• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Chłodnica spalin

adolfone

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Krk
Witam. Już drugi przypadek w Renault Master 2.3 dCi że przepustnica z chlodniczki spalin sterowana podciśnieniem pęka na pół wpada do turbosprężarki i uszkadza ją. Jak najlepiej będzie usunąć przepustnicę i zostawić przelot czy zaślepić?. Na schemacie nr 8. Pozdrawiam

Załączniki

• 09-00-45-01028263.png
    09-00-45-01028263.png
    17,7 KB · Wyświetleń: 52

adolfone

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Krk
Narazie chyba będzie przelot, a w przyszłości zmiana softu i zaślepienie.

adolfone

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Krk
Chłodnice spalin kupić nie problem ale jeździć z taką tykającą bombą trochę niebezpiecznie.

Gucioo46

Początkujący
Punktów
0
Chłodnice spalin kupić nie problem ale jeździć z taką tykającą bombą trochę niebezpiecznie.
Dlaczego tykającą bombą?
Czy do tej klapki da się zajrzeć np.kamerka
Mam problem z takim masterem co jakiś czas rzuca błędem od turbiny po obciążeniem myślę że ten trop z klapką może być to.

Jeśli klapka odpadła to dlaczego nie może pozostać przelot?

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Samo zaglądanie kamerką nic nie daje bo wszystko nie idzie dojrzeć. Lepiej się na sto pro upewnić. Jak za tydzień czy miesiąc zrobi gemelę to skòrka za wyprawkę z oszczędności na robocie.

Gucioo46

Początkujący
Punktów
0
Samo zaglądanie kamerką nic nie daje bo wszystko nie idzie dojrzeć. Lepiej się na sto pro upewnić. Jak za tydzień czy miesiąc zrobi gemelę to skòrka za wyprawkę z oszczędności na robocie.
Masterek co jakiś czas rzuca błędem od turbo... Dziś zaglądałem do wirnika bez uszkodzeń bez luzów....

Ale teraz doczytałem że może być problem z urwana klepką i przycinać turbo czasami... więc tak myślałem zajrzeć do tej klapki

I teraz kwestia taka jeśli by się okazało że klapka urwana jest to dlaczego trzeba wymienić chłodniczke? Nie może tak zostać że będzie otwarte na stałe??

Widzę że linka od tej klapki już dawno się urwała....
Turbina się kręci niby nic nie blokuje wirnika...

Ale co jakiś czas podczas jazdy pod górę obciążony wyrzuca błąd turbo niska wartość doładowania teraz pytanie do was :
Turbo do wyjęcia i sprawdzenia ?
A tą jaka może być przyczyna zerwania linki?
Czy może już tak zostać czy chłodniczke trzeba całą też wymienić?

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Masterek co jakiś czas rzuca błędem od turbo... Dziś zaglądałem do wirnika bez uszkodzeń bez luzów....

Ale teraz doczytałem że może być problem z urwana klepką i przycinać turbo czasami... więc tak myślałem zajrzeć do tej klapki

I teraz kwestia taka jeśli by się okazało że klapka urwana jest to dlaczego trzeba wymienić chłodniczke? Nie może tak zostać że będzie otwarte na stałe??

Widzę że linka od tej klapki już dawno się urwała....
Turbina się kręci niby nic nie blokuje wirnika...

Ale co jakiś czas podczas jazdy pod górę obciążony wyrzuca błąd turbo niska wartość doładowania teraz pytanie do was :
Turbo do wyjęcia i sprawdzenia ?
A tą jaka może być przyczyna zerwania linki?
Czy może już tak zostać czy chłodniczke trzeba całą też wymienić?
Masz w nim filtr cząstek stałych? Z linką trzeba zrobić też porządek ale odpowiedź na pytanie.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Czyli chłodniczke wymienić czy może tak zostać?
Tak filtr cząstek stałych też jest w tym samochodzie
Zostaw na razie a co z linką ? Prowizorki dłużej funkcjonują . Co do dławienia to mi to przypomina coś . ADAC skanowało,potem dwa warsztaty i nic . Znajomy z Wuppertal, chciał porady sprawdziliśmy sondy z filtra cząstek na oscyloskopie i była do wymiany . Na wszelki wielki bo musiałem wyjechać kazałem wypalić . Już 2 lata i git majonez, autko się kula.Zacznij od sprawdzenia.

Gucioo46

Początkujący
Punktów
0
Auto się nie dławi tylko co około 300-500 km wyrzuca błąd sprawdź wtrysk sprawdź układ wydechowy błąd zapisany P0299 niska wydajność turbosprężarki
Auto nie traci mocy

Co to linki od klapki no to jest urawana właśnie...

Gucioo46

Początkujący
Punktów
0
Skoro niska wartość ładowania to bez spadku mocy dziwne ?
Tak ten master ma fabrycznie tylko 100km i jeszcze kaganiec do 130km/h więc z natury jest słaby.
Zastanawiam się czy nie zdemontować turbiny i tej chłodniczki EGR żeby sprawdzić czy klapka jest w całości

Teraz długo jeździli z tym błędem więc zapisało też błąd od DPF podejrzewam że nie wypalało go z powodu błędu od turbo

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Nie zawsze błędy pokazują faktyczny problem. Jak pisałem z Wupertalu objaw pod górę ten sam a wylaza sonda na DPF . Co do turbo sprawdz sterowanie tam chyba napodciśnienie . Turbo ma kierownicę czy łopatki na stałe ? Przy nastawnym może kierownica zacinać . Z błędami nie wypali chyba że dają się kròtko na postoju skasować .

Gucioo46

Początkujący
Punktów
0
Tak nie wypalało DPF bo jeźdzli z błędem 1700km.

Teraz wymieniłem zaworek sterujący turbo na nowy na próbę.

Wcześniej nowe uszczelki-oringi na złączach węży intercolera.

Trochę już brakuje pomysłu myślę o demontażu tej chłodniczki i turbo.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Sprawdź osprzęt DPF sonda , czujnik ròżnicy ciśnienia wejście wyjście, możnawpierw podgląd w parametrach sprawdzić.

Do góry Bottom