jak napisał Dawidek126 lepiej podesłać go komuś innemu a samemu w tym czasie dwa razy tyle zarobić i bez stresu że coś może pójść nie tak ,tym bardziej że czasu mało ,inforamcji jak na lekarstwo.
Myśle jednak że nad wątkiem warto dalej dyskutować ,bo bedzie tego coraz więcej. Ja napewno bede drążył temat i dopisywał co i jak różnic w mapowaniu itd.

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Pinologia pinologią ale czy słupki silnikowe są takie same czy nie ?
W starszych silnikach vag (TDi) słupki były zamienne, różnice tak jak to było wspomniane były w oprogramowaniu i osprzęcie silnika....
Małymi problemami były np. czy silnik dawcy pochodził z auta poprzecznie ustawiony czy wzdłuż ale i to dawało się przeskoczyć.

Lepper

SuperMechanior
Punktów
28
75, 90 i 105km to te same motory obciete softowo.

i tu wszystko w temacie kolega napisal,to te same motory,zadna pinologia niepotrzebna...ewentualnie wtryski jak pisalem,ale widac kolega odpuscil temat :p

erremek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lubań
tematu sobie nie darowałem :) tylko klijent zbyt toksyczny,po co się scierać i coś soie udowadniać .A w pięcie go pod sterownik od słabszej nie wchodzi w grę,nie wchodzi w grę ,po prost widełki softu sa za wąskie i zółta sie bedzie palić na okrągło.Najprościej wgrać nowy soft ale serwis odmówił bo to nie jest zgodne z ich standartami?! A ja mam zarabiać monetę a nie przejmować sie tym że gość dał dupy i teraz nie ma kasiory na nowy silnik .Zaproponowałem mu usuniecie usterek ze starego silnika.Bo nie ma tego wiele ,a problemy zaczeły sie po tym jak ktoś mu zamiast wypalić badz wymienić stary dpf, to go zaadoptował jako nowy ;i sie zaczeło.A przynajmniej tak to wyglada.

GTH

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Piła
Co ty bredzisz? Masz w tym aucie wszystko z zajechanym motorem czy jak? Skoro tak to wkladasz ten silnik co kupiles, podpinasz pod to co siedzi w aucie i masz dalej te 75km. Chcesz wiecej? Zaden problem, robimy soft i masz 90, 105, 135 czy ile sobie tam zyczysz. Powtorze jeszcze raz skoro nie dotarlo, 75km, 90km, 105km to te same silniki i osprzety.

Lepper

SuperMechanior
Punktów
28
GTH mysle ze niemamy co sie odzywac do zalozycilea tego tematu...echh rece opadaja...a napisalismy to samo...zostalo tylko przeczytac ze zrozumieniem to co napisalismy...moze inni skorzystaja na naszych wypowiedziach a nie autor tematu :p

Do góry Bottom