• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen BX Podwyższone wolne obroty na ciepłym silniku

Peu308

Początkujący
Punktów
1
Witam was wszystkich, Mam pewien problem z moim zabytkiem ( Citroën BX 1.9 8v benzyna wielopunkt). Po czyszczeniu wtryskiwaczy benzynowych auto ma około 1500 rpm na wolnych obrotach. Gdy zgaszę i odpalę ponownie wszystko wraca do normy. Problem występuje tylko na ciepłym silniku. Niestety nie ma obd... Auto ma jeszcze objawy mulenia przy 2000 obrotów. Silnik jest konstrukcyjnie dziwny, nie ma żadnego krokowca oraz sondy lambda. Do tego chyba z 4 odmy olejowe do dolotu. Sprawdziłem szczelność wszystkiego co mogło by zawieść i wyczyściłem przepustnice. Bez zmian. Bardzo prosił bym was o jakieś sugestie.

Peu308

Początkujący
Punktów
1
No właśnie nie. Wypielem wszystkie i sprawdziłem kompresorem.

Peu308

Początkujący
Punktów
1
Nie ma silnika krokowego. Podejrzewam że pompa paliwa daje zbyt małe ciśnienie i silnik podnosi obroty aby wyrównać. Jutro zmieniam pompę paliwa i dam znać :)

Peu308

Początkujący
Punktów
1
Problemy rozwiązane. Przyczyną falowania obrotów był wyciek z pod wtryskiwacza. Zaciągał lewe powietrze. Po wymianie oringu już było 860 rpm. Wymieniłem też pompę paliwa i auto przestało mulić.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Problemy rozwiązane. Przyczyną falowania obrotów był wyciek z pod wtryskiwacza. Zaciągał lewe powietrze. Po wymianie oringu już było 860 rpm. Wymieniłem też pompę paliwa i auto przestało mulić.
kot.jpg Że co ???:eek:

• Lubię to!
Punktów: Wjs

Peu308

Początkujący
Punktów
1
Oring wtryskiwacza był zgnieciony w jednym miejscu. Wtryskiwacz źle się osadził w kolektorze. Wymieniłem dzisiaj wszystkie oringi na 4 wtryskach i nic nie faluje. Silnik pracuje równo.

Do góry Bottom