• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen c3 1.0 vti 2014 wypadanie zapłonów

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Autko zwleczone z zagramanicy z przebiegiem nie całych 11tyś km. Nie bity. Odpala pięknie, nagrzewa się pięknie i równo. Jeśli praca 3 garowca można uznać za równą;] W trakcie jazdy spokojnej jest wszystko ok. dynamiczne przyciśnięcie auta a następnie postój na światłach i zaczyna się. Auto zaczyna pracować na 2 gary zapala check engine, kontrolkę serwisową i ruszają na maxa wentylatory. Zamienione wtryskiwacze miejscami, wymienione świece dla pewności, cewko fajki przekładane. błąd zawsze na 3 garze. pytanie tylko czy aby na pewno bo diagnozowanie tego cedifem, lexią i temu podobnymi jest strasznie ograniczone. Sterownik jakiś z czapy trzeba wybrać bo takich do wyboru nie ma.

miał ktoś z Was podobny temat?? Ciśnienie po 14 barów. sterownik otwarty przetrzepani przez ziomka od sterowników i jest czysto. jutro zmęczymy serwis;]

mechaniczna usterka??

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
łatwo powiedzieć;/ Świeże auto i ludzie patrzą się jak na trędowatego.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Co to znaczy ograniczone ? nawet z elma można dane wycisnać

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
hmmm. jutro podrzucę kolejne info.

fructon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
695
Miasto
Kraków
www.czesciserwismroz.pl
miałem podobny przypadek i też walczyłem troche z diagnozą w koncu okazało sie że mieszał czujnik temperatury silnika , zaznaczam że w twoim przypadku może być zupełnie co innego.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
No jak dla mnie ciekawym tematem jest kwestia załączającego się wentylatora. Pierwszy raz wypadanie zapłonów lub też usterka mechaniczna silnika związana z wypadaniem i WENTYLATORY;/ Może to jest trop. Czekam na info jeszcze z jednego diagnostycznego źródła;]

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2833
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
W tych badziewiakach to norma, wypadanie zapłonu = wentylatory, przerabiałem temat. Naprawisz zapłon to i wentylatory się uspokoją.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A co widzisz w jakims diagnoskopie ? ja bym wasadził potencjometr zamiast czujnika i ustawiał go na 80 st i w drogę , to bedzie jakieś 300 ohm , mozesz kabelki przeprowadzić do kabiny , miałem taki wypadek ze szalał termistor i cuda panie sie działy. A to było jak się własnie porzadnie zagrzał . Czasem mam takie glupie pomysły ))

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
A co widzisz w jakims diagnoskopie ? ja bym wasadził potencjometr zamiast czujnika i ustawiał go na 80 st i w drogę , to bedzie jakieś 300 ohm , mozesz kabelki przeprowadzić do kabiny , miałem taki wypadek ze szalał termistor i cuda panie sie działy. A to było jak się własnie porzadnie zagrzał . Czasem mam takie glupie pomysły ))
Nie takie głupie i nie tylko Ty... :)
Parę razy metoda ta się sprawdziła jako szybsza niż osobista jazda z testerem, wysyłasz klienta i niech sam jeździ pół dnia a potem melduje czy jest OK... ;):p

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No wiesz ja mam taki potencjometr z długimi kabelkami wtykam z wtyczkę i sobie jade albo auto pyka na postoju i się grzeje , jak wspominałem tak kiedyś miałem że delikwent przyjechał jakimś fiatem w sobotę ok 14 chyba juz zamykałem warsztat i został tylko uczeń a on pada na kolana zeby mu wymienic sonde i nastawnik wolnych obrotów .... płaci ekstra przy okazji dowiedziałem sie ze nastawnik to wątroba a sonda to juz nie wiem co ale .... ok uczen w dół i odkreca sonde a ja wymieniam nastawnik , odpalił i chodzi , nagle dostał czkawki i go telepie ... delikwent zbladł ale OK mowie pan zlecił należy sie xx zł i zapraszam w poniedziałek . przyjechał i właśnie wstawiłem mu potencjometr a miernik na czujnik i tak chodził miernik pokazywał prawidłowo ale nagle jak był wściekle zagrzany .. przerwa , schładzam znowu ok 300 ohm grzeje przerwa ... no to miałem sk....byka . A że delikwent wyjeżdżał i nie było takiego czujnika to mu dałem potencjometr do środka i przejechał całe wakacje .. kupił potem czujnik ale potencjometr zostawił

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Marku, ciekawy ten temat, a możesz rozszerzyć temat tego potencjometru co gdzie i jak? Do czujnika którego, bo nie łapię, chyba jeszcze śpię...

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
walka trwa. Mieliśmy pewne wątpliwości i podpowiedzi w kierunku sterownika. Sterownik wymieniony i wciąż to samo;/ Na chwilę obecną czekamy na nowy zestaw cewko fajek. Mam dośc badziewia.

Notabene w żadnym z dostępnych testerów brak podglądu parametrów;/

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
lexia ? te motorki i stery sa chyba w oplach pogrzeb w innych autach moze sie połaczysz

edeokus

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Polska
Jak wypadanie zapłonów to do sprawdzenia cewka, świece, kable i inne elementy zapłonu.

Do góry Bottom