• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Cena czynnika

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Jednemu pasuje tyle i się cieszy, maszynę dostał z UP, nie serwisuje, tylko jedzie do końca. Drugi dba, musi mu się ona zamortyzować, nigdy nie "sprzedasz" 12 kg z butli, trochę chcę też zarobić w tym krótkim sezonie. Jak komuś pasuje stówa, to dobrze szczególnie dla Klienta. Serwis to co najmniej 1 roboczogodzina i to sezonowa, stówka powinna zostać na czysto na Kliencie. Zresztą sprawdziłem, szanujące się serwisy robią za 300 nawet jak dodadzą 100g.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Zależy też od podejścia do opłacalności. W połowie tamtego sezonu padła moja bliska konkurencja, robiła za prawie połowę ceny mojej, ale padła im maszyna, a serwis wycenił naprawę na 6 tyś i stoją z robotą. Nie widzą sensu jej naprawiać, bo kasę musieliby wyłożyć, a maszynę dostali free na doposażenie stanowiska pracy. Robię podchody, aby ją od nich kupić, żeby nie przyszło im do głowy naprawiać, ale muszą ją jeszcze posiadać do sierpnia 2018. Teraz przynajmniej przysyłają mi Klientów, a ja w podzięce zrobię im co jakiś czas autko, które naprawili po kosztach (uzgodniliśmy czynnik 100g 25 zł + 40 zł serwis)

junior74

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Kraków Nowa Huta
Ja kupiłem Boscha SC 652 z dodatkami do sprawdzania szczelności itd za 19 tyś
Nie będę za 100 komuś robił proste
Jak mi nie zostanie 200 na czysto to nie robię szkoda sprzętu

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Idea jest prosta. Trzeba zapomnieć o poprzednim sezonie, kiedy na czynniku jeszcze zarabialiśmy 300%, teraz raczej trzeba stosować realne koszty czynnika, ale dostosować cenę usługi. Każdy ma inne koszty. każdy inaczej do tego podchodzi, nieraz zdarzy się podwójna robota jak nie uda się wymienić zaworka pod ciśnieniem, trzeba odciągnąć czynnik i wymienić zaworek, a nieraz port, dodać zaślepkę portu, jak jej brak, wliczyć koszty oleju i barwnika, coroczny przegląd z wymianą filtra (800 zł) coś odłożyć na amortyzację i fundusz remontowy. Każdy to inaczej skalkuluje i jak mu pasuje to niech się tego trzyma. ja jakoś bałem się tego sezonu, ale nie narzekam. W porównaniu z poprzednim jest o wiele lepiej, choć ludzie zostawiają średnio ok 80-100% więcej kasy.

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
a u mnie się na razie pytają i podejrzewam zaczeła się wędrówka po warsztatach gdzie taniej

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Jakbym robił wszystkich pytających to doba musiałaby mieć 240 godzin. Jak będziesz robił dobrze, to olej tych dusigroszy, niech jadą do stodoły, a porządni Klienci zawsze się znajdą i będziesz wiedział za co robisz. Poniżej pewnych kosztów to lepiej niech maszyna sobie odpoczywa, swoje zarobi w przyszłym czasie, a tak ją zajedziesz za grosze.

Autodiagnostyka

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Wieluń
Koledzy na jakiej zasadzie kupujecie nowy czynnik trt r1234yf bo handlowiec mi to chce na fakturę gonić.Rok temu brałem bez faktury ,a teraz na fakturę?

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Sprzedaż gazow fluorowanych osobom fizycznym jest zakazana. Dlatego też kazda szanujaca sie hurtownia od marca 2016 sprzedaje na fakture. Niektore przy zakupie mogą żądać numerów uprawnień z zaświadczenia.

Autodiagnostyka

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Wieluń
To wiem.Mam fgazy zrobione w IC mogę też brać na fakturę tylko po co skoro ten gaz jest nieszkodliwy dla środowiska?Przecież to absurdalne chyba?

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Uprawnienie w postaci Zaświadczenie potwierdzają uczestnictwo w kursie gdzie zawarta jest tematyka mająca na celu podnieść świadomość oddziaływania gazów na środowisko. Są odpowiednie zapisy w dzienniku ustaw i obie strony muszą się tego trzymać.
A to że ta cała ustawa to jeden wielki nonsens, to już inna kwestia.

junior74

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Kraków Nowa Huta
Cena za 12 kg w elite 1900 brutto
Pytanie mam ile za 100g liczycie teraz
Jest wiele odpowiedzi że po 20 zł
Zakup 100g teraz to 16 zł brutto

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
po 1 w tych butlach nie ma 12kg ,no może tylko mnie się tak trafia po 2 4zł zarobku to śmiech na sali szkoda się bawić za takie pieniądze bo rozumiem że przyjeżdża klijent i mówi ile ty że 20zł 100gram to prosze mi nabić 500gr i daje ci 100zł

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
po 1 w tych butlach nie ma 12kg ,no może tylko mnie się tak trafia po 2 4zł zarobku to śmiech na sali szkoda się bawić za takie pieniądze bo rozumiem że przyjeżdża klijent i mówi ile ty że 20zł 100gram to prosze mi nabić 500gr i daje ci 100zł

daje 100zł za czynnik czyli na 500g zarobek 20zł+100zł tzw podpiecie czyli to co ma zostać na usłudze.Masz rację,smiech na sali i tj 1 z powodów przez który sprzedałem caly osprzęt do klim bo za ochłapy nie chciało mi się robić a temat klima to temat niewdzięczny to każdy o tym wie,rynek po prostu został zniszczony przez nas samych bo chcieliśmy być tanszy jeden od drugiego.

A

Anonymous123

bo rozumiem że przyjeżdża klijent i mówi ile ty że 20zł 100gram to prosze mi nabić 500gr i daje ci 100z
U mnie 100 obsługa, 20 zl 100 g. Wszelkiego rodzaju usuwanie nieszczelności, naprawy lozysk sprezarek, sprzegiel to dodatkowe €€€€. Ogólnie nie narzekam bo z samego nabijania zostaje czasami 500 dniówki.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Cena jak najbardziej akceptowalna przez Klientów u nas to 150 serwis, 25 zł/100g r134a. Konkurencja jak obdzwoniłem przeważnie żąda za serwis 300 zł bez liczenia czynnika, a aut z ubytkiem 50- 200 g dość dużo. jak przez najbliższe 2-3 tyg nie zarobisz, to potem będzie tylko zabawa z upartymi układami. Pewien margines musisz sobie założyć, bo przecież nie będziesz robił każdemu ciśnieniowej próby szczelności, a podciśnieniowa próba nieraz zawiedzie, to jak Klient roszczeniowy to oddam mu za czynnik, aby nie siał antyreklamy. miałem niedawno taki przypadek, nawet Klient się zdziwił, ale szkoda mi było czasu na zabawę z nim, stała kolejka, więc lepiej mi się to kalkulowało.

junior74

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Kraków Nowa Huta
To Ci co biorą po 20-25 zł za 100g to co dokładacie do interesu:eek:
100g w zakupie to 16-18 zł przecież
realna cena to wg mnie min 50 zł za 100g

100 przeglad 25 za 100 g. 70 test hydrogenem
To 9 zł zarabiasz na 100 g czynnika ? a jak odejmiesz podatki to może Ci zostanie 5 zł

Ja biorę po 50 zł za 100g inaczej nie podpinam maszyny bo po co

Ostatnia edycja:

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
tak jak powiedział kiedyś znany trener "tak się gra,jak przeciwnik pozwala". Nie widzę przeszkód, a nawet bardzo skłonny byłbym brać 50 zł/100g, ale Klienci pojechaliby do konkurencji. I tak jeden wulkanizator u nas miesza i robi za 80zł + 15zł/100g. Ale jego małpy, jego cyrk. A może ładuje propan. Jak byłem po azot, to w tej firmie w butlach po propan/butanie sprzedawany jest czysty techniczny propan bezwonny w cenie podobnej do LPG.

Do góry Bottom