• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Seat Leon 1 po wymianie sprzęgła ciężko wbić 1 i wsteczny

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
olej (jego typ,ilość) w skrzyni raczej nie ma znaczenia, bo biegi przy wyłączonym silniku wchodzą bez problemu,
i tu się mylisz. przy zgaszonym silniku nie musisz nawet wciskać pedału sprzęgła, żeby wrzucić jakikolwiek bieg. nie potrzeba wyrównywać obrotów wałków bo oba stoją. czyli "kręcą" się z ta samą prędkością.

zrób małą próbę, tak na chłopski rozum :) podnieś jedno koło na napędzanej osi. silnik zgaszony!
1. na luzie zakręć kołem
2. wrzuć bieg i postaraj się przekręcić kołem
3. na biegu niech ktoś trzyma sprzęgło i ponownie zakręć kołem- powinno być równie lekko jak na luzie

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
302
Miasto
Rakszawa
bieg wsteczny nie jest synchronizowany i bieg 1 również raczej nie (a jedynka wchodzi bez zgrzytu podczas pracy silnika
Nie pamiętam jaki typ skrzyni jest w Leonie i podobnych, ale w nowszych autach VAG-a jest skrzynia typu 02T (stosowana chyba nawet do dzisiaj) i ona ma podwójny synchronizator pierwszego biegu.

MerVag

Uczestnik
Punktów
7
Nie pamiętam jaki typ skrzyni jest w Leonie i podobnych, ale w nowszych autach VAG-a jest skrzynia typu 02T (stosowana chyba nawet do dzisiaj) i ona ma podwójny synchronizator pierwszego biegu.
U mnie jest skrzynia o kodzie DUU

MerVag

Uczestnik
Punktów
7
Przyczyną okazał się docisk a dokładniej jedna z blaszek tych sprężynowych na obwodzie była odgięta co powodowało brak całkowitego rozsprzęglenia. Po wymianie bieg wsteczny i pozostałe wchodzą bez żadnego problemu.

Załączniki

• IMG_3522.jpeg
    IMG_3522.jpeg
    628,6 KB · Wyświetleń: 14

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
Jeszcze pytanie: gdzie kupione? Allegro czy hurtownia?
Przyczyną okazał się docisk
znowu potwierdza się moja teoria, że na allegro części do samochodu się nie kupuje.
dopiero teraz będzie zagwozdka i spychologia: czy producent źle wykonał, sprzedawcy upadło, w transporcie się obiło, a może tobie się skrzywiło przy dokręcaniu.

Po wymianie bieg wsteczny i pozostałe wchodzą bez żadnego problemu.
działa, to najważniejsze. a tobie gratulacje, że doszedłeś w czym problem.

MerVag

Uczestnik
Punktów
7
Jeśli chodzi o montaż to jedynie pin w kole zamachowym mógłby to spowodować ale biorąc pod uwagę geometrię odgięcia to nie jest to możliwe. Dlatego reklamuję ten zestaw. Zobaczymy z jakim skutkiem.

dodam, że żadnych obić nie widać. Również na tej blasze nie ma żadnego „odcisku” od pina z koła zamachowego. Zobaczymy jak podejdzie do tematu sprzedawca. Błędny montaż wykluczam. Jedynie bije się w pierś ze nie sprawdzaliśmy do końca czy wszystko jest ok przed samym montażem. Ale kupując nowa część nie będę jej przecież mierzył, aczkolwiek po demontażu całego zestawu i dogłębne oględziny wskazały na wadę docisku.
Wg mnie ten pin z koła zamachowego w ogóle nie ma możliwości kontaktu z tą blaszką podczas dokręcania (pozycja koła i docisku uniemożliwia błędny montaż)

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom