• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

centrowanie tarczy sprzegla I narzedzie do sprzegiel samonastawnych

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
w 3 punktach musi to być podparte ... więc nie martw się, było to dobrze wydane "6 stów".

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Dlatego nie ma co sobie tyłek szkłem podcierać na jakieś home made'y jak taki sprzęt zwróci się po wymianie 2 sprzęgieł ... A jest tam wszystko co potrzebne. Kto co lubi ;)

Serwismiechów

SuperMechanior
Punktów
94
W tych tanich zestawach SAC jest ten problem że ujowo centrują tarczę.
Trzeba się bawić zeby dobrze ustawić itp.
Ja sprzedałem tani szajs i wziąłem huzara. Jestem bardzo zadowolony :)

marewel

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Tromso
www.youtube.com
Panowie kupujecie docisk sahsa a w środku siedzi luk ze sprężynką i tego się cofa bez problemu,zakładałem dziesiątki takich sprzęgieł beż przyrządu.
SACHS XTend nie da się cofnąć.Wy naprawdę wszyscy jesteście mechanikami?

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
114
Miasto
Świdnica
Da się cofnąć sachs, ale nie wszystkie. Z większością nie ma problemu, prasa i jechane. Natomiast te które się nie da, nowe i ogień. Szkoda siana na przyrząd, wiedząc że wcale tak wiele tych sprzęgieł nie przyjeżdża, a nawet szybciej idzie to zrobić na prasie ;)

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Ciekawe ile czasu zajmuje wykrecanie / skrecanie sprzegla krecac srubami po pol obrotu, a ile z przyrządem. Nowe z rozwiazaniem luk'a moze jeszcze przejdzie, ale przy zakladaniu ponownym, lub sachs'a gdzie go nie cofniesz jak cos nie "pyknie". Baw sie dobrze. Mi szkoda zycia na - uda sie / nie uda sie. 1000 zl za sprzet to nie majatek. Tym bardziej, ze to dobry produkt i to polski !

Odnosnie cofania sachsa, owszem da sie, ale tylko te, ktore maja w pudelku sprzeglo luka ze sprezynka na zewnatrz.

Oryginalny koncept sachs'a nie ma takiej mozliwosci.

Tutaj pierwszy lepszy link z google, mowimy o sprzeglach sac sachs, a nie o patencie firmy luk ze sprezynami na zewnatrz !!

https://motofocus.pl/technika/10582...-sachs-xtend-charakterystyka-i-zasady-montazu

Tutaj masz filmik techniczny firmy klann - gedore - sachs, a facet zaklada sprzeglo luk'a ze sprezyna na wierzchu . Co ciekawe, jest to podpisane jako sprzeglo xtend.

A tutaj juz oryginalny koncept sachs (bez sprezynki do cofania ). Brak mozliwosci cofniecia. Wymiana samej tarczy nie wchodzi w gre, wymiana z uzywki tylko jako komplet tarcza -docisk i to musi byc odpowiednio zdemontowane / zamontowane ponownie.

Lub wersja rus - xtend

A co smieszniejsze, przy opcji ze sprzeglo ma bube fabryczna, zazwyczaj wyegzekwowanie gwarancji przy czyms takim to abstrakcja, kto przez to przechodzil ten wie o czym piszę.

Zazwyczaj jest jako powod odrzucenia podany zly montaż, wada komponentow przeleglych lub inne argumenty z dupy.
Generalnie gon sie "frajerze".

Dolaczasz do wniosku gwarancji- fakture za przyrząd do sprzegiel , AKTUALNY certyfikat kalibracji klucza dynamometrycznego i instrukcje serwisowa producenta.

Szach mat. Argumenty odmowne z dupy z miejsca sie koncza. Szczegolnie polecam przy kolach dmumasowych. Wtedy obowiazkowo dolaczyc rachunek za nowe sruby, bo spec potrafil stwierdzic ze to wina mechanika i przez stare sruby.

Nie pytajcie skad wiem :D

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom