• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen Berlingo1.6 16v nfu Sprzęgło

zaworito

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kraków
Witam,
Pacjent Citroen Berlingo 2009 rok benzyna 1.6 NFU skrzynia manualna 5 biegowa. Trafił z objawami uszkodzonego sprzęgła tzn stukot na jałowym biegu po wciśnięciu sprzęgła cisza. Więc wpadła wymiana sprzęgła. Po rozebraniu i wyciągnięciu skrzyni uszkodzona tuleja prowadząca- wytarta z jednej strony, łożysko oporowe z mocnymi szumami, tarcza w miarę ok trochu miała luźne sprężyny. Łapa sprzęgła mocno wytarta na końcach gdzie trzyma łożysko.
Wpadło nowe sprzęgło luk nowe łożysko
Nowy bolec trzymający łapę oraz łapa.
Poprzedni zestaw też był Luka
Po złożeniu skrzyni zalaniu nowymi olejem
Stukot nadal jest.
Z rzeczy których zauważyłem stukot pojawia się na łapie sprzęgła jeśli delikatnie wciśnie się sprzęgło znika ale bicie zostaje na łapie
.
Znika całkowicie gdy odciągnie łapę się w druga stronę czyli odsunie się łożysko od sprzęgła.
poprzedni zestaw sprzęgła też był Luk
Łożysko oporowe w nowym i jak w starym zestawie nie miało otworu centrycznie.
Łożysko oporowe w ogóle tak moim zdaniem słabo pasowało do tej łapy
Może winna jest w całym zestawie sprzęgła ?
Lub to wina kończoncej się skrzyni biegów? Koła zamachowego?
Wszystko zakładane z specjalistycznymi narzędziami dokręcane kluczem dynometrycznym według książki serwisowej
Jeszcze jeden wątek w książce swrwisowej jest podane sprzęgło valleo a tu Luk a poprzednie sprzęgło nie wiem kto roił i ile auto na nim zrobiło.
Nie mam pomysłu.
att.4bPD63miMSlqbbcPVTeU_8h1nwh2Nz9RKNsNjxZOvPg.jpeg
att.2I5Nfxw93YKfpI2EPNqGXrEX1aZfLhQ1GnenRf5joNs.jpeg

IMG_0066.jpeg tuleja prowadząca wytarta w taki sposób

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
301
Miasto
Rakszawa
Przecież Luk to śmieci, a nie części. Wrzucają "regenerowane" albo leżaki w pudełka i sprzedają jako nowe.

Do góry Bottom