• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citreon C4 klimatyzacja

pontiac

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Warszawa
Witam
Od dwóch dni mam problem z klimatyzacją ale od początku auto Citroen C4 Grand Picasso 2008 rok 2.0 benzyna 140 KM oznaczenie silnika RFJ skrzynia czterobiegowy automat.
Od kilku dni klimatyzacja po nocnym postoju w garażu działa około 10-15 minut. Zaznaczę, że i wentylator chłodnicy jaki kompresor działają nadal a z nawiewów wyczuwalny brak klimy.
Próżnia ok, czynnik napity 430 gram i tyle cały czas jest odciągane a w ostatnim czasie kilka razy nawet w odstepie 24 godzin czyli wykluczam nieszczelność.
W momencie kiedy klimatyzacja chłodzi wyniki z zegarów; zegar niebieski 1,2 bara zegar czerwony 26 bara przy temperaturze otoczenia wokoło 26 stopni w momencie wystąpienia problemu wartości na zegarach zmieniają się zegar niebieski 8 barów zegar czerwony 18 barów. No i to wskazywało by na uszkodzenie zaworu rozprężnego
wymieniony na Valeo dobrane według numerów oryginału przy wymianie zaworu wymieniłem również chłodnicę klimatyzacji czyli skraplacz oraz osuszacz. Drożność każdego przewodu sprawdzona jest ok, parownika również. Zaznaczę, że układ mimo,że dość stary ale bardzo czysty brak opiłków, mazi czy jakiegokolwiek szlamu wyłącznie widoczne ślady oleju.
Wymieniłem również czujnik ciśnieniowy chociaż jestem świadomy, że opisane objawy nie pasują zupełnie do jego uszkodzenia:). Klapki sterowania ciepło/zimno pracują poprawnie silniczki sterujące również. Błędów po podłączeniu Lexi brak nie będę ukrywał pomysłów również co mogło paść.
Nawet drobna podpowiedź może być na wagę złota
za wszystkie będę ogromnie wdzięczny

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
W momencie kiedy klimatyzacja chłodzi wyniki z zegarów; zegar niebieski 1,2 bara zegar czerwony 26 bara przy temperaturze otoczenia wokoło 26 stopn
przy 23 albo 24 czujnik powinien wyłączyć sprężarkę.
w momencie wystąpienia problemu wartości na zegarach zmieniają się zegar niebieski 8 barów zegar czerwony 18 barów.
sprężarka, osuszacz albo wentylator sie kręci nie w tą stronę.

pontiac

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Warszawa
Nie wyłącza kompresora :( sprężarka oraz wentylator kręcą się w poprawną stronę, Osuszacz ??

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
no to jak nie wyłącza, to robi za duże ciśnienie i nie nadąża oddać ciepła. wentylatory na wysokim biegu?
sprężarka o stałej czy zmiennej wydajności?

Ostatnia edycja:

pontiac

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Warszawa
Jest jeden wentylator i pracuje na wysokich obrotach. Co do sprężarki :( zupełnie nie mam pojęcia :(

Po prostu nie mam zielonego pojęcia jak to rozpoznać :). Z racji swojego wieku nie zajmuje się już zawodowo mechaniką a za moich czasów :) raczej nikt do klimy nie podchodził poważnie wiec i ja zupełnie się tym nie zajmowałem:). Cóż trzy warszawskie warsztaty drobno mówiąc rozłożyły ręce:( fakt to tylko klimatyzacja ale na wakacje ciut komfortu by się przydało więc musiałem zakasać rękawy i przypomnieć sobie jak to jest mieć smar za paznokciami:).
W tylnej części kompresora/sprężarki ( po drugiej stronie od koła/sprzęgieł ka) jest zawór a właściwie elektrozawór po numerze znalazłem go w katalogu "zawór regulacyjny kompresora"

Ostatnia edycja:

robercik1974

SuperMechanior
Punktów
81
Wez napisz logicznie te cisnienia. Objawy jak za duzo oleju

pontiac

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Warszawa
Dziękuje Wszystkim za pomoc oraz zainteresowanie
Winowajca odnaleziony :) czyli zawór sterowania kompresorem klimatyzacji w moim przypadku czyli kompresorze SD7C16 wymiana tego zaworu jest banalnie prosta :)
Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam

Do góry Bottom