• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen Berlingo 2.0 HDI 06r, P0088 - klekocze

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
Witam,
pacjent jak w temacie. Po odpaleniu chodzi dobrze, wkręca się dobrze. Po przejechaniu paru km wpada w awaryjny, klekocze, obroty tylko do 2.5 tys.
Błąd P0088, za wysokie ciśnienie paliwa. I rzeczywiście po pewnym czasie, zawiesi się na 700-800 barach nawet na wolnych obrotach i nie zejdzie.

Jak tu wygląda układ paliwowy? są dwa zawory? Wydatku i ciśnienia? czy tylko jeden?
a może to wina czujnika ciśnienia na listwie?
Ktoś miał taki przypadek, albo to jakiś znany w tym aucie?

Z góry dzięki za pomoc,
james89

GTH

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Piła
To siemes? To mi sie wydaje ze ciala ci daje ten waski dluzszy. Mialem juz takie z 2 przypadki.

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
tak, na siemensie.
Da sie wymienić ten wąski od wydatku? jest to gdzieś do kupienia?

GTH

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Piła
Da sie, musisz popytac w hurtowniach.

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
normalnie odkręcany? bo nie ma na nim żadnego profilu na klucz.
Właśnie szukam w katalogu IC i nic, gordon to samo

GTH

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Piła
Tak normalnie odkrecasz, lapiesz duza zaba przez szmatke i idzie.

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
Witam ponownie.
Od czasu założenia tego tematu auto jeździło bezproblemowo. Skończyło się na wymianie regulatora ciśnienia paliwa.
No i znów wrócił w tym tygodniu. Znowu błąd regulacji ciśnienia paliwa.
Co najdziwniejsze, podczas spokojnej jazdy czy też przy obciążeniu, regulacja ciśnienia paliwa jest wręcz idealna. Zadane z aktualnym różni się może o kilka/kilkanaście barów.
Co jakiś czas, po zatrzymaniu samochodu i pozostawieniu wolnych obrotów ciśnienie paliwa zaczyna rosnąć powyżej zadanego. Na wolnych zadane jest 260, i tak też zazwyczaj trzyma.
Od czasu do czasu coś mu odbije i zaczyna rosnąć. Co robi komp? ano obniża RCO zaworka regulacji, konsekwentnie aż do 0. Ciśnienie na listwie mimo to rośnie. Po przekroczeniu 300 - check i awaryjny.
Co robić?
Dodam, że w bezsilności wymieniłem zawór regulacji wydatku paliwa, ale nic to nie dało...
Pomocy!

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Sprawdz przewody powrotne do zbiornika, masz zawor zme regulujacy zasilanie pompy wysokiego cisnienia w paliwo a nie samego cisnienia paliwa juz na wyjsciu cisnienia.

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
Jest tam DRV i ZME. Za pierwszym razem wymienilem DRV. Pomogło.
Teraz jest ten dzwiny problem, więc z bezradności wymieniłem ZME.
Jest jeszcze jakis element elektryczny na powrocie, ale czy to czujnik temp czy cos innego to nie wiem. Zrobię zdjęcia

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
A wtedy zawór zakładałeś nowy czy używkę? Kiedyś trzy używki założyłem i wszystkie były do d... Pompy w tych silnikach rzucają straszne ilości opiłków więc może znowu padł ten zawór. A jeszcze jedno: klient jeździ dynamicznie czy oszczędnie?

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Jest tam DRV i ZME. Za pierwszym razem wymienilem DRV. Pomogło.
Teraz jest ten dzwiny problem, więc z bezradności wymieniłem ZME.
Jest jeszcze jakis element elektryczny na powrocie, ale czy to czujnik temp czy cos innego to nie wiem. Zrobię zdjęcia
Wepnij się w DRW I ZME instalacji i obserwować .

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
Jak ciśnienie będzie szło do góry pomimo że DRV będzie starał się je obniżyć wtedy poluzuj mu delikatnie wtrysk i zobacz czy spadnie ciśnienie, bo może czujnik ciśnienia na listwie świruje.

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
A wtedy zawór zakładałeś nowy czy używkę? Kiedyś trzy używki założyłem i wszystkie były do d... Pompy w tych silnikach rzucają straszne ilości opiłków więc może znowu padł ten zawór. A jeszcze jedno: klient jeździ dynamicznie czy oszczędnie?
Zawór był nowy, VDO. Pierwsze co,to go teraz odkręciłem, ale właśnie brak opiłków

Jak ciśnienie będzie szło do góry pomimo że DRV będzie starał się je obniżyć wtedy poluzuj mu delikatnie wtrysk i zobacz czy spadnie ciśnienie, bo może czujnik ciśnienia na listwie świruje.
Już myślałem o czujniku ciśnienia na listwie, ale dlaczego by tylko przy wolnych obrotach takie pierdoły pokazywał? I też nie za każdym razem.
Spróbuję tak jak mówisz

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Filtr paliwa wymieniony? Miałem taki przypadek kiedy jakiś pierdoła wymieniając wkład filtra paliwa nie wymył obudowy a nawet nie wylał z niej paliwa, musiałem płukać cały układ.

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
Właśnie właściciel twierdził, że filtr paliwa był wymieniony.
Jednak nie dało mi to spokoju, otwarłem obudowę, a tam na dole złoto... znaczy się opiłki.
Więc czyszczenie całego układu...
póki co działa, wiem, że to tylko pomoc na chwilę. Ale uświadomiłem go, że opiłki są z pompy cr.
Póki co dziękuję za wszystkie podpowiedzi. :)

RadekR

Nowy
Punktów
1
Witam,

Miałem taki przypadek, citroen c4 grand picasso I układ paliwowy siemens, usterka ujawniła się po tankowaniu na Auchan, odpalał normalnie, później rosło ciśnienie wywalało błąd p0088, zaczynał dymić na biało, wymieniony czujnik cisnienia, regulator ciśnienia i dalej to samo (jednak po wymianach części przez chwilę nie było problemu). Po skasowaniu błędów znowu chodził ładnie do momentu błędu, winny był sterownik silnika, po wymianie usterka ustąpiła.

Pozdrawiam.

Do góry Bottom