• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

choinka w instalacji octawia II

lukasz7

Uczestnik
Punktów
2
Witam.Mam problem ze octawia II 2005r. 1.9 Tdi.Włączają się wentylatory, brak oswietlenia deski rodzielczej, centralny sam się zamyka,brak wycieraczek, świeci cały czas ASR. Błędy :
01314-moduł sterowania silnika
00778-czujnik dźwigni regulacyjnej
01336-szyna CAN komfort, nieprawidłowy sygnał
18043-Can komunikacja silnika A/C
00457-moduł sterowania siecią
Co to może być, moduł komfortu?
Pozdrawiam :)

lukasz7

Uczestnik
Punktów
2
dodam jak uderzyłem nogą w podłogę to licznik się zaświecił , a błędy pozostają

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Siema albo masz uszkodzony moduł komfortu albo wiązka kabli która idzie do niego jest uszkodzona.Nie pamiętam jak jest w octawi ale w passacie jest dokładnie pod nogami kierowcy...
Prawdopodobnie będą utlenione kable w wiązce ...

Passat B5 uszkodzona wiązka idąca do modułu komfortu.Co skutkowało brakiem oświetlenia kabiny itd...

Załączniki

• 20141116_141726[1].jpg
    20141116_141726[1].jpg
    1008,1 KB · Wyświetleń: 40
Ostatnia edycja:

lukasz7

Uczestnik
Punktów
2
Wydaje mi się,że problem tkwi w zamku od kierowcy, ponieważ kiedy chcę się z nim połączyć włączają sie wentylatory i gaśnie oświetlenie. Zdemontowałem go i zobaczę. Problemem jest jeszcze przycisk zamykania pod dźwignią ręcznego jego podświetlenie się żarzy. A gdzie mogę znaleźć moduł komfortu?

thekip

SuperMechanior
Punktów
16
jak dobrze pamietam to modul masz po lewej pod oslono deski na wysokosci przelacznika swiatel czesto po dzwonie sa uszkodzone przewody i sie zaczyna problem po czasie

lukasz7

Uczestnik
Punktów
2
a czy taka sytuacja jest mozliwa gdy uszkodzony jest zamek drzwi? Po próbie połączenia z zamkiem właśnie się choinka robi . Czy gdy wyminię zamek to trzeba go jakoś kodowac?

Ostatnia edycja:

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
a czy taka sytuacja jest mozliwa gdy uszkodzony jest zamek drzwi? Po próbie połączenia z zamkiem właśnie się choinka robi . Czy gdy wyminię zamek to trzeba go jakoś kodowac?
Najpierw jak się coś żarzy to sprawdz wszystkie punkty masowe i porządnie wyczyść pokasuj błędy a wtedy można dalej szukać .

safek1

Gaduła
Punktów
7
Miasto
WĄBRZEŹNO
a ja najpierw zrobiłbym scan całego auta testerem a nie wróżył z sufitu

hypiak

Początkujący
Punktów
0
Sprawa wygląda na zalaną lub zawilgoconą skrzynke bezpieczników która znajduje się pod maską pod błotnikiem lewym . W tym aucie nie ma rantów na błotnikach więc nie ma i uszczelki i trzeba rozebrać skrzynkę bezpieczników na części pierwsze i ją osuszyć.

andrzejp66

Nowy
Punktów
0
Miasto
Bełchatów
Sprawa wygląda na zalaną lub zawilgoconą skrzynke bezpieczników która znajduje się pod maską pod błotnikiem lewym . W tym aucie nie ma rantów na błotnikach więc nie ma i uszczelki i trzeba rozebrać skrzynkę bezpieczników na części pierwsze i ją osuszyć.
Miałem coś podobnego w innym samochodzie, usterka ustała dopiero po wyczyszczeniu i dokręceniu punktów masowych w komorze silnika.

Do góry Bottom