• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ciśnienie oleju 2.0 tfsi axx kolejny ciekawy temat

Sefa58

Początkujący
Punktów
1
Zimoon -i jak wiesz jaka była przyczyna wymieniłem podstawę filtra to samo szukam dalej już nwm co jeszcze szukać

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
824
Miasto
Gdańsk
do nas dopiero dotarła podstawa filtra.

mejson

Bywalec
Punktów
9
Miałem taki sam problem w silniku 1,8 tfsi cdaa. U mnie sprawę rozwiązała wymiana pompy oleju. Wadliwa w nich była sprężyna w zaworze upustowym. Dostępne są już w sprzedaży poprawione wersje tych pomp.
Automatyczne połączenie postów:

Kolego Sefa58 w silnikach tfsi pod aluminiową pokrywą zaworów, która jednocześnie jest łożyskowaniem wałków rozrządu powinna być specjalna masa uszczelniająca np. Elring 470.200, a nie Reinz Reinzosil w znacznych ilościach jak wnioskuję po zdjęciach.

Ostatnia edycja:

21golfista21

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Strzelin
Podepnę się pod temat. 1.8 tfsi bieg jałowy- 1.1bar przy 2tys -2-2.2 bar od 2-3tys 2-2.2 bar 3-4tys obr 1.8-2.1 i tu powyżej 3tys powinno już lecieć ponad 3 bary. w związku z tym że nie osiąga ciśnienia zapala kontrolkę epc i info "ze względu na zbyt niskie ciśnienie oleju obr silnika zostają ograniczone do 4tys obr"

- podmieniałem zawór regulacji ciśnienia
- pompa oleju też podmieniona
bez efektu
- podobno silnik robiony i zaczął się problem po 2tys km.

zastanawiam się czy wymieniony został zaworek pomiędzy głowicą a blokiem. no i chyba trzeba patrzeć na wariator i wałek

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
Miałem taki sam problem w silniku 1,8 tfsi cdaa. U mnie sprawę rozwiązała wymiana pompy oleju. Wadliwa w nich była sprężyna w zaworze upustowym
ja się na na mechanice az tak nie znam, ale z logicznego punktu widzenia: to poprostu zawiesił sie zawór upustowy, co jest logicze że na niskich obrotach ciśnienie jest za niskie a przy wysokich za wysokie, bo zawór stoi w miejscu, więc ciśnienie wali na układ.

Do góry Bottom