• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

centralny zamek renault megane-problem

mateuszxyz01

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Witam wszystkich, mam mały problem otóż ponad 3 tygodnie temu kupiłem samochód renault megane 98 rocznik i ostatnio zauważyłem ze drzwi się same otwierają np idę do sklepu zamykam go z pilota wracam z sklepu a on jest otwarty. Podczas jazdy czasami one same się otwierają albo zamykają, dodam że trafiała mi się sytuacja jak zaczęły światła "awaryjne" mi świecić podczas jazdy, postoju a nawet jak wyglądam zza okna to widzę raz na jakiś czas jak "awaryjne" się palą, coś na wzór alarmu. Tak jest przez około 20 sec i wszytko wraca do normy. Szukałem na internecie takie samego problemu ale nie widziałem żeby ktokolwiek tak miał.

mateuszxyz01

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
sprawdź instalacje przy klapie bagażnika. Pewno kable popękały
w tym miejscu gdzie znajduje się światło stop ?

Posprawdzaj instalację elektryczną która przechodzi z budy do drzwi
z ktorej części kabiny samochodu i do jakich drzwi. Moje pojęcie na temat elektryki w samochodzie jest zerowe dlatego na takie łatwe pytania będę się starał pytać o nawet te najdrobniejsze szczegóły

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Nie wiem w których drzwiach może być usterka, dlatego posprawdzaj wszystkie. Poznasz po tym, że przewody mogą być załamane, przełamane lub izolacja na nich będzie popękana i będą dotykać się wzajemnie

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Nie koniecznie od razu uwalony :), jeżeli będzie zwierał któryś kabel to tak może się dziać, ale jak wyżej pisze lepiej jedź do warsztatu bo sam wątpię że ogarniesz

mateuszxyz01

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Zrobiłem mały sprawdzian, otóż drzwi zamykam wszystkie z kluczyka lub w kabinie jest przycisk gdzie zamykają się wszytskie drzwi jak dotąd nie zauważyłem żeby drzwi były otwarte następnego dnia i nie widziałem żeby światła awaryjne się świeciły, wiec dochodzę do wniosku ze to coś z pilotem może być nie tak albo ogólnie z centralnym zamkiem

mateuszxyz01

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Jednak to nie to, nadal to samo :( na poniedziałek jestem umówiony z elektrykiem wiec wszytko będzie wiadomo w przyszłym tygodniu. Dziś jak byłem to powiedział ze to może być wina modułu BSI ( chyba dobrze go zrozumiałem)

mateuszxyz01

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Witam wszystkich ponownie juz wiem co było przyczyną owego problemu. Cały moduł BSI bez zarzutów, problem tkwił w przepalenym wejściu w desce rozdzielczej. Na obecną chwilę wszytko bez zarzutów jest, problem z światłami na desce rozdzielczej znikł a co do awaryjnych to jeszcze nie wiem, na razie wszytko jest okej

Do góry Bottom