• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

CHECK ENGINE x16szr

Elektryk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
Witam
Opel Astra 99' 1.6 8v x16szr .Po ok. 8-9km zapala sie kontrola silnika samochód dalej ma swoją moc, pracuje równo, nie szarpie... normalnie funkcjonuje... albo ja nie potrafie odczytać tego błędu (
), albo poprostu tam nic nie ma... nagrywane zaraz po zgaszeniu silnika, kiedy zapaliła się kontrolka. Dodam że jakieś 2tyś temu została wymieniona UPG , zmienony olej z 10w40 na 15w40 jak i filtry, rozrząd jak u sama uszczelka wedle sztuki, nowy płyn chłodniczy borygo.. samochód nie katowany... dodam że wentylator chłodnicy załączam ręcznie włącznikiem omijając całą fabryczną instalacje (raz sie nie uruchomiła, i id tej pory juz nie ufam automatowi)
Z góry dzięki za pomoc

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Na oko to chlop w szpitalu umarl, trzeba sie podlaczyc nawet najprostszym fejsem na dwoch tranzystorach i programem Ab-com, nie mowiac o Op-comie.
Zobaczyc co za blad lub bledy pokazuje.
Nie pamietam czy w tym sterowniku mozna wyblyskac bledy przy pomocy spinacza, kiedys probowalem w innym i oczoplasu dostalem od liczenia blyskow, bo jak pozniej sie podlaczylem to bylo od groma bledow :(

Konczy mi sie limit na net i filmiku nie ogladalem :(

Elektryk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
najgorsze ze nic sie nie dzieje.. jak na zimnym silniku go przycisnę na jałowym, to lekko zabuczy, jakby katalizator był zapchany, i jest tak od momentu kiedy woda poszła w olej, a stamtąd wydechem, tylko ze przy jeździe tego niema i jak silnik sie zagrzeje

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Tak czytam i sie glowie :D
Jak poszla woda w olej to przybylo w misce olejowej a jak miala sie dostac z miski w wydech - tego nie rozumiem :p

Elektryk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
Tak sie napisało, poszło wydechem poszło w olej jak i również w borygo skąd smiedzialo spalinami ot taka sytuacja, się popsuło :-P zastanawiałem się czy To nie jest przypadkiem brak jakiegoś potwierdzenia z wentylatora, zawodowiec zajmuje się automatyką, a czy było by coś takiego w tak starym samochodzie tego nie wiem.

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Co do buczenia jak na jalowym docisniesz to moze dosc czesta usterka w Astrach puscily zgrzewy od ktorejs przegrody wewnatrz tlumika i masz poglos, w trakcie jazdy tez moze masz ale nie slyszysz.
Na kanal i druga osoba gazuje a Ty robisz odsluch na dole.

Jeszcze raz: podlaczyc sie pod kompa, jak zapala sie check to bedzie zapisany blad.
Na zgadywanie :D
Po 8-9km i prawdopodobnie temperatura juz jest okolo 70*C sonda daje/nie daje do kompa zadnych wartosci, przechodzi w tryb awaryjny

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Jak masz dostep do komputera z COM RS232 to mozesz sobie zrobic fejsa na dwoch tranzystorach, dziala z nim Ab-com.
Programik mam chyba na chomiku, w tym aucie sprawdzisz kody bledow i mozesz skasowac nim, popatrzyc na troche wartosci mierzonych.
Taki mocno okrojony Op-com
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/38c0d19fc960967e.html

Cos mi sie grafika nie chce sie wkleic :(

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Podjedz do jakiegos warsztatu zeby sprawdzili jakie sa bledy, bez tego jestes jak slepy.
ASO kasuje dosc sporo, nie wiem jakie teraz sa ceny w PL ale w malym warsztacie tak nie zaboli Twojej kieszeni :)
Ja tu w UK czasami stalym klientom podlaczam sie gratis, obcym z ulicy kasuje.

Do góry Bottom