• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen c2 1.4 czy to normalne ze w zimie temperatura silnika osiąga 108 stopni

On111

Początkujący
Punktów
0
Mam problem z układem chłodzenia,czujnik temperatury wymieniony,w zimie auto osiąga temperaturę do 107-108 stopni po czym włącza się wentylator i schładza silnik do 103-102 stopni czy to normalne wydaje mi się ze powinien się włączyć pierwszy bieg przy 96-97 stopniach w czasie jazdy osiąga temperaturę 90 stopni ale gdy tylko przystane szynko idzie do góry i to przy niskich temperaturach niby robiłem test upg i wszystko w porządku w czym może być problem ?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Oby nie wychodziły. Jakiś wysyp tych silników. U mnie stoi jeden a pozostałe dwa na innych warsztatach i tak krążę

On111

Początkujący
Punktów
0
Jaki kod silnika?
Dla KFU otwarcie termostatu to 91°C. I taka temperature powinien trzymac. Naturalnie benzyniak w korku bedzie się grzał i włączał wentylator, aczkolwiek przy tych temperaturach to troche za szybko.
Ogrzewanie dziala w pełni?
Skoro termostat otwiera sie na 103° to troche za wysoko. Jakiej firmy zalozony nowy?

@Bartek4x4 w c2 chyba nie wchodziły te padaczki bmw/psa wiec raczej bedzie to kfu/kfv z PSA typowo.
Sprostowanie włącza się termostat przy 96 gdzie po chwili węże są jednakowo gorące,poza tym nie działa pierwszy bieg wentylatora z tego co mu wiadomo miały by być dwa,rezystor sprawdzany ktsem wentylator działa poprawnie
Automatyczne połączenie postów:

Sprostowanie włącza się termostat przy 96 gdzie po chwili węże są jednakowo gorące,poza tym nie działa pierwszy bieg wentylatora z tego co mu wiadomo miały by być dwa,rezystor sprawdzany ktsem wentylator działa poprawnie
Według autodoca temperatura otwarcia tego termostatu to 103 a mój włącza się 96

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
605
(ja już się pogubiłem w tych wężach i temperaturach, teraz jeszcze jakieś sprostowanie doszło, weź chłopie zmień ten termostat, przepłukaj układ jak jest zasyfiony i porządnie odpowietrz, a potem się martw, nawet czujnik możesz jeszcze raz podmienić, bo mógł być wadliwy)
Wentylator, jak ma dwa biegi, to chyba też można sprawdzić, jak odepniesz kostkę.

On111

Początkujący
Punktów
0
z wtyczka

Jaj go zdiagnozować bez wyciągania z układu ?

Jaki kod silnika?
Dla KFU otwarcie termostatu to 91°C. I taka temperature powinien trzymac. Naturalnie benzyniak w korku bedzie się grzał i włączał wentylator, aczkolwiek przy tych temperaturach to troche za szybko.
Ogrzewanie dziala w pełni?
Skoro termostat otwiera sie na 103° to troche za wysoko. Jakiej firmy zalozony nowy?

@Bartek4x4 w c2 chyba nie wchodziły te padaczki bmw/psa wiec raczej bedzie to kfu/kfv z PSA typowo.
Przy 96 stopniach zauważyłem ze się otworzył oba węże po kilku minutach były jednakowo gorące na postoju,to świadczy o tym ze jest uszkodzony ?

z wtyczka

Jaj go zdiagnozować bez wyciągania z układu ?

Przy 96 stopniach zauważyłem ze się otworzył oba węże po kilku minutach były jednakowo gorące na postoju,to świadczy o tym ze jest uszkodzony ?
Przy 96 stopniach otworzył się temperatura spadła 4 stopnie i jadąc trzyma te 90 ale jak. Już w mieliście jestem to dobija do 107 i włącza się wentylator i zbija te 4 stopnie czy to normalne

Ostatnia edycja:

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Złej płyn chłodniczy. Wlej cilit kamień i rdza dolej wody do pełna i zrób orbitę taka że 30 km. Zpusc do jakiego wiadra zobaczymy co wykeci

On111

Początkujący
Punktów
0
Złej płyn chłodniczy. Wlej cilit kamień i rdza dolej wody do pełna i zrób orbitę taka że 30 km. Zpusc do jakiego wiadra zobaczymy co wykeci
W jakich proporcjach ?

Zalać go jak piszesz ,odpowietrzyć i zrobić te 30 km ?w jakich proporcjach wlać ten cillit

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
605
Aha, czyli jemu wierzysz, a jak Ci mówiłem że 5 stopni w jedną czy drugą, to można sobie odpuścić. To to było passe.
I co tej chłodnicy nie będziesz płukał, bo Bartek nie wie czy Ci te proporcje podawać?

On111

Początkujący
Punktów
0
Czemu miałbym nie wierzyć komuś trzeba
Fajnie by było jakby się kilka osób do tego odniosło

Aha, czyli jemu wierzysz, a jak Ci mówiłem że 5 stopni w jedną czy drugą, to można sobie odpuścić. To to było passe.
I co tej chłodnicy nie będziesz płukał, bo Bartek nie wie czy Ci te proporcje podawać?
damy jakoś rade

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Ok pany dyskusja się rozgrzewa. To ja zadam pytanie co lepsze diesel czy benzyna z LPG?
Już widzę ta ustawkę w lesie

Do góry Bottom